Į ką atsižvelgti, siūlant mažyliui daržovių ar kruopų košę

Į ką atsižvelgti, siūlant mažyliui daržovių ar kruopų košę

25. Feb 2013, 07:00

Rašyk vaikučio papildomo maitinimo dienoraštį ir laimėk Friso košių bei Kinella sulčių!

 

Koks turėtų būti maitinimas ir kada prasidėti, jei vaikutis maitinamas mišinuku ar mišriai - šiek tiek mamos pienu ir mišinuku.

 

Pasak Friso atstovės Pabaltijo šalims, gydytojos Irenos Putninos, jei kūdikis nežindomas ir maitinamas ar priemaitinamas  pieno mišiniu, gerai auga, vystosi, tai papildomo maitinimo pradžia tokia pati kaip ir žindant - 6 mėnesių.

 

Nežindomiems mažyliams būna žymiai daugiau problemų, ypač virškinimo sutrikimų (atpylinėjimų, vidurių užkietėjimo ir kt.), tokiais atvejais, įvedus papildomus produktus kiek anksčiau, nuo 4-5 mėn., galima kai kurias problemas "sureguliuoti" tinkamai parinktu papildomu maistu.

 

Alergijos atveju, vartojant specialius alergiškiems skirtus pieno mišinius, papildomi produktai įvedami tik nuo 6 mėn., nebent kitaip rekomenduotų gydytojas-alergologas.

 

Nuo ko pradėti primaitinimą - daržovienės ar kruopų košės? Į ką atsižvelgti primaitinant?

 

Griežtų nuosatų šiuo klausimu nėra. Atsižvelgiama į individualius poreikius, sezoniškumą. Jei vasara, ruduo - vertėtų pradėti nuo šviežių daržovių tyrių. Jei polinkis mažakraujystei - taip pat nuo daržovių, kad kuo greičiau pratinti prie liesos mėsos, kaip geležies šaltinio.

 

Jei kietėja viduriai, viršsvoris - geriau daržovės su aliejumi. Jei žiema, pavasaris, nėra kokybiškų daržovių, blogiau auga svoris - gal tikslingiau pradėti nuo kuruopų (be glitimo).

 

Alergiškiems - saugiausiai pradėti nuo ryžių, jei blogiau auga svoris - nuo kruopų. Jei trūksta pieno, atsisako pieno mišinio, nuo kruopų, kad galėtų vartyoti pieniškas košes, kurioes yra pieno mišinio. Kietėjant viduriams gali tikti ir kai kurios kruopos, paskanintos aliejumi - avižos, grikiai.

 

Grikiai taip pat tinka ir dėl didesnio geležies kiekio. Vaisių tyrė viso maitinimo pienu nepakeičia, vaisiai neatstoja daržovių ar kruopų košės, tai tik priedas, desertas.

 

Rašyk vaiko papildomo maitinimo dienoraštį ir gauk dovanų

Projektas truks nuo vasario 15 d. iki balandžio 15 d.

Visos projekto dalyvės, nusprendusios kas savaitę rašyti vaikučio primaitinimo dienoraštį, gaus puikių dovanų!

 

FRISO košės

Puikaus skonio FRISO košės!1

 

 

KINELLA sultys

kinella