GERIAUSIAS TĖTIS: Kada ir kur tėčiai konkuruoja su mamomis?

GERIAUSIAS TĖTIS: Kada ir kur tėčiai konkuruoja su mamomis?

11. May 2015, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Projekte "Geriausias tėtis pasaulyje" įdomiomis temomis mus konsultuoja psichologė Sonata Vizgaudienė. Šįkart kalbamės apie tai, kada ir kur tėčiai konkuruoja su mamomis, apie tėčio vaidmenį šeimos gyvenime ir galių pasidalinimą. 

Tikra laimė vaikui augti pilnoje ir darnioje šeimoje. Tai yra nemažas iššūkis sutuoktiniams. Tėveliai kilę iš skirtingų šeimų, iš jų atsineša savo gyvenimo patirtį, požiūrį į daugelį dalykų, todėl derinimosi, konfliktų, prieštaravimų išvengti neįmanoma. Tenka pripažinti, kad auklėjant vaikus, konfliktinių situacijų dar padaugėja. Svarbu, kaip sugebame juos išspręsti ir susitarti. Tėčiai su mamomis neturėtų konkuruoti jokiose vaikų auginimo srityse, tiesiog pasidalijamos priimtinesnės ir reikalingesnės pareigos. Taip pat reikia pripažinti, kad partnerė ar partneris gali turėti kitokią nuomonę apie įvairius dalykus. Nepamirškite, kad būtent patys šį žmogų pasirinkote savo vaikų mama ar tėčiu. Pagrindiniai dalykai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

Tėvai kartu. Tėvai auklėdami vaikus turi būti darni komanda. Vaikai turi jausti, kad tėvai sutaria dėl visų dalykų, susijusių su jais. Suprantama, kad realybėje tėvams kyla daug prieštaravimų, tačiau juos reikia derinti tarpusavyje vaikams negirdint.

Jei mama ar tėtis pasakė, vadinasi taip ir bus. Jei ir nepatinka partnerio sprendimas auklėjimo klausimu, jokiu būdu negalima tėčio ar mamos kritikuoti vaikui girdint. Telieka garsiai pritarti. Tikrai būna situacijų, kada partnerės ar partnerio sprendimai, susiję su vaikais, jums nepatinka, tai normalu.  Tik vėliau atžalai negirdint pasikalbėkite apie tai, kas jums atrodo ne taip. Pasitarkite, kaip reikėtų daryti kitą kartą. Taip stipriai sumažinsite vaikų norą ir galimybes jumis manipuliuoti siekiant naudos sau.

Palaikykite vienas kitą. Gali atrodyti, kad partneris ar partnerė kažko nedaro, o galbūt daro per daug dėl vaikų. Pavyzdžiui, tėtis, ilgai užsibūna darbe ir nebeturi laiko pabūti su vaikais. Nekaupkite pykčio, kuris vėliau prasiveržia netinkamiausiu laiku ir būdu. Verčiau atvirai ir ramiai kalbėkitės apie susidariusią padėtį ar problemą. Bandykite ieškoti būdų, kaip pagerinti situaciją. Pyktis ir kaltinimai, problemą tik pagilina.

Pasidalinkite atsakomybe. Jei sutuoktiniai susitaria, kas už ką atsakingas prižiūrint vaikus, problemų gerokai sumažėja. 

Vertinkite vienas kitą. Įvertinimas savo partnerės kaip geros mamos ar partnerio kaip gero tėčio labai svarbus. Stenkitės vienas kitą pagirti, nepamirškite to daryti ir vaikams matant.

Gerbkite vienas kitą. Nekritikuokite vienas kito vaikams girdint. Tik savo pavyzdžiu mokote vaikus. Jei menkinsite tėtį ar mamą vaiko akyse, galite stipriai pakenkti. Iš vienos pusės, vaikas gali imti tiesiog nebeklausyti to iš tėvų, kurį dažnai menkina kitas, nes šis nebebus autoritetas. O iš kitos, vaikas gali imti nekęsti būtent to, kuris menkina mylimą mamą ar tėtį.

Nemanipuliuokite vaikais. Siekdami naudos sau ir bandydami paveikti partnerę ar partnerį, nemanipuliuokite vaikais.

Vaikai jautrūs tėvų santykių krizėms. Poros santykiai dinamiški, būna krizinių laikotarpių, kada susvyruoja šeimos pamatai. Stenkitės kiek įmanoma būti sąžiningi su vaikais ir tinkamai, tiek, kiek vaikams reikia žinoti, paaiškinkite situaciją. 

Tėvų nesutaria – kenčia vaikai. Jei tėvai skirtingai taiko taisykles ir diegia nevienodas vertybes, vaikui kenčia, jiems sunku augti tokioje aplinkoje, nes jaučiasi nesaugūs ir nelaimingi.

Šeimos laikas. Stenkitės laisvalaikį leisti kartu su visa šeima. Turėkite gražių ritualų, kurie patiktų visiems šeimos nariams.

Skirkite laiko pabūti kartu

Prisiminkite, kad jūs ne tik tėvai, bet ir sutuoktiniai, mylimieji. Jei rasite būdų kaip atsipūsti be vaikų, tai ir dėl jų susitarti bus daug lengviau. Pavyzdžiui, viena moteris pasakojo, kad kiekvieną ketvirtadienio vakarą sumigdę vaikus jie su vyru kartu žiūri pasirinktą filmą, kalbasi. Tai tik vienas pavyzdėlis, čia daug vietos fantazijai.

Kaip konstruktyviai kalbėtis iškilus problemai

Pasirinkite tinkamą laiką. Nusiteikite bendrauti ramiai ir pozityviai. Pradėkite nuo problemos įvardijimo. Aptarkite niuansus, dėl kurių sutariate ir tada aptarkite, dėl ko jūsų nuomonės susikerta. Pasiaiškinkite, kas geriausia vaikui ir kaip tai galėtumėte išspręsti bei įgyvendinti praktiškai. Pasidžiaukite, kad jūs galite racionaliai spręsti problemas.

Visos šeimos, ne tik jūsų, susiduria su vaikų auginimo sunkumais, skiriasi tik būdai, kaip juos įveikia. Jei partneriai myli ir gerbia vienas kitą, paprastai problemos įveikiamos lengviau. Jei šlubuoja santykių pamatai, susitarti sunku.

20150202142451-80053.jpg

www.tevystespsichologija.lt

Naujas projektas "Geriausias tėtis pasaulyje". Dalyvaukite!



20150202141724-85970.jpg