Iš buteliuko ilgai maitinamiems vaikams – nutukimo rizika

Iš buteliuko ilgai maitinamiems vaikams – nutukimo rizika

12. May 2011, 00:00

 

Naujame tyrime, kurio išvados greitai bus paskelbtos leidinyje „The Journal of Pediatrics“, teigiama, kad maitinimo iš buteliuko laiko kūdikystėje apribojimas gali būti veiksminga nutukimo prevencijos priemonė.

 

Dr. Robertas Whitakeris ir Rachel Gooze iš Nutukimo tyrimų ir švietimo centro prie JAV Temple universiteto bei dr. Sarah Anderson iš Ohajo Visuomenės sveikatos universiteto, išnagrinėjo „Early Childhood Longitudinal Study, Birth Cohort“ tyrimo duomenis. Tai didelio mąsto, nacionaliniu lygiu atliktas vaikų, gimusių 2001 m., tyrimas.

 

Mokslininkai išnagrinėjo 6750 vaikų duomenis, siekdami įvertinti, ar egzistuoja ryšys tarp valgymo iš buteliuko sulaukus 2 metų amžiaus, ir padidėjusia nutukimo rizika, sulaukus pusšeštų metų.

 

Iš visų tyrime dalyvavusių vaikų, 22 proc. buvo ilgai maitinti iš buteliuko, tai yra, net sulaukę 2 m. amžiaus jie daugiausiai gėrė iš buteliuko arba prieš miegą jiems buvo duodamas buteliukas su kaloringu mišinuku. Beveik 23 proc. ilgai iš buteliuko geriančių vaikų, sulaukę 5,5 metų turėjo antsvorio.

 

Vaikui, kuris geria iš buteliuko net ir išaugęs iš kūdikystės amžiaus, didesnė nutukimo rizika gresia todėl, kad jis yra skatinamas suvartoti per daug kalorijų.

 

Tyrėjai siūlo, kad pediatrai ir kiti sveikatos priežiūros specialistai, dirbantys su jaunais tėvais, turėtų jiems patarti atpratinti vaiką nuo buteliuko, kai jam sukanka vieneri metai.

 

www.delfi.lt

 

Kiek ilgai jūsų vaikučiai gėrė iš buteliuko?

 

12. May 2011, 15:48

netikiu

12. May 2011, 08:30

mums jau metukai ir trys menesiai ir mes buteliuko geriam tik vakare pries miegely arbatyte arba pienuka. labai stengiames isvis atsisakyt buteliuko