Į vaikštynę galima statyti ne jaunesnius kaip 8-9 mėn. kūdikius

Į vaikštynę galima statyti ne jaunesnius kaip 8-9 mėn. kūdikius

29. Dec 2012, 08:30

Kineziterapeutė Laura Sidaraitė "Mamyčių klubui" sakė, kad į vaikštynę galima statyti ne jausnesnius kaip 8-9 mėnesių vaikučius, ir tik trumpam. Kiti specialistės patarimai, auginantiems vaikučius iki metukų - šiame straipsnyje.

 

Konsultuoja kineziterapeutė Laura Sidaraitė

 

 Nuo gimimo iki 3 mėnesių

 

Nuo pat gimimo reikėtų kuo daugiau bendrauti su vaikučiu, vienas iš bendravimo būdų galėtų būti lengvas masažas (viso kūnelio glostymas , nuo stambiųjų raumenų grupių iki kiekvieno pirštuko) ir trumpa mankštelė:

 

1 mėnesio amžiaus kūdikis jau sugeba energingai mojuoti kojytėmis ir rankytėmis, sugeba sugriebti barškutį, bet greitai pameta.

 

Tokio amžiaus vaikučio mankšta ir būtų tiesiog leisti jam laisvai mosikuoti rankytėm ir kojytėm, paguldyti trumpam ant pilvuko, kad jis bandytų pakelti ir kelias sekundes nulaikyti galvytę.

 

Gulinčiam ant nugaros daryti kojyčių mankštą: po vieną ir abi kojytes lenkti prie pilvuko ir ištiesti, sukti ratus per klubo sąnarį, rankytes ištiesti į šalis ir sukryžiuoti ant krūtinės, pakelti į viršų ir nuleisti žemyn.

 

2-3 mėnesių  amžiaus kūdikiams mankštelė nesikeičia, tik jis jau sugeba vis ilgiau išlaikyti galvą paguldytas ant pilvo arba laikomas stačias.

 

Galima pridėti pratimą: pastatom vaiką, jo pėdos remiasi į kietą paviršių ir kelias sekundes jam leidžiam pajausti savo svorį.

 

 4 - 6 mėnesiai

 

Sulaukęs 4 mėnesių kūdikis gulėdamas ant pilvo pakelia ne tik galvą, bet jau remiasi dilbiais ar ištiestomis rankomis, gali apsiversti  nuo pilvo ant šono, nugaros, sudeda abi plaštakas (vieną prie kitos), žaislus griebia visa plaštaka.

 

5 mėnesių vaikas gali pradėti šliaužioti, sėdinti vaiką būtina prilaikyti, kad jis ištiestų nugarą, vieno vaiko nepaliekam sėdinčio, nes jo nugaros raumenukai dar nėra pakankamai stiprūs.

 

6 mėnesių kūdikis jau gali pasėdėti neatsirėmęs iki 30 minučių, tad galim pradėti pratimus, padedančius jam savarankiškai atsisėsti.

 

Kūdikiui gulint ant nugaros, viena ranka prispaudžiam jo kojas (klubą), kita paimam už prispausto klubo pusės vaikučio  rankos (pvz.: prispaudžiam dešinės pusės klubą ir keliam dešinę rankytę), ir bandom jį per šoną sodinti. Kita rankute vaikutis turėtų būti atsirėmęs į grindis ar lovytę.

 

7 -12 mėnesiai

 

7 – 8 mėnesių kūdikis jau ropoja, galim jam padėti iš lėto pastumiant po vieną sulenktą kojytę, gali pats atsistoti, atsisėsti laikydamasis už atramos, galim pradėti mokyti atsistoti: vaiką parklupdom, vieną kojytę ištraukiam taip, kad ji pėdute remtųsi į grindis, dedam ranką ir paspaudžiam keliuką ir vaikutis pats ištraukia kitą kojytę ir taip atsistoja.

 

Tik nuo 8 – 9 mėnesių vaiką galima statyti į vaikštynę, bet tik iki 2val per dieną ir tik būtinais atvejais, stenkimės kuo trumpiau.

 

Vaikutis pradeda vaikščioti maždaug nuo 10 mėn. iki 1,5 metų, bet čia nėra griežtų taisyklių, gali pradėti vėliau ar anksčiau. Jei mamytei vis tiek neramu, kad vaikas vis dar nevaikšto, ji gali pasikonsultuoti su kineziterapeutu, neurologu ar ortopedu.

 

 Svarbu

Tikriausiai namuose turite knygų ar straipsnių su vaiko motorinės raidos aprašymu – ką ir kada jis turi daryti. Tačiau kiekvienas vaikas yra unikalus – ką vienas išmoksta anksčiau, kitas gali atlikti šiek tiek vėliau.

 

Ar naudojote saviškiams vaikštynes?