Jei vaiką išbėrė nuo maisto produkto, kiek ilgai jo neduoti?

Jei vaiką išbėrė nuo maisto produkto, kiek ilgai jo neduoti?

10. Jun 2011, 00:00

Jeigu vaiką išbėrė nuo kurio nors maisto produkto, kaip tokiu atveju elgtis. Ar visai nebeduoti to produkto, ar duoti po truputį, kad priprastų?

 

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja, pulmonologė dr. Sigita Petraitienė.

 

Jei matote, nuo kurio nors produkto vaikutį išbėrė, to produkto reikėtų neduoti ir pabandyti pasiūlyti po kokių trijų mėnesių. Mažam vaikui mėginiai parodo tik šiandien esančią alergiją.

 

Jei kas nors netiko prieš tris mėnesius, po kurio laiko gali pradėti tikti. Jeigu maistas netinka vaikui, kuriam daugiau kaip 2 metai, tą patį maistą vėl bandyti duoti reikėtų po pusmečio.

 

Vienu gyvenimo tarpsniu mažylis gali būti alergiškas vienam produktui, kitu – kitam.

 

Pradedant primaitinti labai svarbu naujo produkto duoti kas tris dienas ir stebėti kūdikį. Nes maisto alergijos yra dviejų tipų: greitosios, kai pasireiškia iškart ar per parą, ir lėtosios, kai išberia tik trečią dieną.

 

Odos mėginiai lėtojo tipo alergijos nerodo, tada atliekamas dar vienas tyrimas. Tai vadinamieji odos lopo mėginiai. Yra specialus pleistras su metalinėmis plokštelėmis-lėkštutėmis, į kurias įdėjus pagal tam tikrą technologiją paruoštų maisto mėginių ir priklijavus ant mažylio nugarytės stebima, kaip oda reaguoja.

 

Paraudimas rodo alergiją ir tą maisto produktą pašalinus iš valgiaraščio oda susitvarko.