Jei mažylis serga mažakraujyste, tirštas maistas įvedamas anksčiau

Jei mažylis serga mažakraujyste, tirštas maistas įvedamas anksčiau

09. Jun 2011, 00:00

Kaip anksčiau minėjome, paprastai papildomą maistą rekomenduojama mažyliams duoti nuo pusę metų. Tačiau anksčiau primaitinami tie mažyliai, kuriems prasidėjusi arba gresia mažakraujystė. Apie tai kalbamės su pediatre Laima Bulikaite.

 

Anksčiau primaitinami mažyliai, kuriems prasidėjusi arba gresia mažakraujystė. Jei mažyliui alergija ar yra virškinamojo trakto sutrikimų (išsiderinusios žarnyno bakterijos), tai geležies atsargos senka greičiau. Todėl siūloma pradėti anksčiau duoti geležies pripildytą tirštą maistą, o jei mažakraujystė sunki, siūloma papildomai duoti ir geležies preparatų.

 

Jei kūdikis pradėjo valgyti tirštą maistą (daržovių ar grūdų košes) anksčiau nei suėjo šeši mėnesiai, tai mėsytės įvedimas irgi paankstės. Įvedus daržovių ir grūdines košes, po vieno mėnesio galima įvesti ir mėsytę.

 

Kokios maitinimo porcijos?

 

Prie kiekvieno naujo patiekalo pratinama palaipsniui: pradžioje duodama nedaug – daržovių, grūdinių košių, vaisių – apie 5-10 g (1-2 šaukšteliai), 5 gramai mėsos, penki aliejaus lašai į košę, ¼ virto kiaušinio trynio (su pienu ar daržovių koše), 2,5 -5 g varškės (duodama paragauti).

 

Kaskart duodama tik viena maisto rūšis. Tai leidžia įvertinti naujo maisto toleravimą. Jei kūdikiui patinka, neatsiranda maisto netoleravimo požymių, kiekis didnamas, kol pasiekiamas porcijos dydis. Kitos maisto grupės produkto duodama tik po 2-4 savaičių.

 

Maitiname tik šaukšteliu

 

Papildomai tirštu maistu maitinama šaukšteliu. Pradžioje maisto paimama tik ant šaukštelio galiuko, sliūloma paragauti 2-3 kartus per dieną tarp valgymų. Maistas iš šaukštelio į burną nepilamas ir nekišamas.

 

Pats kūdikis turi paimti lūpomis, liežuviu jį perkelti iš ryklės link gerklės ir nuryti. Kai kūdikis moka valgyti iš šaukštelio, pradedama duoti tirštesnių ir įvairesnių patiekalų.

 


Šeimos medicinos centras

Pylimo 9, Vilnius

www.seimosgydytojas.lt

864021999, 8-5 2608684,  8-5 2608685

09. Jun 2011, 11:42

na siaip kelis lasiukus sulciu galima burukeliu😀

09. Jun 2011, 11:39

Mums mažesniems burokėlių nepatarė dėl alergijų, o dabar valgom 😀

09. Jun 2011, 11:29

siaip gerai ir burokeliu

09. Jun 2011, 11:20

Maniškė visa į mane ir hemoglobinas visada žemesnis, tai gėrėm ir geležies lašiukus, o šiaip valgom daugiau jautienos, veršienos, daržovių turinčių daugiau geležies, vasarą žemuogių ragavom, vis pamąstau apie tai, jai valgyti pirkdama ar gamindama...

09. Jun 2011, 10:43

Mes vargstam su hemoglobinu. Jis tai sunormaleja, tai vel nukrenta. Na bet reikia manyti vasara viskas susitvarkys, valgysim daug uogyciu, svieziu darzoviu. Mums gydytoja sake, kad hemoglobinas yra kraujo dazas, todel reikia valgyti tamsios spalvos uogas (juoduosius serbentus, zemuoges), bei darzoves (burokelius, brokolius), nes juose yra daugiausia gelezies.

09. Jun 2011, 07:29

kaip tik zadejau klausti, ka daryti, kai nukrenta vaikui hemoglobinas.

09. Jun 2011, 07:01

mes gereme ir foline rugsti ir primaitinti anksciua pradejome,niekas nepadejo,kol mazei nedavem zemuogiu. zinoma su zemuogem reikia labai atsargiai,bet va tik jos mum atstate gelezies trukuma 😀

09. Jun 2011, 01:28

Nesutinku su cia issakyta nuomone. Gelezis is mamos pieno pasisavinama geriau nei is bet kokio kito maisto. Zinoma, jei vaikas maitinamas misineliais, tai gal ir tiesa.