Dukrytei atsirado baimė tuštintis - ką daryti?

Dukrytei atsirado baimė tuštintis - ką daryti?

19. Nov 2015, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Aušros laiško:

Mano dukrytei 3 metukai. Šiuo metu "kovojame" su vidurių užkietėjimu. Šiaip mažosios viduriukai nuo pat gimimo yra linkę kietėti (šią problemą, ko gero, dukrytė paveldėjo iš manęs), tačiau taip rimtai ši problema "užspaudė" mus pirmąkart (priežasties kol kas nepavyko išsiaiškinti). Teko net klizmą statyti (tai darė poliklinikoje).

Tuo kartu lyg ir palengvėjo, tačiau įtariu, kad atsirado psichologinė problema - baimė tuštintis. Fizinį procesą bandome sureguliuoti maistu, gėrimais, vartojame gerąsias bakterijas. O kaip reikėtų spręsti psichologinę problemą? Bandžiau aiškinti mažylei, kad jos pilvukas jau pasveiko, kad jai nebeskaudės darant kakutį. Vos ne pasaką sukūriau, norėdama paskatinti ją pasituštinti - sakiau, kad kakutis nenori tupėti pilvelyje, jis kaip žuvytė nori plaukioti vandenėlyje ir reikia jį ten išleisti.

Kai pavyksta pasituštinti dukrytė pati man visa tai perpasakoja, aš jai pritariu. Bet matau, kad baimė dar nedingsta, kad mažoji vengia tuštinimosi proceso ir tempia iki paskutinės minutės, o tai vėl skatina viduriukų kietėjimą. Ką patartumėt tokioje situacijoje? Galbūt reikėtų visai apie tuštinimąsi nekalbėti ir to neakcentuoti? Labai lauksiu atsakymo ir būsiu už jį dėkinga.

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Mamyte, Aušra, ši problema vargina daugumą Jūsų mažylės amžiaus vaikučių. Labai gerai darote, kad papildote maistą skaidulomis, taip pat skatinkite vaiką vartoti daugiau skysčių. Galbūt reiktų pagalvoti apie tuštinimosi higieną, reguliariai sėsti ant “puodo” po valgio, pvz., ryte. 

Labai svarbu vaiką palaikyti, skatinti nebijoti tuštintis. Po kiekvieno pasituštinimo “apdovanoti” vaiką, pvz., leisti pažiūrėti filmuką.

Taip pat fizinis aktyvumas, pilvuko masažiukai galėtų pagelbėti. 

Pagalbai galėčiau pasiūlyti išmatų tūrį didinantį medikamentą – laktuliozę, galima vartoti kiekvieno valgymo metu, nežalingas žarnynui.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola