Foto konkurso "Manoji fotografija" pirmosios savaitės įvertinimai

Foto konkurso "Manoji fotografija" pirmosios savaitės įvertinimai

14. May 2012, 10:00

Baigėsi pirmosios fotokonkurso "Manoji fotografija" savaitės užduotis "Mūsų diena". Sulaukėme nemažai jūsų fotopasakojimų, ačiū visoms.

 

Ir ačiū fotografui Rolandui Parafinavičiui, kuris ne tik išrinko savaitės laimėtoją, bet ir pasistengė įvertinti kiekvieną jūsų fotopasakojimą, kad galėtumėte tobulėti.

 

Štai, ką rašo fotografas R.Parafinavičius:

 

Tema "Mūsų diena" iš vienos pusės gana konkreti, tačiau tuo pačiu - labai aptaki, leidžianti pasireikšti autorių fantazijai. Vaikai savaime yra nuostabiausi gamtos kūriniai, tačiau dalyvaujant konkurse nevertėtų pasikliauti vien šia duotybe, reiktų įnešti asmeninio kūrybingumo.

 

Dažniausiai daromos klaidos:

 

1. Kai yra fotopasakojimo žanras, tam tikra nuotraukų seka, reiktų vengti vienodų (ar panašių) planų. T.y. jei viename kadre yra vaiko portretas, kitame turėtų būti vaikas supančioje aplinkoje, trečiame - gal kažkokia detalė, vaiko akys, rankos ar pan. Kad suprastumėte, apie ką kalbu, pažiūrėkite, pvz. Holivudo filmą kitomis akimis: kaip rikiuojami kadrų planai. Užteks penkių minučių - nustebsite.

 

2. Panašios nuotraukos viena šalia kitos žudo žiūrėjimo džiaugsmą. Be gailesčio šalinkite nuotrauką, jei ji viskuo panaši į prieš tai buvusią.

3. Tema turi atitikti temą. Jei jau žaidžiame šį žaidimą, laikykimės taisyklių. Diena yra diena, o ne trys mėnesiai.

 

Vertinimas:

 

Jeigu tektų rinkti pavienes nuotraukas, neabejodamas balsuočiau už AANTAITE - labai išraiškingi, subtilūs portretai. Tačiau neatitinka skelbtą temą.

 

Savo balsą atiduodu autoriui, vardu JURMILE - už režisūrinį sprendimą, planų įvairovę bei atitikimą skelbtai temai (nors ir yra klaidų, bendrų visiems autoriams).

 

Kaip prabėgo Rido dienelė

 

Apskritai, kūrybinių darbų vertinimas visada yra kiek subjektyvus (nepamatuosi metrais ar kilogramais), todėl kiekviena iš jūsų esate dėmesio vertas kūrybinis pradas.

 

Atskiri vertinimai:

 

DEIMANTE - Mergaitė su skėčiu. Išmoningai panaudotas aksesuaras, tik gal pernelyg dažnai. Nuotaika, emocijos - puikios. O planų - trūksta. Beje, aštri saulė ir ją keičiantys debesys tik paįvairintų reportažą. Tereikia tinkamai išnaudoti šviesos skirtumus.

 

AANTAITE - patys išraiškingiausi vaiko portretai. Be to, galima spėti, kad atlikti veidrodiniu fotoaparatu. Labai gražūs darbai. Deja, visiškai neatitinka skelbtą temą...

 

ZALIAAKE - Išsamus, įvairus, iškalbingas fotopasakojimas. Kiek per ilgas. Kruopščiai paruoštas fotopasakojimas neturėtų viršyti 6-12 nuotraukų. O šiaip viskas puiku - yra emocija, išradingi rakursai, planai.

 

RAGANĖLĖ - Yra labai gražių, nesuvaidintų situacijų ir nuotaikų. Mano manymu, vaizdą labai gadina data ant nuotraukos. Tarsi svarbiausia būtų dokumentas, o ne grožis. Patarčiau išjungti datavimą. Jis, beje, išduoda neatitikimą temai - ne diena, o trys mėnesiai.

 

QUELLE - Tiesiog pasakiškas mergaitės pasivaikščiojimas pienių lauke. Labai gražus prisiminimų intarpas. O bėda - ta pati. Labai vienodi planai. Vertėtų atkreipti dėmesį, kuomet į romantišką pievą įlenda neromantiškas stulpas. Fotopasakojimas atitinka temą ir yra tarp lyderių.

 

UTOPIJA - Išlaikytas pasakojimo stilius, logiška seka, įdomus intarpas (vaivorykštė). Tik...pernelyg daug pasikartojančių savo panašumu nuotraukų. Pati tema "pagauta".

 

DOMANTE25 - Kūrinys atitinka temą. Yra nuotaika, siužetų įvairumas (kadrai viduje ir lauke). Labai nuotaikinga finalinė nuotrauka. Koją kišą planų bendrumas :)

 

JURMILE - Išradingas dienos reportažas. Yra planų kaita, yra humoro, yra paieškotų rakursų. Režisūra gal kiek perdėta, bet išradinga. Tema išpildyta, tik reiktų vengti panašių kadrų vienas šalia kito - geriau mažiau, bet įtaigiau.

 

TIFER - Šiltas ir gražus pasakojimas. Nuotaika puiki, tema - kokia ir skelbta. Kaip ir daugelis - neišvengė vienodų planų nuobodulio.

 

RENATA - Subtilus pasakojimas apie vaiką, jo dieną ir emocijas. Aplinkos įvairovė sukuria žavaus reportažo įspūdį, o finalinė nuotrauka yra pati įspūdingiausia. Gražus reportažas. O štai planų vienodumas kiek griauna gerą įspūdį...

 

EVUKA - Vaizdinis pasakojimas paspalvintas eilėmis - žavu. Nepersistengta su nuotraukų kiekiu - irgi gerai. Gal kiek trūksta siužetinės įvairovės - susidaro įspūdis, kad visą dieną vaikas tik žiūri į fotoaparatą.

 

Fotografas Rolandas Parafinavičius

www.fotografijosnamai.lt

www.parafinavicius.lt

1

 

Na o savaitės nugalėtojai JŪRATEI (jurmile) dovanojame štai šiuos puikius prizus:

Oilatum losjonas kūnui

losjonas

Ir nepakartojamą MK puoduką:

1Liko dar dvi foto konkurso "Manoji fotografija" savaitės. Laukite naujos, šios savaitės užduoties!

14. May 2012, 17:42

Sveikinimai 😀 Dėkui už pastabas.

14. May 2012, 11:26

aga, tikrai laukiam kt temos, ziuresim ar pavyx isvengt pastebetu klaidu😉

ausryte12 ausryte12 14. May 2012, 11:14

laukiame sios savaites temos 😀

ausryte12 ausryte12 14. May 2012, 10:36

Idomus tikrai konkursas, verta dalyvauti! Sveikinimai nugaletojai! 🌷