Gydytoja: Moksliškai įrodyta, kad žindomi kūdikiai serga rečiau

15. Dec 2015, 07:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar natūralus kūdikio maitinimas gali apaugoti mūsų mažylį nuo įvairių sezoninių ligų?  

Mamyčių klubo super mažylės Medos mama Ramunė vyresnėlį brolį Domuką žindė, tad laukiantis dukrytės, nerimo ar abejonių, sako, dėl gebėjimo žindyti nebuvo. Tačiau ką daryti, jei broliukas iš darželio "parneša" slogą, kosulį ar kitą peršalimo bakteriją pačiam mažiausiam šeimos nariui?

Žindant rečiau serga ir kūdikis, ir mama

Akušerė, "Gandro lizdas" įkūrėja Ieva Girdvainienė pasidžiaugė, kad vis daugiau mamų domisi žindymu ir stengiasi kuo ilgiau tai daryti.

"Vis daugiau mamų supranta, kad žindymas yra geriausia dovana kūdikiui. Lietuvės mamos stengiasi maitinti ilgai, suprasdamos žindymo svarbą. Juk mamos pienas yra geriausias prieraišumo užtikrintojas ir ryšio formuotojas. Žindomi kūdikiai rečiau patiria stresą ir jie rečiau serga virusinėmis bei bakterinėmis ligomis. Tai įrodyta ir pagrįsta moksliškai. Be abejo, rečiau serga ir mama, nes su vaikučiu ji turi bendrą simbiozinį lauką, sukuria patvarų ryšį. Mama daugiau dėmesio skiria sau - žindydama daugiau pailsi, nusiramina. Mat žindant išsiskiria meilės hormonas - oksitocinas, kuris ramina tiek vaiko nervų sistemą, tiek mamos", - pasakojo I.Girdvainienė.

Kol Medutei nėra dar nė kelių mėnesių, žinoma, apie jokį žindymo režimą nė kalbos negali būti. Bet Ramunė to absoliučiai nesureikšmina ir sako maitinanti mažylę pagal jos nuotaiką, mat kartais būna, kad apie pusvalandį dukryrė valgo, o kartais tik kelias minutes. 

Visai neseniai Ramunė galėjo dar kartą sau pasitvirtinti šią taisyklę ne teoriniame, o praktiniame gyvenime. Juk atšalus orams, atslinko ir nepageidaujami, bet ir neišvengiami susirgimai.

"Buvo situacijų, kai įsitikinome žindymo galia. Pirmuoju atveju užklupo virusas, kuriuo prasirgome ir mes, ir kaimynai. Pirmiausia sūnus ėmė vemti, viduriuoti, po kelių dienų blogai pasijutome ir mes su vyru. Buvo labai bloga savijauta, tad bijojom, kad nepersiduotų Medutei. Bet ji išsisuko be jokių didelių bėdelių", - pasakojo Super mažylės mama Ramunė.

Anot gydytojos, jei mama serga, kūdikis per pieną gauna tuos pačius virusus ir bakterijas, bet imunoglobulinai, esantys mamos piene, gali nudirbti savo atsakingą darbą - apsaugoti nuo virusinių ir bakterinių ligų. 

Mamos pienas - puikiausias vaistas

Vos praėjus kelioms savaitėms, dar vienas virusas pasikėsino į visos šeimynos, o svarbiausia - ir į Ramunės sveikatą. O tokiais atvejais kyla klausimas, kas bus, jei nepavyks mamai išsigydyti be vaistų?

"Jei iškyla klausimas, ar rinktis tarp mamos ligos ir vartojamų medikamentų, atminkite, jog mamos pienas yra pagrindinis vaiko poreikis. Tad net ir vartojant medikamentus, mama gali žindyti", - teigė I.Girdvainienė.

Tačiau jei vis tik slogos ar kitokios nedidelės ligos pavengti mažyliui nepavyksta, tas pats mamos pienas gali tapti puikiausiu vaistu.

"Esant slogytei ar bėrimams, pienu galima patepti vaiko odą ar gleivinę - taip palengvinsite kvėpavimą. Pienas yra riebus ir jame esantys specifiniai antiglobulinai reaguoja į svetimkūnius", - paaiškino gydytoja.