Jei tėvai nesusituokę, kokia tvarka registruojant kūdikį?

Jei tėvai nesusituokę, kokia tvarka registruojant kūdikį?

10. Jul 2011, 00:00

 

Augustė (augustelle):

 

Mudu su vyru gyvename nesusituokę, norėčiau, kad gimusi dukrytė turėtų tėvo pavardę. Kokius dokumentus reikės pateikti registruojant vaikelį? Ar vyras galės viską sutvarkyti vienas ar reikės vykti kartu? Visiškai nieko apie tai nežinau ir nelabai išmanau. Patarkite.

 

Konsultuoja teisininkas Aurimas Petrauskis:

 

Reikės vykti pas notarą pripažinti tėvystę. Notaras parengs pareiškimą, Jūs abu po juo pasirašysite ir su minėtu pareiškimu nueisite į civilinės metrikacijos įstaigą ir ten užpildysite reikiamus dokumentus – tuomet vaikas turės tėvo pavardę.

 

Akcentuoju, jog dokumentus reikia tvarkytis gimus vaikui. Pabrėžiu, jog Civilinis kodeksas taip pat numato tėvystės pripažinimą iki gims naujagimis, tačiau tam turi būti svarios priežastys, pvz. vaiko tėvas iki gimstant vaikui išvyks į užsienį, komandiruotę ir kt.

11. Jul 2011, 10:37

o mes mokejom tik 27,80 😀gavom ta rasta kad tevelis sutinka duoti pavarde ir as tam nepriestarauju ir keliavom i metrikacija😀

10. Jul 2011, 11:35

na ka mes nuejome pas notara, sumokejom 100lt berods, nors preis metus notaras kainavo vos 20lt....tai vat pasirasem dokumentus, tai tevystes irodymo dokumentai😀 nu ir i metrikacijos skyriu kur isduodamas gimimo liudijimas😀