Gimus broliui ar sesei vyresnėlio pavydas – natūrali reakcija

Gimus broliui ar sesei vyresnėlio pavydas – natūrali reakcija

23. Sep 2012, 00:00

Gimus broliukui ar sesutei dažna mama pastebi pasikeitusį vyresnėlio elgesį. Kaip sako specialistai, tai labai natūrali vyresnėlio reakcija. Keista būtų tada, jei jis nesureaguotų į naują namų gyventoją. 

 

Pabūkite dviese su vyresniuoju

 

Net jei jūsų pirmagimiui – ketveri ar penkeri metai, ir palyginus us naujagimiu jis atrodo “laaabai didelis”, nekaltinkite jo dėl pasikeitusio elgesio. Kaip “Mamyčių klubui” sakė psichologė Eglė Kodikienė, net ir penkerių metų vaikui sunku suvokti savo „meilės broliui – pavydo“ jausmus, o tuo labiau apie juos kalbėtis“.

 

Gimus jaunesniajam vaikučiui šeimoje, labai svarbi emocinė tėvelių parama didžiajam – padrąsinti ir paskatinti vaiką prabilti apie tai, kas jus visus neramina.

 

“Nedaryti labai didelės tragedijos dėl to, kad iš pirmo žvilgsnio tarp brolio ir sesers neužsimezga toks ryšys, kurio tikisi suaugusieji” – sako psichologė. Vienas iš patarimų, padėsiančių sutvirtinti ryšį tarp mamos ir vyresniojo vaiko, būtų skirti laiko tik jam. Suprantama, kad naujagimio priežiūra reikalauja daug jūsų  laiko ir dėmesio. “Sukurti sau galimybę pabūti kur nors su vyresniuoju vaiku (kur jums kartu smagu) yra tikrai efektyvus patarimas šiuo atveju” – sako  Eglė Kodikienė.

 

Į pagalbą pasikvieskite kitus šeimos narius


Šiai nuomonei pritaria ir psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė:  „Jei mama negali skirti pakankamai dėmesio vyresniam vaikui, pasikvieskite į pagalbą kitus šeimos narius. Suteikite galimybę dičkiui pažinti mažąjį broliuką ar sesutę, bet nespauskite, jei jis nerodys tam entuziazmo“.

 

Specialistė sako, kad nereikia tikėtis, kad vyresnis vaikas labai džiaugsmingai reaguos į mažylio atsiradimą šeimoje. Gana dažnai vyresnysis pavyduliauja ir nenori dalintis mamos dėmesiu su mažuoju. “Kartais vyresnis vaikas netgi grįžta į ankstesnę raidos pakopą, tokiu būdu nesąmoningai siekdamas susigrąžinti tėvų dėmesį“ – sako Rūta Bačiulytė.

 

Net ir gimus dar vienam vaikui šeimoje, skirkite pakankamai dėmesio pirmagimiui, puoselėkite jo gebėjimus, pagirkite už naujus pasiekimus.

 

Kaip Jūsų didieji vaikai reagavo į naujagimį šeimoje?