Huggies® Stebuklingas kambarys: vaiko vystymasis nuo 12 iki 16 mėnesių (tęsinys)

Huggies® Stebuklingas kambarys: vaiko vystymasis nuo 12 iki 16 mėnesių (tęsinys)

01. Dec 2014, 06:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Mamyčių klube" susikūrė naują kampelis - STEBUKLINGAS KAMBARYS, kuriame kartu su kineziterapeute, atstovaujančia šiuolaikinius modernius ankstyvojo vaikų ugdymo metodus, 6 SERIJŲ metu gausime svarbių žinių apie kūdikio vystymąsi nuo 3 mėnesių iki 2 metų.

PENKTOJI SERIJA. Kūdikio vystymasis nuo 12 iki 16 mėnesių (tęsinys)

Žvelgdami į savo mažylį mylinčiomis akimis, kaip tai daryti gali tik mama ir tėtis, bandome nepraileisti nė vienos smulkmenos, kuri mums pašnibždėtų – kokius gi gebėjimus „atsinešė“ gimdamas mūsų mažiukas. Noromis nenoromis lyginame jį su jo bendraamžiais.

Pirmieji metai – itin turiningi, prisodrinti įvairiausių kasdienių patirčių ir atradimų. Juk mūsų kūdikis iš nesusigaudančio bejėgio kamuoliuko, pavirto pasauliu besidominčia ir su juo kasdien beispažindinančia asmenybe. Mes, tėvai, turime padėti jam šiame įdomiame, bet ir nelengvame atradimų kelyje.

Atšventęs pirmajį tokį svarbų savo gimtadienį, mūsų mažylis įžengia į naują vystymosi etapą, kuriame jam prireiks jau turimos patirties ir žinių. Jis jau moka sėdėti, šliaužti, netgi atsistoti savarankiškai, atsiremiant į patikimą atramą. Tačiau jis dar nebūtinai vaikšto.

Raktas į vaiko žaidimų pasaulį – tinkama aplinka

Žaidimai – vis dar pagrindinė neatskiriamo mūsų vaiko veiklos sritis. Svarbu, jog mes, mamos ir tėčiai, suprastume, kas vyksta su mūsų mažyliu. Juk dažnai mes sakome – žaidimai jo visai nedomina. Viskas, ko jis reikalauja – tai mūsų dėmesys. Tačiau tai skubotos išvados. Pirmiausia įvertinkime aplinką, kurią pasiūlome savo vaikui – ar ji patenkina mūsų mažiuko poreikius?

Ar apsidairę matome steriliai sutvarkytą aplinką, kurioje idomiausias objektas – televizoriaus pultelis ant sofos? O gal kaip tik žaidimų aikštelė perkrauta žaislais. Ir vienitelis mažylio noras – pasprukti iš jos, nes yra visiškai neaišku, ką su visu tuo reikia veikti?

Skirtingi žaislai žadina smalsumą

Tokio amžiaus mažyliui žaisliukai reikalingi. Ir jie turi būti skirtingi, žadinantys smalsumą: tai kaštonai, akmenukai ir kamuoliukai, maži ir dideliai krepšiai, įvairiausi indai. Bet svarbiausia taisyklė – jie turi būti ne sumesti į vieną didelę dėžę, kurios turinį mažylis tiesiog išvers ir išmėtys, o išdėlioti. Taip, kad domintų mažajį.

12 – 16 mėnesių mažylis įtvirtina rinkimo įgūdį

12 – 16 mėnesių mažylis įtvirtina įgūdį rinkti daiktus, panašius ar vienodus daiktus jis stengiasi sudėti kartu, išrikiuoti eilėje arba įdėti vieną į kitą.

Mažylis ieško savo vietos

Sau jis taip pat ieško vietos, todėl lipa į puodus ar lagaminą, dėžutę ar lentyną. Taip mūsų mažiukas  pasimatuoja savo dydį ir daiktų.

Sunkių daiktų perstumdymas – svarbus vystymosi etapas

Sunkių daiktų perstumdymas – neįtikėtinai įdomus užsiėmimas mūsų mažiesiems. Ir nors greičiausiai kaimynų šis sumanymas nežavi, mažylio polėkio reikėtų nestabdyti. Jam išskirtinai svarbu suvokti – o gali jis tą dėžę pajudinti ar ne? Kas stipresnis – ši kėdė ar aš? O galiu aš tai pastumti keturpėsčias ar man reikia atsistoti?

Mūsų mažylis tapo pasaulio užkariautoju. Kurį neretai sunku sulaikyti, o vargu ir ar verta? Kuo mes galėtumėme pasirūpinti – tai aplinka - jo stebuklų kambariu, kuriame neįtikėtinus atradimus galima daryti kiekvieną dieną.

Svarbu joje atskirti erdvę, kurioje vyksta žaidimai ir kurioje vyksta kasdieniai higienos ritualai. Dėka to, mūsų mažiukas ateityje mokės atskirti daugelį dalykų. Lai kiekviena diena mūsų brangiausiems būna didžiųjų atradimų, netgi stebuklų metas. Juk tokia ir turi būti vaikystė.

20141024141158-39117.jpg