Huggies® Stebuklingas kambarys: vaiko vystymasis nuo 12 iki 16 mėnesių

24. Nov 2014, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

"Mamyčių klube" susikūrė naują kampelis - STEBUKLINGAS KAMBARYS, kuriame kartu su kineziterapeute, atstovaujančia šiuolaikinius modernius ankstyvojo vaikų ugdymo metodus, 6 SERIJŲ metu gausime svarbių žinių apie kūdikio vystymąsi nuo 3 mėnesių iki 2 metų.

KETVIRTOJI SERIJA. Kūdikio vystymasis nuo 12 iki 16 mėnesių

Pastebėti savo vaikų gebėjimus ar netgi talentus trokšta visi tėvai. Jeigu tik mažylis nusišypso ar ryškiai pademonstruoja kitas emocijas, iškart visų bendru verdiktu nuspręsta – bus aktorius. Ūgtelėjęs vaikas pasičiumpa pieštuką ir lieja savo fantaziją popieriuje – mes jau džiūgaujame, akivaizdu - auga dailininkas, niūniuoja melodijas – žinoma, dainininkas. Vienok iki trečiojo vaiko gimtaidienio apie tai spręsti yra gerokai per anksti, bet vystyti įvairius gebėjimus – pats laikas.

Todėl Mamyčių klube ir atsirado Stebuklų kambarys - jis įrengtas taip, kas atitiktų mažylio amžių. Tą patį galėtumėte atkartoti ir savo namuose tam, kad mažylis galėtų įdomiai žaisti. O per žaidimą – pažinti supantį pasaulį. 

Mažylis ties savo pimuoju gimtadieniu tampa itin judriu ir aktyviu. Jis jau moka apsisukti, persiversti, šliaužti ir ropoti bei atsistoti. Gali būti, kad jis netgi žengia savo pirmuosius žingsnelius, o tai reiškia, kad jam nebetinka aplinka, kuri mūsų namuose buvo iki šiol.

Sukuriame kliūtis, kurias mažyliui būtų smalsu įveikti

Vienerių metų amžiaus vaikui patinka žaisti su įvairiais daiktais – pastatyti ir nurinkti, įdėti ir išimti, perdėti iš vietos į vietą. Šiuos veiksmus jam diktuoja jo natūrali vystymosi eiga. Mūsų tėvelių darbas sukurti tam palankią aplinką.

Kliūtys – puiki išeitis. Jam teks jas perlipti, peršliaužti, pakelti – visa tai skatins vaiką eksperimentuoti ir atrasti savo galimybes.

Vaikas mėgdžioja – mes jam pavydzys

Mūsų mažylis mus, mamą ir tėtį, stebi, stebi savo seseris ir brolius, ir žinoma, stengiasi mus pamėgdžioti – jis imituoja, jog geria arbatą (juk jis matė, kaip tai darome mes,  kalba telefonu, vietoj jo panaudodamas pirmą papuolusį daiktą, jis gamina maistą – šaukštu maišo dubenėlyje.

Buitis po truputėlį mažyliui tampa jo gyvenimu.

Vaikas įtvirtina jau įsisavintus įpročius ir mokosi naujų

Maždaug nuo metų iki pusantrų vaikas įtvirtina įgudžius, kuriuos jau įsisavino ir mokosi naujų. Jis mokosi vaikščioti. Svarbu, jog jis tai darytų savarankiškai. Jis mokosi užlipti ant kėdės – leiskime jam tai daryti. Galų gale, vaikas mokosi vienu metu eiti ir nešti kokį nors daiktą.

Jei jūsų mažylis mėto daiktus – netrukdome jam. Leidžiame. Tai mokymosi procesas, kurio stabdyti nevertėtų. Beje, net rodymas pirštu į kokį nors daitą taip pat yra gebėjimas, kurį jam reikia lavinti.

Vystosi socialiniai ir emociniai įgūdžiai

Šiuo metu vaikas pradeda žaidimų erdvėje pastebėti ir kitus vaikus. Jis gali stebėti juos, ypač vyresnius. Mažylis mokosi leisti laiką be mūsų – mamos ir tėčio. Ir tai daryti jis geba jau ilgiau nei anksčiau.

Vaikautis su malonumu demonstruoja savo emocijas – meilę tėvams, simpatiją žaisliukui ir su malonumu įsitraukia į kasdienius darbus, pavyzdžiui, paprašytas kažką paduot ar atnešti,

Vystosi intelektualiniai gebėjimai

Vaikas vystosi kaip nedaloma visuma. Taip, kaip jis geba reikšti jau progresuojančius socialinius ir emocinius įgūdžius, lygiai taip progresuoja ir intelektualiniai gebėjimai.

Jis įsimena paprastus įvykius ir veiksmus, kuriuos atliekame reguliariai. Pavyzdžiui, higienos ritualai.

Tam, kad jie greičiau taptų natūraliais įpročiais, vaikutį reikia įtraukti kaip pilnavertį dalyvį. Taip jis suprantana priežasties-pasekmės ryšį.

Beje mažylis pradeda atskirti pieštus objektus nuo realių, pavyzdžiui knygoje nupieštą kėdę ir kėdę stovinčią jo kambaryje.

Vystosi kalbos įgūdžiai

Kartu su pirmaisiais žingsneliais pradeda vystytis ir mažiuko kalba. Per kelis mėnesius jis išmoksta ištarti nuo 4 iki 5 žodžių, tiesa, savo aplinkos daiktus jis pažįsta jau gerokai seniau, tik ištarti nemoka.

O kuomet artės antrasis gimtadienis, žodynas pasipildo jau kokiais 200 žodžių

Nuo 12 iki 16 mėnesių tikslingai vystosi smulkioji motorika

Neretai tėveliams atrodo, kad jų mažylis kairiarankis. Tai todėl, kad mažylis pradžioje beveik vienodai naudojasi abiem rankomis. Tačiau spręsti, bus jis dešiniarankis ar kairiarankis dar per anksti.

Mažylis su kiekviena diena tampa vis savarankiškesnis. Bet jam vis dar tiek pat reikalingi mamos ir tėčio dėmesys.

Reikėtų prisiminti, jog persistengti globojant mažylį nereikia. Mūsų užduotis - sukurti jam tinkamą vystymuisi aplinką, meile ir šiluma pripildytą Stebuklų kambarį, kuriame jis galės susipažinti su pasauliu ir pačiu savimi.

20141024141158-39117.jpg