Jei norisi pliaukštelti per užpakalį

Jei norisi pliaukštelti per užpakalį

21. Oct 2012, 08:30

Vienas iš tėvų šeimoje pritaria fizinėms bausmėms: kokios pasekmės vaikui ir visai šeimai?

 

Paprastai fizinėms bausmėms pritaria tie tėvai, kurie patys vaikystėje patyrė fizinės bausmės skonį. Tėvai muša vaikus, nes jaučiasi bejėgiai ir neranda bendros kalbos su vaikais. Fizinėmis bausmėmis baudžiami vaikai tėvams paklūsta iš baimės, kuri vėliau gali peraugti į neapykantą ir pyktį.

 

"Esu stiprus, o tu - silpnas"

 

Tėvai tokiu atveju siunčia vaikams žinią, kad stiprus tas, kuris muša, taiga, taip galima spręsti konfliktines situacijas. Taip supranta vaikai, patirdami fizinę bausmę iš vieno savo tėvų. Vaikai tokiu būdu praranda savikontrolę ir discipliną. Mušamas vaikas ateityje negalės kontroliuoti savo veiksmų, ypač, kai šalia nėra tėvų. Kaip fizinės bausmės pasekmė yra tai, kad tėvų skriaudžiami vaikai dažniausiai patys ima agresyviai elgtis su aplinkiniais, o dar tolimesnėje ateityje, tikėtina, taip elgsis su savo vaikais.

 

Tokie vaikai paauglystės metu pasiduoda aplinkinių paauglių nuomonei, jie dažniau meluoja, apgaudinėja kitus. Jie bijo parodyti savo emocijas ir išsakyti nuomonę, kadangi dėl patirtų fizinių bausmių jie turi žemą savęs vertinimą, kenčia dėl nepilnavertiškumo komplekso.

 

Tyrimai rodo, kad yra ryšys tarp fizinių bausmių ir depresijų, taip pat polinkio į savižudybes.

 

Fizinės bausmės neefektyvios

 

Fizinės bausmės nepadės tėvams “išauklėti” vaikų, tai tik poelgis, parodantis vaikams, kaip negalima elgtis. “Gausi diržo, jeigu skriausi jaunesnį brolį” – įsiklausykite į šiuos žodžius… Kai nesusitvardę pliaukštelite vaikui per užpakalį, jūs norite, kad jis galvotų taip: “Aš esu neteisus, daugiau taip nesielgsiu”. Tačiau vaikas tuo metu galvoja: “Taip negarbinga, tėvai nesupranta manęs. Aš jų nekenčiu”.

 

Kenčia vaiko savivertė, jis galvoja: “Esu blogas, todėl mama mane  muša”. Mušantys vaiką tėvai, jam visą laiką “transliuoja” tokią žinią: “Tu esi silpnas ir negali apsiginti, aš esu viršesnis ir stipresnis”.

 

Vaikai, kuriems tėvai tranko per rankas, kai jie nori paimti neleidžiamą daiktą, ateityje bus labiau pasyvūs pažindami pasaulį.

 

Ką daryti, jei užėjo nenumaldomas noras suduoti vaikui?


- Pripažinti, kad dabar esate susijaudinęs, pykstate, nejauskite kaltės, kad jus dabar užplūdo tokios emocijos

 

- Gali būti, kad šio pykčio šaknys daug gilesnės – pyktis su vyru, finansinės problemos, neišspręstos problemos iš seniau, skausmas, baimė, nesutarimai darbe

 

- Įvardinkite garsiai savo jausmus: “Pykstu, kai jie šitaip išdykauja”. Pasakykite tai balsu. Kalbėkite apie vaiko elgesį, o ne apie vaiką apskritai

 

- Jausdami, kad prarandate savikontrolę, išeikite į kitą kambarį, į lauką

 

- Įsijunkite raminančią muziką, giliai ir energingai kvėpuokite, pasikalbėkite su kažkuo kitu

 

- Jeigu jaučiate, kad dažnai taip nutinka, kreipkitės į specialistą pagalbos

 

Jeigu netyčia sudavėte vaikui

 

Jeigu pagauti emocijos sudavėte vaikui, tuoj pat atsiprašykite jo už tai, kad suteikėte jam skausmo. Pasakykite, kad mylite vaiką, ir kitą kartą pasistengsite sukontroliuoti emocijas.

Nepadės ir garsus rėkimas, barimas. Jeigu jūs dažnai keliate balsą ant savo vaiką, yra didelė tikimybė, kad jis tiesiog negirdi (neklauso) jūsų.

 

Jeigu jūs norite suduoti vaikui, atsakykite sau į šiuos klausimus:


-Ar jus mušė vaikystėje ir kaip jūs jautėtės.

 

-Ar jūs norite savo teisumą įrodyti jėga, ar norite vaikui ištiesti pagalbos ranką?

 

-Kokį norite užauginti vaiką: priklausomą nuo jūsų ar savarankišką asmenybę?

 

-Gal jūs pastebite tik savo vaiko ydas ir blogus poelgius, o pro akis praleidžiate gerą elgesį?

 

Ką Jūs manote apie fizines bausmes?

 

22. Oct 2012, 20:34

100% pritariu 😀

22. Oct 2012, 19:49

na taip, dvimeciui sudavimas per pirstukus atrodo nieko baisaus(bet ar to reikia), bet ka tada darysit (cia nebutinai jums adresuota) kai bus paauglys ? irgi per pirstukus tapsnosite?ne,nes fizines bausmes stipres, kai vaikas dides,nes tuomet problemos jau bus tikrai rimtos, o ne vaiko pakritimas parduotuveje,bet nei jus,nei vaikas (velgi kalbu bendrai) nemokesite civilizuotai spresti problemu... ☹ galiu pasakyti tik tiek,kad turiu drauge ,kuri nuostabi mama,bet ji taip pat mane,kad per pirstukus sudavimas nieko blogo,kol pagaliau suprato,kad tai neduoda visiskai jokio efekto...gabut trumpalaiki,jei vaikas jau rimtai gauna per tuos pirstus... persimas nepersimas nuomones,bet as esu pries vaiku smurta,pries zmoniu smurta, todel tiesiog niekad nesutiksiu su atvirkstine nuomone 😀

22. Oct 2012, 19:11

fizinis smurtas nelygus fiziniam smurtuj ,nes manau sudavimas per pirstukus kartais tikrai nera fizinis smurtas 😀 bet aisku visi turim nuomones,,nieks nesako kad vaika reikia trankyt toks auklejimas tikrai nepadetu,kaip ir aiskinimas tik graziuoju nera pilnai veiksmingas tam tikrose situacijose 😀 o uzuojauta vaikuciams manau reikalinga butu tada kada susizalotu stiprei,(pfu pfu pfu) o ne tada kada i savaite pora kart per pirstukus uz bloga ir labai pavojinga pavizdziui isdaiga gauna ,ir gauna vos jauciamai 😀 bet velgi,cia mano asmeninis supratimas apie auklejima ,niekam jo pripirst nebandau ,nes visi auginam vaikucius kaip patys suprantam.

22. Oct 2012, 18:15

kaip ir sakiau maniske taip pat laabai aktyvi, taciau pavyksta susitarti,aisku ne visada ir as daznai pakeliu balsa-bet balsa nera smurtas,as uz tai,kad vaikai zinotu savo ribas,bet esu pries fizini smurta!!! pvz,jei neklausydavo,pradzioj pastatydavau i kampa ir po minutes jau rami,aki tai nebeveike,uzdariau i kambari nusiraminti porai minuciu,praeina atsiprasio ir graziai gyvenam,po to jau pati nebenori ten eiti,nes zino,akd ten nieko idomaus...tiesa, kai mes nuvaziavom pas mociute ir ji tris kartus is eiles plese tapetus ir ispaise sienas,trecia karta as ir jai sudaviau per pirstukus,paziureti reakcija-deja deja, nieko neivyko,ktia dioena buvo vel tas pats,tad teko tik kalbetis ir naudoti psichologini smurta,kad jei taip plesys,pas mociute nebevaziuosim ir pan...ir suveike iskart,tad galite pasakoti ,ka norite,bet turiu savo tvirta nuomone, su patirtimi,tad fizinis smurtas visiskai nieko nepadeda, o jei ir padeda,tai uzuojauta jusu vaikuciams ☹

22. Oct 2012, 17:51

na priestarausiu stipriai,mano dukryte tukstanti kartu aiskinta ir tukstanti kartu duota paliest karsta puodeli ir pirstuka skaudejo ,bet specialiai vistiek lenda,juk ne visu vaikai vienodi kad sakai ir supranta yra super hyper aktyviu(kaip mano) ir neiseina isaiskint vistiek ima ,vistiek lenda ir vistiek neklauso,o as tikrai ne is tu mamu kurios savo vaikus mustu,bet kantrybe net ir man truksta per nagucius uzduot,nes deja deja kuo daugiau stengies tik graziuoju issaiskinti tuo dar labiau galvoja manoji,kad nieko cia tokio kad lysiu prie karstu puodu ar plesysiu tapetus vistiek tik graziai paaiskina o nebara,taip kad kartais tikrai reikia ir balseli pakelt kai desim kart graziai sakai neplesyk tapetu dukryte o ji ziuri ir vistiek pleso,o va truputi pabari as per nagucius silpnai uzduodi ir nebelenda ,ir jei savo mazajai visad tik graziai aiskinciau o nepabarciau ,kad prie karstu puodu lysti negalima,tai ligonineje tikrai tukstanti kartu jau butume pabuvusios(neduok dieve) taigi geriau barsiu kartais,nei vaikas su randais nuo apsiplikimo vaikscios ir kentes toki skausma,gerai kieno vaikai truputi letesni ir ne tokie per daug aktyvus,o manoji hyper aktyvumo isikunijimas pavyksta ir graziai paaiskint,bet tikrai ne pastovei.

21. Oct 2012, 22:58

visu pirma,taip yra vaiku ziauriu ir cia itakoja daug dalyku:tevu smurtas, arba nekreipimas i ji demesio, tv,taciau tai tikrai nera auklejimo be berzines koses pafarinys,tiesio slypi kazkas daugiau,juk viskas priklauso nuo situacijos...o tas berniukas, kur kandziojasi,greiciausiai taip pat negauna pakankamai demesio,nes jei teveliai zinotu,kad jis tai daro,kalbetusi su juo,kokios pasekmes(kad vaikuciai su tais, kurie skriaudzia nedraugaja,kad aukletoja pyks,kad teveliams labai tuomet dkaudes sirdele ir pan), o jei isivaizduojate,kad jam sudavus per nagus,per uzpakali, ar ausi,jis nebesigandzios...na gali buti,bet prades mustis,nes jam tai atrodys normalu.... o del nusideginimo-visiska nesamone, tiesiog tukdtanti kartu pasakai,kad cia labai karsta ir po to prilieti jo pirstuka,jis pajunta,kad tikrai karsta,bet nuo to jam nelieka jokiu pasekmiu,tik supratimas,kad tikrai karsta ir tsi nemalonu ir viskas,tuomet vaikas nelis,nei kur karsta,nei kur astru,o jei bandys,uzteks pasakymo"nori paziureti ksip karsta?" irtai veikia!!!baisu ir verkti noris zinant,kad vaikai musami nes dvimetis pavargo ir pradejo isterikuoti,arba nori paliesti puodeli ir iskart per nagus,ar dar baisiau...o viskas yra is nexinojimo,arba nesugebejimu suvaldyti saves.

21. Oct 2012, 22:33

Pritariu, Gerda, labai graziai parasei!

21. Oct 2012, 22:33

va as niekaip nesuprantu vieno dalyko jei vaikus auginam be smurto tai kodel ateinanti karta auga vis ziauresne ir ziauresne.nereikia niekur toli ieskoti ir darzdliuose , mokyklose aukletojos ir mokytojai sako kad su vaikais kuo toliau tuo sunkiau susisneketi.nes jie turi visas teises o suaugusiems tik rankom skescioja.va pareina sunus su melyme ant nugaros is darzelio klausem kas atsitiko sako kad berniukas ikando eina, aiskintis o aukletoja gali pasakyti kad ne musu vienam ikandes tas vaikas bet jo tevai nieko net nenori girdeti kad ju sunus kazka blogo daro nes ju sunelis geras ir taip negali pasielgti nes jie ji labai gerai aukleja.as nesakau kad vaika del bet kokiu sunybiu reikia musti dauzyti bet jei nepadeda jokios kitos priemenes , kudel turi kiti vaikai kenteti kol jam praeis tas etapas.jau geriauviena karta uzmest per pirstus ne 15kartu aiskinti kad nelystu prie karsto puoduko o sesiolikta karta vest i ligonine nuplikinta ranka. mano sunui bus tuoj ketveri ir visa laime kad mes dar randam budu su juo susikalbeti ir tikiuosi kad ir toliau rasim ir neprireik berzines koses pamoku.

21. Oct 2012, 21:20

visiskai pritariu!!! turiu trimete labai aktyvia mergaite, kuri ir krito parduotuvej, ir namie, ir lauke,bet buvau puikiai apsiskaiciusi,ak tokiose situacijose daryti- nuraminti pasiulius kitas iseiti,jei nepavyskta,tiesigo baigiame apsipirkima ar kita veikla ir einame namo,praklykia, po to nusiraminusi atsipraso,nes tai ivykdavo irgi ne nei is sio nei is to,dazniasuia budavo pavargusi....taigi trys metukai,ne karto negavusi per ruryte ir puikiai isaukleta,o tuos etapus sunkisu praeina visi,tik kiti su melynemis ir baiememis ateityje ir stresu,o kiti su pasitikejimu ir mokejimu valdyti situacija ateityje,bei mokedami nusiraminti tiesiog iseinant is situacijos 😉 negaliu matyti,kai vaikai skriaudziami-kaip pasake per radija- NERA NIEKO SKAUDZIAU,KAI TAVE SKRIAUDZIA MYLIMAS ZMOGUS, aciu dievui man to neteko patirti ir mano vaikas keik visa tai mano galioje taip pat nepatirs...

21. Oct 2012, 21:01

nesutinku su straipsniu. pagloscius galvyte vaikui ir pasakius "niu niu niu daugiau taip nedaryk"tikrai ne visada pades.
nereikia naudoti fiziniu bausmiu kiekviena karta kai vaikas kazka iskrecia. bet buna situaciju kai jau tikrai kitaip vaiko suvaldyt neina.
na tarkim pvz : parduotuveje trimetis klykia, raitosi ant zemes kad mama jam neperka saldainio. taigi cia jau nepades tokioj situacijoj "zuikyti katineli nupirksiu kita diena "