IV JOLITOS blogas: Patarimai, kaip bendrauti su vaiku

IV JOLITOS blogas: Patarimai, kaip bendrauti su vaiku

02. Feb 2013, 07:30

Sveikos, pastaroji savaitė pas mus buvo kupina įspūdžių. Tad dukrytės supratingumas ir draugiškumas yra pati geriausia dovana artėjant sesutės ar broliuko gimimui.

 

Dukra jau supranta, kad žaisliukais reikės dalintis, net savo mėgstamiausius žaisliukus, sakė, duos sesyte/broliukui.

 

Dukra puikiai susitvarko savo žaidimų vietą ir, žinoma, kuo puikiausiai išsimiega savo lovoje. Šis dalykas yra pats geriausias, kurį dukra padarė per savaitę.

 

Juk beveik treji metai tekdavo miegoti kartu, naktimis prašydavosi į lovą. Tad ne tik aš, bet ir vyras likdavo neišsimiegojęs.

 

Šerniukų šeimos patarimai, kaip bendrauti su vaiku jo vystymosi laikotarpiu:

 

1. Niekada vaiko neversti daryti tam tikrų darbų per prievartą.

 Niekada dukters nieko nevertėme atlikti per prievartą. Pradedant dantukų valymu, baigiant žaislų susitvarkymu. Dukra pamėgo dantukus valytis iš karto. Gal todėl, kad mes jos nevertėme to daryti. Su puodeliu taip pat išlaukėme tinkamo momento. Todėl vaikas per savaitę atprato nuo sauskelnių. Galima būtų vardinti visus mūsų pasiekimus, bet, manau, visos suprantame ir žinome, kad per prievartą atliekamas darbas yra žymiai nemalonesnis nei atliekamas tada, kai yra stimuas.

 

2.Niekada vaikui negrūdu maisto per prievartą. Nevalgo, vadinasi, nenori.

Niekada dukters neverčiau valgyti už močiutę ar senelį. Juk mes, kai nenorime valgyti, nevalgome už visą giminę. Jei vaikas bus alkanas, jis valgys. Jei jam nėra apetito, reikia ieškoti priežasties, kodėl jis nevalgo ir nereikia apsunkinti organizmo.

 

3.Visus namų ruošuos darbus su dukra atliekame kartu.

Nesvarbu, kad kambario grindų plovimas vietoj 5 minučių užtrunka 25 minutes, bet mes su dukra tai darome kartu. Jei vaikas rodo norą tvarkytis, manau, reikia jį ir paskatinti. Taim mes su vyru bandome įskiepyti tvarkytis, nemėtyti žaisliukų. Žinoma, mums tai pavyko, nes mums tas posakis negalioja "Namuose viskas sutvarkyta, tik nėra vietos, kur padėti kojos per žaisliukus". Dukra kaskart pažaidusi su vienu ar kitu žaislu ir atsibodus, pasideda juos į vietą ir tik tada pasiima kitą. Žinoma, tam reikėjo kantrybės ir pagalbos, kol vaikas išmoko.

 

4.Kalbėtis su vaiku kaip su suaugusiu žmogumi.

Manau, su vaiku reikia bendrauti ir dar kartelį bendrauti. Bendravimas padeda ne tik išsiaiškinti, ko vaikas nori, bet ir skatina šiltesnius jausmus ateityje bei stiprų ryšį šeimoje. Kas rytą nubudus, visuomet pasiteirauju, kaip dukra miegojo, ką sapnavo ir, žinoma, pasipasakoju pati, kaip miegojau ir ką sapnavau. 

 

Visuomet klausiu, ką nori veikti, ką nori valgyti. Paaiškinu, kur važiuosime ir pan. Vaikas dar ne viską supranta, kas kur kodėl, bet atėjus laikui, manau, bus žymiai lengviau viską paaiškinti, kai gera pradžia jau yra padaryta. Būna dienų, kai jaučiuosi prastai, bet niekomet nenuveju vaiko šalin su knygute, kai ji nori pasitikrinti, ar pamena visas daržoves ir jų spalvytes. Juk ateis tokia diena, kai mums reikės vaikų bendravimo, pagalbos ir supratimo. Manau, reikia tai skiepyti nuo mažų dienų.

 

5.Džiaugtis vaiko pasiekimais.

Nesvarbu, ar tai didelis pasiekimas ar mažas, visuomet reikia pasidžiaugti vaiko pasiekimais. Pradedant nuo noro nusprausti, baigiant atliktais reikaliukais ant puodo. Mes visuomet džiaugiamės kartu su dukra jos atliktais darbeliais, nuspalvintu piešiniu ar padeklamuotu eilėraščiu. Todėl matome, kaip vaikas džiaugiasi ir stengiasi vis labiau.

 

Niekada nepykstu, jei nutinka nelaimė ir kelnytės pasidaro šlapios. Gražiai paaiškinu, kad reikia pasiprašyti ant puodelio ir susitvarkome. Kitą kartą pasidžiaugiame už jos pasiprašymą dvigubai.

 

Manau, niekada nebūna per vėlu. Tik reikia nepamiršti - kaip bendrausime su vaiku, taip vaikas bendraus su mumis ir ateityje.

 

Jolita

 


KONKURSAS Augame kartu su Huggies Super dry: Rašyk vystymosi dienoraštį ir laimėk prizą!

PRIZAI

Dviems blogų autorėms atiteks - Huggies® Super Dry

 

 

Stebėkite ir dalinkitės savo vaikučių pasiekimais!

 

02. Feb 2013, 17:05

Labai šaunūs patarimai, taip kaip irturėtų būti 😉 O mergytė šaunuolė, kad ruošiasi dalintis 😉 Linkiu, kad taip ir būtų 😉

02. Feb 2013, 13:04

Taip ir turi buti,pas mus taip pat prasideda taip rytas,tik va su siurbliu mes nedraugaujam kaip ir kita buitine technika,nes vaikas labai bijo ne tik garso bet ir irenginio ☹

02. Feb 2013, 11:30

mes ir su mantuku tvarkomes kartu, grindis plaunam dulkes sluostom, netgi siurbliu tenka dalintis 😃 rytais pasivartom lovoj pasimyluojam pasakau kaip beprotiskai jy myliu 😍 ir taip kiekviena diena