Geriu vaistus ir nebeduodu pieno: o gal visgi galima?

Geriu vaistus ir nebeduodu pieno: o gal visgi galima?

12. Jul 2012, 08:00

Maitinant krūtimi mažylį, neretai iškyla begalė klausimų ir neaiškumų. Tad nieko nelaukę rašykite "Mamyčių klubui" ir su specialistų pagalba jums būtinai padėsime redakcija@mamyciuklubas.lt

 

Ingos klausimas:

 

Auginu mažylę, kuri gimė 35 savaičių ir 6 dienų. Svėrė 1970 g - gimė vasario 16 dieną. Šiuo metu mums jau, manau, reikėtų pratintis prie košių, tyrelių ir vaisių. (Gydytojo neatsiklausėme, net vandens nerekomendavo duoti, nei arbatėlės).

 

Tik gimus mažylę Kauno klinikose leido tik pabučiuoti ir išnešė į inkubatorių. Po paros laiko, perkelė ją į šildomą lovelę, man liepė nusitraukinėti pieną, kurio pirmomis dienomis buvo nedaug, vėliau padaugėjo. Krūties neėmė, galbūt buvo per silpna, galbūt paveikta geltos. Laikė mus klinikose 11 dienų, ir tik 9 dieną atvežė man į palatą.

 

Pirmą mėnesį jai užtekdavo mano pieno, vėliau jau pradėjo stigti, nusitraukinedavau kas 4 valandas, duodavau kartą per parą. Pienas birželio pabaigoje stipriai sumažėjo, man prasidėjo virškinimo problemos (skrandyje opa), geriu vaistus ir nebeduodu pieno. Bet kartas nuo karto nutraukinėju, ten jo būna nedaug – gal 20 ml per parą.

 

Nuo antro mėnesio pabaigos gauna mišinuką, svorio priaugimas kol kas geras, šiuo metu sveria 5,5 kg, naudojam mišinėlį "Milupa". Ką daryt? Nebetraukti pieno ir jis savaime dings? Ar dar palaukti su tyrelėmis? Dėkui.

 

Konsultuoja "Mama-mamai" savanorės, žindymo konsultantės - mamos Ilona ir Jūratė: 

 

Laba diena, miela mamyte,

 

Šaunu, kad duodate dukrytei savo pienelio ir stengiatės jį išsaugoti! Pradžia ištes nebuvo itin draugiška sėkmingam žindymui, tad natūralu, kad susidūrėte su problemomis.

 

Taip, jei nustosite ištraukinėti pienelį iš krūtų, jis dings, juk pienas gaminasi pagal poreikį – jei jis iš krūtų pašalinamas (žindant ar ištraukinėjant), krūtys tai supranta, kaip signalą gaminti pieno daugiau.

 

Žinodamos šį principą, mamos gali pasididinti pieno kiekį - dažniau žindydamos ir/arba ištraukinėdamos pienelį.  Dauguma vaistų yra puikiausiai derinami su žindymu, kadangi jų labai nedaug patenka į pieną, be to, ištraukinėti galima tuo laiku, kai vaisto kiekis kraujyje yra mažiausias.

 

Tad pasiklauskite apie tokią galimybę savo gydytojos. Neparašėte, kiek Jūsų dukrytei mėnesių, tad sunku pasakyti, ar jau laikas jai pradėti primaitinimą. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja papildomą maistą įvesti nuo 6 mėnesių.

 

Jeigu apsispręstumėte mišinuką pakeisti savo pienu, būtinai mums parašykite arba paskambinkite, mes Jums būtinai padėsime, juk už Jūsų pienuką nieko nėra nuostabesnio Jūsų mažylei.

 

Sėkmės!

www.pradzia.org/zindymas-knyga

1