Huggies® Stebuklingas kambarys: vaiko vystymasis nuo 16 iki 24 mėnesių

08. Dec 2014, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Mamyčių klube" susikūrė naują kampelis - STEBUKLINGAS KAMBARYS, kuriame kartu su kineziterapeute, atstovaujančia šiuolaikinius modernius ankstyvojo vaikų ugdymo metodus, 6 SERIJŲ metu gausime svarbių žinių apie kūdikio vystymąsi nuo 3 mėnesių iki 2 metų.

ŠEŠTOJI SERIJA. Kūdikio vystymasis nuo 16 iki 24 mėnesių

Mūsų mažylis mūsų jau gerokai ūgtelėjo. Visomis prasmėmis. Kiekviena nauja diena jam - atradimų pasaulis, tad labai svarbu, jog jį supanti aplinka žadintų mažylio smalsumą.

Šiuo periodu mažylis domisi skirtingais daiktais ir jų panaudojimo būdais. Svarbus vaidmuo atitienka galimybei mėgžioti. Žaisdamas vaikutis augina tiek savo vidinį pasaulį, tiek iš vystosi fiziškai.    

Mažylio žaidimai plečia fizines galimybes

Jeigu mažiukas neišmoko daiktų sudėti mažesnio į didesnį, jis negalės kamuoliuko, pavyzdžiui, dėti į dėžutę, o tos dėžutės į lagaminą. Jis greičiausiai netikrins ir lentynos gylio. Tiesiog jis dar neturi tokio įgūdžio.

Tam, kad mažylis išmoktų eiti atbulai, iš pradžių jam reikia išmokti mesti daiktą atgal, per petį. Tam kad jis išmoktų šliauždamas įveikti kliūtis arba užlipti ant dėžutės – pirmiausia jam tai reikia išbandyti žaislų pagalba.

Veržimasis į viršų! 

Mažasis atradėjęs, kuris iš šliaužiančio tapo vaikštančiu, vis daugiau veršis į viršų. Dabar jau jį domins lentynos, esančios viršuje, tai, kas padėta ant stalo, juk pagaliau jis tai gali surasti ir tyrinėti. Mūsų, tėvų, užduotis – pasirūpinti, kad dominantys objektai būtų išdėlioti skirtinguose aukščiuose. Taip bus patenkintas mažučio smalsumas ir jis pagaliau galės sužinoti, o kas gi ten aukštai viršuje.       

Mažylis perpranta kiekio sampratą

Šiuo laikotarpiu prasideda eksperimentai su kiekiu: kiek kaštonų tilps mano delne? Ar visos detalės tilps į šią lėkštę? Taip! Man pavyko!
Vaikas rūšiuoja daiktus, perpranta jų savybes. Būtent taip ateičiai paklojami matematikos ir fizikos pagrindai.

Basos pėdutės – būtinos

Mūsų mažylis jau žingsniuoja. Natūraliai mums norisi apauti mažąsias kojeles, bet pusantrų ar dvejų metų mažyliui kol kas labai svarbi galimybė būti kuo daugiau laiko basam. Mažyčiai kojų piršteliai, pasirodo, vaidina ne mažesnį vaidmenį nei rankų – jų pagalba vaikas gali atlikti daug veiksmų – atsispirti, užsikibti ir netgi prisilaikyti.       

Kas saugu ir kas pavojinga?    

Šiame amžiuje mažiukas tyrinėja aplinką, aiškindamas, kas jam saugu ir kas gi kelia pavojų. Kritimai ir mėlynės, neišvengiamos, tačiau tai dar nereiškia, kad mes, tėvai, turime perdėm saugoti ir globoti savo vaiką, kartojant – saugokis, atsargiai, bus bum. Leiskime jam savarankiškai atrast, išeinant iš savo komforto zonos.   

Plati žaislų pasiūla    

Mes, tėvai, stebime savo vaikutį, stengdamiesi užfiksuoti, kokie žaidimai jį domina labiausiai – ar jis eksperimentuoja su garsais, ar žaidžia su mašinėlėmis, treniruodamas mažuosius pirštukus, jis ilgiau sėdi ar aktyviai leidžia laiką. Jau iki dviejų metų galime surpasti dominuojantį mūsų vaiko žaidimo pobūdį.

Nepasiant to, išvados, ar bus mūsų mažiukas futbolininkas, ar muzikantas, būtų gerokai skubotos. Mūsų gi užduotis – suteikti mažyliui kuo platesnes savęs išbandymo galimybes. Jeigu mes jam siūlysime tik vieno tipo žaislus, pavyzdžiui, kamuolius, jam neliks nieko kito, kaip tik su jais ir žaisti.

Kita vertus, mes neretai net nesąmoningai stengiamės savo vaikams pasiūlyti savo svajones ir ruošiame jį tapti geriausiu krepšininku ar muzikantu. Apskritai tokius užsiėmimus galime mažiesiems siūlyti jau po to, kai atšvęsime jo bent jau trečiąjį gimtadienį. Kitaip tariant, idealu būtų, jei mes gebėtume leisti mūsų vaikui žaidimus rinktis pačiam ir nuoširdžiai džiaugtumėmės jo pasirinkimu.

Tebūnie jūsų namuose įrengtas stebuklų kambarys leidžia jūsų mažyliui pažinti save ir kasdien padovanoja po naują mažytį stebuklą...         

20141024141158-39117.jpg