Į ką atkreipti dėmesį, fotografuojant vaikus: fotografės Gretos patarimai

Į ką atkreipti dėmesį, fotografuojant vaikus: fotografės Gretos patarimai

03. Apr 2014, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Visos mamos ir tėčiai žino, kad fotografuoti vaikus ir pagauti gerą kadrą nėra lengva. Juk jie tokie nenuoramos ir išdykėliai, užsidengti veiduką rankutėmis gali bet kuriuo metu ar netikėtai užsimano pasislėpti. Ką verta žinoti ir į ką atkreipti dėmesį, kad pavyktų vaikų fotografijos? Kokie pagrindiniai principai? Apie tai "Mamyčių klubui" pasakoja fotostudijos Gfoto įkūrėja, septyniolikos metų fotografavimo patirtį turinti Greta Skaraitienė.

ŠVIESA

Svarbiausia fotografuojant yra šviesa. Visuomet reikia žiūrėti, koks yra patalpos, kambario ar kitos vietos, kurioje fotografuojate, apšvietimas. Nebūtina dirbtinė šviesa. Jei fotografuojate dieną, pagaukite pro langą krentančią šviesą.

20140402133231-31115.jpg

Patys pamatysite, kaip smagiai krenta šviesa ant vaikučio veiduko ir ranka pati pagriebs fotoaparatą, kad kuo greičiau šį saulėtą kadrą pagautumėte. Jei fotografuosite priešais langą, matysite tik vaiko siluetą. Žinoma, jį irgi galima „pagauti“ meniškai, tačiau jei norite ryškiai matyti visą mažą žmogutį ar tik jo veiduką, nefotografuokite jo priešais šviesą.

Jei visgi norite fotografuoti priešais šviesą, tokiu atveju pagelbės blykstė. Aš pati nemėgstu blyksčių, jos man nepatinka :) Geriau didinti jautrumą, o blykstės nenaudoti. Natūrali šviesa "sukurs" gražesnę nuotrauką.

KOMPOZICIJA

Tai irgi vienas svarbiausių fotografavimo aspektų. Kai fotografuojame vaiką ar vaikus, nuotraukose tikimės pamatyti juos, tiesa. Todėl taip sukomponuokite kadrą, kad nuotraukose svarbiausias būtų vaikas, o ne pirmame plane - daiktai ar aplinka.

20140402133537-83830.jpg

Kartais nuotraukose matome mažytį žmogų, kurį vos įžvelgiame, vietoj jo išryškėja fonas, kuris yra visai nereikšmingas. Geriau ateiti arčiau žmogaus ar vaikučio, kurį fotografuojame, arba priartinti vaizdą keičiamo židinio nuotolio objekyvu - tuomet pavyks puikus kadras.

FONAS

Fonas fotografijoje irgi ne mažiau svarbus. Apie jį dažnai tėvai nepagalvoja. Aišku, priklauso, ką mes norime akcentuoti ir išryškinti. Jeigu fotografuojame mažylį, mums svarbios jo emocijos, veidukas, tad už jo nugaros esantys puodai ar kitas daiktinis fonas – tikrai viską sugadins. Tuomet objektyvo pagalba reikia foną "išplukdyti", kad jis būtų neryškus - tai galime padaryti, kuo daugiau atidarant objektyvo diafragmą.

20140402133825-10961.jpg

Bet jei norime nuotraukos, kurioje tikimės matyti vaiką įdomioje aplinkoje (gal ji ir netvarkinga, bet vaikutį, pavyzdžiui, supa įdomūs daiktai ir pan.), tuomet fonas papuoš nuotrauką. Labai svarbi yra pati mintis fotografuojant. Tad visuomet gerai apgalvokite, ką norite savo kadre matyti.

PADĖTIS

Fotografavimo įdomumas ir sėkmė priklauso ir nuo to, kaip ir kokioje padėtyje fotografuosite vaiką. Galbūt jis guli, miega, atsiklūpęs, nugriuvęs, atsistojęs, sėdi, ropoja ir pan. Jei norite gero ir įdomaus kadro, jūsų fotoaparatas turi atsidurti vaiko akių lygyje. Tačiau tai nėra taisyklė, juk puikus kadras pavyks ir fotografuojant vaiką iš viršaus ar apačios. Galbūt jis bus net įdomesnis. Tad verta pabandyti ir eksperimentuoti iš įvairių padėčių.

20140402134018-10469.jpg

FRAGMENTAI

Kol jūsų mažylis vos kelių mėnesių, patariu pasidaryti nuotraukų, kurioje akcentuojami tam tikri fragmentai. Pavyzdžiui, pafotografuokite atskirai jo rankytę, po to abi rankutes, kojytes, pirštukus, tik akytes, veiduką. Vaikai taip greitai auga, tad šios nuotraukos bus puikus prisiminimas. Žinoma, kai fotografuojate jo rankytę ar kojytę, būtinas mastelis. Tegu rankytė būna didesniame delne, tokiu būdu pabrėšime tos rankytės/pėdutės mažumą, be to, tokia nuotrauka sukurs didesnes emocijas. Arba į močiutės delną įdėkite kūdikio rankytę ar pėdutes - seno/jauno kontrasto principu sukursime dar stipresnes emocijas.

20140402134213-20291.jpg

NUOTAIKA

Na ir galiausiai nuotaika – be jos nebus nė vieno gero kadro. Tinkamu metu tinkamoje vietoje pagausite fotografuojamo vaikučio ar kito žmogučio nuotaiką (ar tai būtų džiaugsmas, juokas, liūdesys, pyktis, iškritusios ašarėlės ir kt.) – ir jūsų kadras bus garantuotai sėkmingas.

20140402134310-91701.jpg

Fotografija yra kūryba, o ne statinis veiksmas, kurio metu tiesiog imi fotoaparatą, nieko negalvodamas ir tik spaudinėji mygtuką. Turite nuolat galvoti, ką ir kaip fotografuojate ir ką norite matyti savo nuotraukose.

Apsilankykite pas profesionalų fotografą bent kartą per metus!

Fotografė Greta Skaraitienė rekomenduoja šeimai bent kartą per metus apsilankyti pas profesionalų fotografą: „Nuotraukose liks akimirkos, kai visa šeima buvo kartu, nes fotografuojant patiems, dažniausiai vienas iš tėvų lieka už kadro. O apsilankius pas fotografą visi galės atsipalaidavę ir džiaugsmingai pozuoti, negalvodami apie šviesą, kompoziciją ar antrą planą“.

Sekite fotostudijos Gfoto puslapiuką Facebooke, kur rasite įvairių vizijų, patarimų, akcijų ir nuolaidų!

 20140402135433-18310.jpg

Dalyvaukite VELYKINIAME KONKURSE ir laimėkite pagrindinį prizą - fotostudijos Gfoto įkūrėja Greta Skaraitienė vienai šeimai padovanos įsimintiną fotosesiją!

 

03. Apr 2014, 09:59

man irgi patiko!! 😀

03. Apr 2014, 09:45

super patarimai 👍