Huggies® Stebuklingas kambarys: vaiko vystymasis nuo 8 iki 12 mėnesių

17. Nov 2014, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Mamyčių klube" susikūrė naują kampelis - STEBUKLINGAS KAMBARYS, kuriame kartu su kineziterapeute, atstovaujančia šiuolaikinius modernius ankstyvojo vaikų ugdymo metodus, 6 SERIJŲ metu gausime svarbių žinių apie kūdikio vystymąsi nuo 3 mėnesių iki 2 metų.

TREČIOJI SERIJA. Kūdikio vystymasis nuo 8 iki 12 mėnesių

Sukurkime tinkamą aplinką

Tam, kad mažylis vystytųsi natūraliai, reikia sukurti tinkamą jam aplinką, kurią mes įkūrėme Mamyčių klube, o čia vyksta tikri stebuklai. Ir vyksta jie pirmiausia dėl patirties, kurią mažylis čia turi galimybę įgyti - dėka jo savarankiškų bandymų, atradimų ir įsisąmoninimo.

Mes, tėvai, rūpinamės tik aplinka, o likusį darbą mažylis atlieka savarankiškai. 8-12 mėnesių mažiukas jau gali laikyti ir suvokti 2 žaisliukus savo rankose vienu metu. Todėl mes turim pasirūpinti, kad jam būtų galimybė žaisti vienu metu su dviem panašiais žaislais. Tai gali būti du vienodi dangteliai ar kamuoliukai, ar dubenėliai.

Du vienodi daiktai vienu metu

Vaiko žaidimo metu ateina akimirka, kai mes galime pasiūlyti mažyliui du dubenėlius vienu metu ir pripildyti juos vienodo turinio, taigi į kiekvieną indelį dedame vienodus daiktus. Kodėl mažyliui patieikiame du vienodus objektus? Ogi tam, kad nesigautų chaosas, nes chaotiškose aplinkybėse mažylis pasimeta ir praranda susidomėjimą žaidimu - jis tiesiog juos mėtys ir nesukoncentruos dėmesio.

Aplinką, kurioje mažylis žais, mes turime tikslingai paruošti, duodami jam, pavyzdžiui, du dubenėlius su kamuoliukus. Suteikiame jam galimybę domėtis tuo, kaip išlaikyti kamuoliukus dubenėlyje arba kaip juos iš ten išridenti ar išimti.

Taip mažylis mokosi gamtos ir fizikos dėsnių. Laikydamas savo rankose du žaisliukus vienu metu, jis bandys juos sudėti kartu. Pradžioje seksis sunkiai, bet dažnai mažyliai tai perpranta labai greitai.

Neišvengiamai vienu žaisliuku jis stengsis suduoti į kitą - taip jis stengsis išgirsti skleidžiamą garsą ir ar išvis duotieji daiktai jį skleidžia.

Moka sudėti daiktus skirtingame aukštyje

Tokio amžiaus mažylis jau moka dėlioti daiktus skirtingame aukštyje - aukščiau, žemiau ar įdėti juos kur nors į vidų. Vieną ir tą patį daiktą jis gali bandyti dėti į puodelį, paskui į dubenėlį - taip jis perpranta dydžio sąvokas, kaip koks daiktas tilps, pvz. į puodelį. Jei mes jam duosime skirtingo dydžio dubenėlius, jis bandys perprasti, kaip juos sudėti vienas į kitą.

Žvelgiant iš šono, mes matome tiesiog žaidžiantį mažylį, bet tuo pačiu metu jis mokosi skirtingų pamokų, pvz apie skirtingą aukštį. Netrukus jis ims panaudoti skirtingus aukščius, norėdamas atsistoti, atsisėsti, šliaužti.

Pincetinis ėmimas

Kuomet mažylis ruošiasi švęsti savo pirmąjį gimtadienį, mes jam galima pasiūlyti sudėtingesnių žaislų. Šiuo metu jis mokosi imti daiktus taip vadinamu "pincetiniu ėmimu" - didelių daiktų paėmimas dviem pirštais. Šiuo laikotarpiu jau galime pasiūlyti daugiau nei du žaislukus. Galime leisti mažyliui mokytis pritaikyti sujungti dvi viena kitai tinkančias detales, pvz. indelis su dangteliu. Jis pamažu perpranta jų ryšį, kas su kuo tinka, o kas ne.

Tokio amžiaus mažylis jau moka rinkti daiktus - suteikime jam tokią galimybę. Jei jo aplinkoje būtų dėžė, o aplink daug skirtingų daiktų ir žaislų, jis galėtų pradžioje juos išimti, o vėliau sudėlioti į dėžę.

Mažylio žaidimų erdvė neturi būti didelė, todėl nepriklausomai kokie erdvūs mūsų namai, mes vaikui aplinką žaisti galime sukurti. Svarbu atskirti erdves - tą, kurioje jis žaidžia, ir kurioje yra perrengiamas. Jei mes vaiką perrenginėsime tarp žaislų, jis šį procesą supras kaip žadimą.

Gyvenamųjų erdvių taip pat nereikėtų perpildyti žaislais ir svarbiausia taisyklė žaidimo metu - LEIDŽIAME ŽAISTI PAČIAM MAŽYLIUI, neprimetame jam savų taisyklių ir nepersistengiame su jo globojimu. Tegu jo žaidimų erdvė būna jo STEBUKLŲ KAMBARYS ir stebuklai - jo, o ne mūsų.

 

20141024141158-39117.jpg