Galvos smegenų echoskopija

Galvos smegenų echoskopija

20. Aug 2011, 00:00

 

                      Kokiais atvejais skiriamas šis tyrimas ir ką jis parodo?

 

Tyrimą atlikti kūdikiui galvos smegenų echoskopiją duoda vaiką prižiūrintis šeimos ar vaikų ligų gydytojas. Tai gali būti tėvų nusiskundimai, kad vaikelis neramus, atpylinėja ir panašiai.

 

Toli gražu ne kiekvienas naujagimis yra siunčiamas tokiam tyrimui. Rizika padidėja, jei jums buvo atliktas cezario pjūvis arba jei gimdymas užsitęsė ilgai ir komplikavosi.

 

 

Apie galvytės echoskopijos tyrimą pasakoja gydytoja neurologė Ieva Verkienė:

 

"Galvytės echoskopiją galima atlikti vaikui tol, kol neužsitraukęs jo didysis momenėlis. Kaip žinome, maždaug 80 procentų vaikų jis užsitraukia iki vienerių metų.

 

Jeigu momenėlis neužsidaręs visiškai, tačiau yra jau labai mažas, tyrimas gali būti nelabai tikslus, nes jau sunku apžiūrėti ir įvertinti visas vaikučio smegenų struktūras.

 

Galvos smegenų echoskopija yra nekenksmingas tyrimas ir labai patogus, kol neužaugęs kūdikio momenėlis. Jo metu gydytojas keliais davikliais apžiūri giliąsias ir paviršines smegenų struktūras, įvertina skilvelius (ar jie išsiplėtę ar ne) bei smegenų skyčio kiekį (padidėjęs ar norma).

 

Atliekant galvos smegenų echoskopiją galima nustatyti įvairiausias raidos anomalijas, pastebėti tam tikrų galvos smegenų struktūrų neišsivystymą, kas labai svarbu vaikučio raidai, siekiant laiku jam suteikti reikiamą pagalbą".

 

Ar Tavo mažyliui darė galvos smegenų echoskopiją?

vaidlina vaidlina 20. Aug 2011, 12:24

abu viakus gimdžiau šiauliuose. Abiems darė smegenų echoskopiją. dukrai - todėl, kad turėjo du momenėlius, o sūnui - nes buvo didelis momenėlis. Viskas buvo gerai.

20. Aug 2011, 11:51

Ir mes daremes daug kartu, del musu ligos, echoskopija tiesiog buvo pagrindinis tyrimas😀 Aciu Dievui, jis nera tiek pavojingas, kiek rentgeno spinduliai😀

20. Aug 2011, 10:32

o del galvytes echoskopijos mes esam daresi bent20sykiu 😀

20. Aug 2011, 10:31

bent Kauno klinikose echoskopija daro kiekvienam naujagymiui 😀