Gimtadienio dovanos - kaip suteikti dvigubą naudą: džiaugsmą akims ir lavininmą

Gimtadienio dovanos - kaip suteikti dvigubą naudą: džiaugsmą akims ir lavininmą

25. Jul 2014, 18:11

Sveikos mamytės, močiutės ir promočiutės, tėveliai, seneliai ir proseneliai ! Neabejoju jūs visi begalo mylite savo šeimos ir giminės mžuosius, dėl jų džiaugsmingų šūksnių ir pasigėrėjimo kupinų mažų akyčių – galite pasaulį pakloti po kojomis ! Ar ne ?

 

Hiperboliškai pradėjau, bet truputį „papostringausiu“ apie šiuolaikinių vaikučių turtus (perkeltine prasme). Neretas penkiametis (kaip ir mano, deja) turi kalnus žaislų – mergytės – mini virtuvlės, lėlytes kūdikius su visa atributika kokią tik gali turėti ir tikras kūdikis, barbės, šukuosenom skirtos lėlės, grožio rinkinukai ir dar eilė visokių mergytiškų gėrybių pradedant „maša i miedvied“, baigiant auksaplauke princese. Berniukai tuo tarpu užversti kalnu mašinėlių – valdomos radijo bangom, didelės, kad ir pats gali važiuoti, mažos – „modeliukai“, eilė lego, „bugs“ ir visokių kitokių kaladėlių, o gal mažasis nori būti meistras ? Prašau – meistrelio stalelis. Gal žavi vaikiški personažai – pašau – nindzės, žmogus voras ir eilė kitų „geriečių“ išlipusių iš tv ekrano.

Šiais laikais (nesakau, kad visose šeimose) VAIKAS NORI – VAIKAS TURI. Taip dingsta džiaugsmas dovanomis, nebelieka netikėtumo, žino, kad vistiek tėveliai ar seneliai išpildys jo norą. Nežinau kaip jūsų šeimose, bet pas mus, sūnus taip pat įgavęs šitą „išlepumo“ laipsnį. Patikėkite kiek jis turi galbūt pakatų dar penketui vaikų. Neskubkite smerkti – ne vie tėvelių tai dėka, kur dar seneliai, proseneliai, tetos, dėdės, krikšto mamytė – žodžiu vaikas jau žino, kad gimtadienis ta šventė, kai bus užverstas kalnu žaislų. Nesakau, kad būna vien jie – tarkime tokios dovanos, kaip dėlionės, knygelės – man asmeniškai patinka ir vaikui naudinga, bet apie tai vėliau. Tad, mūsų penkmetukas net pats gerai NEŽINO KAS ŽAISLŲ DĖŽĖS DUGNE AR SPINTELĖJ. Tiesiog pamiršta. Bet dėl šios padėties kalti tik tėveliai (raudonuoti reikia man), mat pildoma kiekviena vaiko užgaida. Bet senokai pastebėjau, kad tie visi lego, mašinų krūvos, robotai – jam ne itin įdomu, žaidžia, bet vėl ir vėl skamba klausimas „MAMYTE, KĄ MAN VEIKT?“ Kad ir padovanotas traukinukas – žaidė per kelerius nei dešimties kartų . . . Tad, mano nuomone žaislai – žaislais viskas turi būti su saiku.

 

Nuo šiol (vaikas jau bus paruošiamukas), su vyru nutarėme galvoti apie labiau praktiškas dovanas, mat ankščiau, jei reikia vaikui kažko naujo, tarkim – lova – perkam ir taip, juk daiktas reikalingas. Beto gimtadienis būna per naujuosius metus, ką tik po Kalėdų, kuriose irgi gauna krūvą dovanų.

 

Tad visas „palikimas“ sėkmingai pereis mažyliui.

 

Mūsų atveju, vaikas buvo NET DU KART GAVĘS VIENODAS DOVANAS. Tai buso lojantis ir judantis šuniukas, tad turėjo du ir nedidelis lankas krepšinio, tvirtinamas prie durų – ir jų gavo du. Būna kuriozų. Tokioj „double“ padėtį faktiškai nėra padėties be išeities, vieną žasiliuką geranoriškai vėliau vaikas gali perleisti kitam giminaičiui ar draugui. Arba tiesiog turėti du.

 20140725180625-12891.jpg

Visgi kokias dovanas rinktis vaikui, priklauso nuo įvairių faktorių.

 

Mano patarimai, kaip rinkti vaikučiui gimtadienio dovaną:

  1. atsižvelgiam į vaiko norus, bet kreipiame dėmesį ir į vaiko amžių. Juk trimetukas tikrai nebus itin patenkintas gavęs, tarkime – marškinėlius savo gimtadinio proga, juk tada yra JO ŠVENTĖ, jis turi džiaugtis, turi būti nudžiuginamas. PRAKTIŠKUMAS – yra gerai, jei vaikas taip pat jau suvokia knygų naudą, mėgsta domėtis, tada enciklopedija ar teleskopas – bus puikiausia sovana vaikui ir dviguba nauda – žaidimams ir lavinimui;

  2. dovanos nebūtinai turi būti materialaus pobūdžio, daiktai. Žaislų ir visokių kitokių gėrybių vaikas tikrai gaus, bet tarkime, gal jis nėra buvęs zoologijos sode, galbūt svajoja atšvęsti gimtadienį kokiame nors pramogų kambaryje, o gal žirgyne ? – tuomet galima įgyvendinti šią svajonę, susitariant su vaiku. Žinoma vėlgi tai priklauso nuo vaiko amžiaus.

  3. Nepirkti dovanų, kurios bus tik dar vienas daiktas iš panašių repertuaro. Jei vaikas turi keletą mašinų – to pilnai pakanka. Juk vaikas neturi penkių rankų ir vienu metu nežais su visomis iš karto, tad keleto – tikrai pakanka;

  4. Nuo mažumės rinktis žaislus, kurie ne tik gražūs, ar yra plastmasės gabalai, bet ir žiūrėti, kad žaislas kažkiek suteiktų vietos vaiko kūrybai – tokiu atveju konstruktoriai, kurie suteikia laisvę kurti – pats tas, įvairūs kūrybiniai rinkiniai – fantazijos lavinimui, vaiko mąstysenai skatinimui. Tokios dovanos, kurios suteikia laisvę vaikiškai kurti, o ne vien pateikiama „gatavas“ prouktas, kuris nuo a iki z naudojamas ar tveriamas pagal instrukcijas;

  5. Pinigėliams – taip ir pinigėliams – ne. Priklausomai nuo vaiko amžiaus, jau pastebite kada vaikas sugeba tvarkytis su pinigėliais tėvelių prižiūrimas, skatinamas, motyvuojamas. Žinoma nemažai vaikučių gauna kišenpinigių, kuriuos sėkmingai panaudoja. Neretai mūsų vaikas gimtadieniui gauna pinigėlių (pagal amžių, sakyčiau dar mažokas gauti į rankas 100lt), su idėja – nupirkit tai ko jam reikia, bet greta gauna ir kokią nors dovaną, kurių, vėlgi – mašinų, robotų, konstruktorių turi į valias. Tad šiuo atveju dedu ir pliusą, ir minusą. Žinoma tėveliai žino ko vaikui reikia, bet vaiko gimtadeinis ir reikia paisyti jo norų. Tad sūnus sėkmingai taupo ir atėjus laikui, kai jau pakanka pinigėlių gali pats kažką įsigyti, net jei tai diiidelis pirkinys - vaikui dar didesnė motyvacija ir džiaugsmas;

  6. Dovanos, kurios vaikui neaktualios – sakau ne. Tarkime įvairūs suvenyrai su jo zodiaku, nuotraukomis ir panašios, kurios vaikui tikrai nesukels ilgalaikio susižavėjimo ir bus pamirštos, nes vaikui reikia: ŽAISTI, LAVINTIS, kad ta dovana būtų naudinga. Tai labiau dovanos „pasižiūrėjimui“, o vaikai kaip žinia nori apčiupiamų dalykų.

     

    Kiekvieni tėvai geriau žino savo vaiko poreikius, norus, kiek jų gali pildyti. Tačiau kita situacija, kai pas vaiką ateina svečiai.

    Šiuo atveju patarčiau:

  1. niekada neatsakyti, kad nežinote – tiks vaikui viskas svečio nuožiūra – juk vaikučio gimtadienis, ta proga galite ir pasakyti ko vaikui reikia, arba kuo jis bus nudžiugintas, tokiu atveju ir vaiko „norų sąrašas“ bus įvertintas bei tėveliai bus patenkinti, kad vaikas gaus ne vien krūvas žaislų;

  2.  Lygiai taip pat eidami į vaikų gimtadienius pasidomėkite ką vaikas mėgsta, kas jam būtų reikalinga – išvengsite ir didelio galvojimo bei galbūt netinkamos dovanos išrinkimo, ir be nežinios išrinksite puikią dovaną be baimės, kad galbūt tokių jis jau turi ne vieną ir ne du.

  3. Ir svarbiausia nepamirškite, kad vaikui per jo gimtadeinį NEMAŽIAU SVARBUS DĖMESYS JAM , KAIP ŠVENTĖS KALTININKUI.

    Tad, manau sutiksite, kad kartais reikia vadovautis ne vien beribiu noru nudžiuginti savo vaiką, bet ir racionaliu protu, bei nepasibodyti to priminti ir svečiams – juk krūva lėlių mergytei ar mašinėlių vaikui per vieną dieną – bereikalingas dubliavimas, tuomet verčiau viena lėlė, ir iš kitų gauti naudingą kūrybinį rinkinį ar knygą. Tas pats ir berniukų atžvilgiu – saikas ir racionalumas, nauda – viskas suderinama.

    20140725180855-92117.jpg

    Tad aš už naudą vaiko lavinimui bei dėmesį jam, o ne kalną bereikalingų žaislų, kurių gauna, kai paprasčiausiai vadovajamasi „tendencija“ – berniukui – mašinos, mergaitei – lėlės (elementarus pavyzdys), kai nueinama lengviausiu keliu. Tiesiog domėtis tuo kas patinka vaikui, nukreipti reikiama linkme.

    Tad dabar, pasimokiusi iš savo patirties, žinau, kad svarbiau yra ne kiekybė, o kokybė ! Taip pat dviguba nauda – žaidimas ir lavinimas viename. Tuomet ir vaikas sugebės vertinti kokybę bei vėl akys spindės nuoširdžiu džiaugsmu – ne vienadieniu. Beto vaikai nori džiaugtis savo dovana čia ir dabar, o ne laukti, kada iki jos "priaugs".

    Šaunių gimtadienių ir teisingų sprendimų renkant dovanas !

    Roberta


20140722135445-68352.jpg