Hiperaktyvus vaikas

Hiperaktyvus vaikas

08. Apr 2012, 00:00

Dažniausiai hiperaktyvumas nustatomas jau mokyklinio amžiaus vaikams, tai tam tikras elgesio sutrikimas, manoma, daugiausia nulemtas paveldėjimo. Šnekamojoje kalboje „hiperaktyviu“ mamos mėgsta vadinti judrų, aktyvų kūdikį ir mažylį, tačiau painioti su medicinine diagnoze to nereikėtų.

 

Keletas faktų apie hiperaktyvumą:

 

  • Dažniausiai hiperaktyvumas nustatomas mokyklinio amžiaus vaikams, kai jie pakliūna į mokyklos aplinką su nauja tvarka ir griežtomis taisyklėmis. Jiems sunku  išsėdėti ilgesnį laiką vienoje vietoje - pamokoje, sunku taikytis prie bendrų taisyklių, susikaupti skaitant arba mokantis skaičiuoti.

 

  • Specialistai pastebi, kad pirmieji hiperaktyvumo požymiai ima ryškėti jau pirmaisiais vaiko gyvenimo metais ar pradėjus lankyti darželį. Mamos neretai sako, kad jau pilvelyje tokie vaikučiai buvo itin judrūs, o gimę jie irgi „skubėjo gyventi“: godžiai traukdavo pienuką, dėl to prisirijus oro skaudėdavo pilvelį, jie blogai miegodavo, buvo irzlūs.

 

  • Hiperaktyvių berniukų nustatoma 4 kartus daugiau, negu mergaičių. Iš viso manoma, kad tokių vaikų pasaulyje yra apie 3-10  procentus.

 

  • Hiperaktyvų vaiką auginanti šeima patiria didelį diskomfortą – dažnai jie sulaukia aplinkinių tėvų pasmerkimo, tą pačią darželio grupę ar mokyklos klasę lankančių vaikų tėvų spaudimą, priekaištų. Ilgainiui jie ima jaustis kalti, kad jų vaikas „neišauklėtas“, o jie „blogi tėvai“.

 

  • Dėl hiperaktyvumo kenčia ir patys vaikai. Kadangi jie perdėtai judrūs, nenustygstantys vietoje, jie gali užsipulti bendraamžius, atima jų žaislus, pertraukia pokalbius, žaidimus, žodžiu, nemoka tinkamai bendrauti ir pamažu tampa grupėje atstumtaisiais.

 

Hiperaktyvumo negalima painioti su vaiko judrumu ir greitumu

 

Kaip minėjome straipsnelio pradžioje, neretai hiperaktyviu mamos vadina savo tiesiog judrų mažylį. Štai pagrindiniai hperaktyvumo bruožai:

 

- Hiperaktyvumą diagnozuoti gali tik vaikų psichologas arba psichoterapeutas.

- Hiperaktyvumui būdingi tam tikri požymiai, kurie turi pasireikšti ilgiau kaip 6 mėnesius.

 

Hiperaktyvumo požymiai:

 

- Vaikas nenustygsta vietoje, nuolat mosuoja rankomis, kojomis. Jam sunku ramiai nusėdėti vienoje vietoje, pvz., per pamokas, valgant, darant įvairius darbelius.

- Vaikas audringai reaguoja į pašalinius dirgiklius – vaizdus, garsus.

- Jam sunku laukti savo eilės pasisakyti per pamoką, todėl neišklausęs klausimo iki galo, vaikas jau kelia ranką atsakyti.

- Iš šono atrodo, kad vaikas net neklauso, kas jam sakoma.

- Vaikui sunku laikytis taisyklių, drausmės, sunku susikaupti žaidžiant, atliekant konkrečias užduotis.

- Nebaigęs vienos veiklos vaikas puola prie kitos.

- Vaikas itin daug kalba, klausinėja, komentuoja kitų pokalbius, trukdo aplinkiniams.

- Dažnai pameta įvairius daiktus, yra impulsyvus, dažnai patenka į pavojingas situacijas, pavyzdžiui, staiga išbėga į gatvę.

 

Ar tavo vaikas hiperaktyvus?

09. Apr 2012, 10:07

Mano vaikas hiperaktyvus. Nors jau jam 2.7m. jau po truputi pradeda tvarkytis, t.y. klausyti kai nori aisku 😀 o taip net nelabai kas ji ir priziureti nori 😀