Grybų šiemet tikrai nemažai užderėjo ir dar dabar galime jų rasti. Todėl neabejojame, kad jau ne kartą teko gaminti ką nors iš jų. Bet neretai kirba klausimas – kada duoti grybų patiekalų vaikams.
Anot dietistės Vaidos Kurpienės, rinkti reikėtų tik gerai pažįstamus grybus. Mažyliams tinkamiausi – baravykai, raudonikiai ir voveraitės. Beje, grybų vaikams nerekomenduojama valgyti anksčiau nei nuo trejų metų amžiaus.
„Grybus vaikams rekomenduojama duoti tik nuo trejų, o kai kur - net nuo penkerių metų. Grybus reikėtų patiekti susmulkintus, o galbūt, kaip padažą, kad vaikui būtų lengviau virškinti. Grybų nereikia užpilti jokiu riebiu ar pieno, grietinėlės pagrindo padažu. Toks patiekalas yra dar sunkiau virškinamas. Lengviausiai grybus virškinti su lengvai apvirtomis daržovėmis", – teigia V.Kurpienė.
Kuo grybai naudingi?
Grybuose yra baltymų, skaidulinių medžiagų, antioksidantų, kurie stiprina imunitetą, kai kurias atvejais ir nuo vėžio gali apsaugoti. Grybus gerai valgyti ir esant padidėjusiam kraujospūdžiui. Tačiau jokiu būdu grybų nerinkite šalia kelio, nes grybuose gali būti ir daug toksinių medžiagų, mat jie kaip kempinės sugeria viską iš aplinkos.
Kalbant apie vaikų mitybą, jeigu jau renkam grybus, geriausia, kad jie būtų jauni. V.Kurpienė pastebi, kad miško grybai vertingesni, nes turi daugiau baltymų: „Bet ir pievagrybiai yra vertingas maistas, kuris gali būti šeimos racione, tik ne kasdien."
Lengviau pasisavinamos ir vertingesnės yra grybų kepurėlės, o mažiems vaikams kotelių išvis nereikia duoti. Grybai skatina apetitą, todėl galima įberti saujelę džiovintų grybų nevalgiukams, kuriems sunku ką nors įsiūlyti.
Grybų sultinys
Užvirkite vandenį.
Perpjaukite svogūną į keturias dalis tam, kad išsilaikytų svogūno skonis. Dėkite jį į puodą, pridėkite lauro lapą, keletą nesmulkintų pipiriukų, jeigu turite - skiltelę džiovinto pomidoro, kuris suteikia papildomo skonio.
Nuskinkite ir nuplaukite įvairių žalumynų. Sudėję juos į puodą pavirkite penkias minutes, tuomet jau dėkite smulkintus pievagrybius, bulves ir morkas.
Skanaus!
„Visuomet gerai patikrinkite ar visi grybai geri, venkite senų, nes juose jau yra irimo medžiagų. Grybus reikia apdoroti tą pačią arba, vėliausiai, kitą dieną. Mažiems vaikams marinuotų grybų neverta duoti, geriau paruoškite vartojimui, apvirkite ir sušaldykite. Taip grybai gali stovėti pusę metų", – dalinosi patarimais V.Kurpienė.
Pilno grūdo makaronai su voveraitėmis
Viename puode pradėkite virti pasirinktus pilno grūdo (speltos ar kitus) makaronus.
Ant išlydito gi (ghee) sviesto pakepinkite smulkintą svogūną ir sutarkuotą morką. Sveikas maistas – neperkeptas maistas ir kuriam naujama kuo mažiau, net ir sveikų riebalų. Todėl karts nuo karto įpilkite šlakelį vandens. Tik nepadauginkite, nes tuomet ne kepsite, o troškinsite.
Į apkepintas daržoves dėkite penkias minutes apvirtas voveraites.
Ant išvirtu makaronų uždėkite voveraičių ir daržovių.
Skanaus!
Kokių klaidų nedaryti?
- Nenaudokite baltų makaronų
- Maisto nepervirkite ir neperkepkite
- Sveikai valgykite patys ir pratinkite prie sveiko maisto vaikus.
Kaip sužinoti, ar grybai vaikui tiko?
Jeigu vaikas, pavalgęs grybų, atrodo linksmas, guvus, vadinasi, grybai jam tiko. Bet jeigu po pietų pasidaro vangus ar skundžiasi pilvuko skausmas, vadinasi, grybai jo skrandukui – dar per sunkus produktas.