Išnirę kūdikio klubai

Išnirę kūdikio klubai

18. Jan 2013, 08:00

Tai dažnai pasitaikanti pirmųjų metų vaikučių ortopedinė problema, kurią galima ir reikia laiku koreguoti.

 

 Kodėl atsiranda?

 

Vieno atsakymo, kodėl kai kuriems kūdikiams diagnozuojamas klubo sąnario išnirimas, nėra. Manoma, kad dažniau ji nustatoma neišnešiotiems vaikučiams, taip pat, jei nėštumo metu vaisiaus padėtis buvo nepatogi. Anksčiau klubo sąnarys išnirdavo dėl standaus vystymo, nes klubų sąnariukai negalėjo tinkamai bręsti, tačiau atsiradus rinkoje sauskelnėms, ši priežastis išnyko.

 

Kaip nustatoma?

 

Vyraujanti nuomonė, kad klubo sąnario išnirimo požymiu yra šlaunų raukšlyčių asimetrija, keičiasi, juk kiekvienas žmogus tam tikra prasme yra asimetriškas ir neturi dviejų vienodų akių ar rankų. Kilus nors menkiausiam įtarimui, šeimos gydytojas siunčia pasikonsultuoti pas gydytoją ortopedą, o šis atlieka ultragarso tyrimą. Tai tiksliausias būdas nustatyti, ar iš tiesų yra liga. Kūdikiui augant, kai ultragarso tyrimas nėra tinkamas dėl suaugusių kaulų, atliekamas rentgeno tyrimas.

 

Gydymas

Gydymas skiriamas atsižvelgiant į tyrimo rezultatus. Vieną vaikutį užtenka plačiai vystyti, kad 2-3 mėn. pabūtų išskėstomis kojytėmis. Taip pat patartina kūdikį nešioti atsuktą į save taip, kad kabotų apsižergęs išskėstomis kojytėmis. Trumpai tariant, vaikui sveika, kai jo kojos būna išskėstos kaip “varliuko”. Kitam kūdikiui skiriamas masažas ir mankštos, o sunkiausiais atvejais skiriama Freiko pagalvėlė. Su ja kūdikiui sunkiau judinti kojytes, mažiau dirba raumenukai. Tad būtina mankštelė, švelnus šlaunų ir blauzdų masažiukas, kurį atlikti gali pati mama.

 

Kūdikį reikia pasaugoti


Baigus gydymą Freiko pagalvėle, kūdikio klubo sąnarį reikia kurį laiką pasaugoti. Pavyzdžiui, jei ji ką tik nuimta, ir kūdikis kitą dieną bando žengti pirmus žngsnius, klubo sąnario išnirimas gali atsinaujinti.

 

O jeigu laiku negydytume?

  

Jei neišsivystęs klubo sąnarys negydomas, vaikučiui pradėjus vaikščioti šlaunikaulio galvutė išnyra. Vaikui augant ar jau suaugus sąnarys tampa nejudrus, skausmingas, sutrumpėja koja.

 


Mamos Robertos patirtis:

 

“Kai mano mažyliui buvo mėnuo, pastebėjau, jog jo kojyčių raukšlelės asimetriškos, o kaip buvau skaičiusi, jog tai gali būti displazijos arba įgimto klubų išnirimas, nusigandau ir per apsilankymą pas gydytoją savo nuogąstavimus pasakiau ir jai.

 

Ši apžiūrėjusi pareiškė, jog tai nieko baisaus, nėra ko nerimauti, liepė daryti masažiukus kaip ir anksčiau buvo sakiusi. Tad kaip ji patarė, taip ir dariau, masažavau. Bet laikas ėjo, o pagerėjimo nesimatė, tad per kiekvieną apsilankymą vis tai primindavau daktarei.

Kai mažajam buvo beveik 4 mėnesiai, visgi daktarė nusiuntė pas chirurgą, šis apžiūrėjo ir taip pat pasakė, kad nemato nieko įtartino, bet dėl viso pikto išrašė siuntimą į Kauno klinikas pas chirurgą – ortopedą. Užsiregistravome ir po savaitės jau vykome tenai.

 

Daktaras apžiūrėjęs anaiptol nenudžiugino. Nusiuntė daryti rentgeną ir po jo apžiūrėjęs nuotraukas, pasakė, kad nieko gero, visgi kojytės nėra sveikos, nes ne visiškai išsivystęs vienas klubukas.(vėliau šiaip ne taip perskaičiau neįskaitomą daktaro užrašą – displazija ir ėmiau apie tai ieškoti dar daugiau medžiagos).

 

Ši žinia labai suglumino. Išrašė mažajam „Pavliko dirželius“, nes Freiko pagalvėlėmis jau buvo per vėlu. Dirželius pagamino per savaitę, jie yra kompensuojami, taigi mokėjome tik keturis litus su centais, vietoj – beveik šimto litų.

 

Tuo metu kaltinau ir save, ir daktarę, kad laiku neatkreipė dėmesį į problemą. Mažylis išnešiojo dirželius nuo 4 iki 11 mėnesio, buvo skaudu matyti, kaip jis nori stotis, tad būdavo paleidžiu jį – tad ir sėdėt išmoko laiku, ir stotis, nes buvo gaila. Nors tai buvo griežtai draudžiama, aš negalėjau leisti savo vaikui atsilikti. Žinoma, negalima laikyti labai ilgai. Sėkmės ir kantrybės visoms mamos ir jų mažyliams, susidūrusiems su šia problema".

 

Ką galite patarti iš savo patirties šeimoms, kurių vaikučiui įtariama klubo sąnario displazija?

 

19. Jan 2013, 12:49

Prisiminiau mūsų istoriją, gražiai dar parašius aš, nes faktiškai buvau labai pasipiktinus gydytojų aplaidumu, juk aš nemokyta medicinos, tiesiog pasiskaičius apie vaikų ligas ir pan. ir dėl to kilo įtarimas. Dabar gavpju kiek kitaip, nepasitikėti vienu daktaru, ieškoti informacijos, jei kyla bent menkiausias įtarimas ir konsultuotis su tikrai gerais(rekomenduotais, pripažintais) chirurgais ortopedais 😉 Viskas išaugama, svarbu laiku pastebėti 😉

18. Jan 2013, 13:18

Mum irgi buvo tokia situacija! Dukryte gime 36savaiciu ir po men pasake, kad reikes nesioti pagalvele nes jau gimus buvo nustatyta kaires kojos sanario isnirimas.Nors man ligoninej nk nepasake , o gulejom joja dvi savaites.Labai nusigandau israse freiko pagalvele 14cm plocio kaip nuejau jos uzsisakyti tai sako mes tokios neturim ja reikia gamyti , nes nesusidure su tokia mazyte.Po menesio mes jau turejom, vaiksciojom ir i mankstas ir pagalvele nesiojom. Visi sake kaip tokiai maziukei galejo israsyti pagalvele.....taip nutiko kad teko dvieju menesiu mum vaziuoti i kauno klinikas del kitu bedu, pasitaike labai geri daktarai kurie net klubukus apziurejo nors atvazeve buvom del kitokio reikalo, jie iskarto pasake kad nedeciau daugiau pagalveles nes manoji mergina yra jam per maza augant viskas atsistatys savaime!!!Ir ka jus pasakysit tikrai viskas savaime atsistate pradejo vaikscioti 10 menesiu laikydamasi ir problemos kaip nebuta. Linkiu visom mamytem nenuleisti ranku ir konsultuotis su daugiau specelistu, nes viena nuomone tai dar nk nereiskia.Sekmes😀

gintarerei gintarerei 18. Jan 2013, 10:53

mums tai buvo kita situacija, kad kiek gydytoju siunte visi sake skirtingai, pediatre panikavo, kad displazija, ortopedas santariskes nuramino, chirurgas poliklinikoje vel itare displazija, nusiunte i mankstas ir masazus, nors mankstas ir masazus darome nuo pirmo menesio. Kol as nepasikentusi nuejau pas rekomenduota puiku ortopeda Zitkauska ir nusiraminau, padare nuotraukele ir netgi paaiskino visus kaulelius kur kas stovi ir kodel visos pries tai issakytos priezastys yra visiska nesamone. Manau reikia nei aklai tiketi, nei neigti, tiesiog iskoti pagalbos ne vienoje vietoje!

18. Jan 2013, 09:49

Mes taip pat turime šią bėdelę, kurią pastebėjo vis tik gimus dukrytei. Pradžioj situacija buvo ne kokia, o dabar visai gerai, nes displazija yra nežymi ir tik kairio klubo. Skyrė mums freiko pagalvėlę, bet pradžioj pasirodo ji buvo per didelė, tai dukrytė net klykė ir negalėjom nešioti, o vėliau jau tiko, nešiojom gerą mėn., bet ne ištisai, dukrytę nešiodavau nešyklėj, guldžiau kaip "varliuką", pas gyd., deja, dėl eismo sąlygų vyksim tik vasarį, tai bus matyti ką sakys gyd., o pagalvėlė dabar jau per maža, bet gal viskas mums bus gerai 😀