Fermentinis sūris – puiki alternatyva vaikams, nemėgstantiems gerti pieno

Fermentinis sūris – puiki alternatyva vaikams, nemėgstantiems gerti pieno

05. Oct 2012, 08:30

Kada kūdikiams galima pasiūlyti pieno? Ką daryti, jei vaikai jo nemėgsta? Į šiuos „Mamyčių klubo“ klausimus atsako vaikų gastroenterologas.

 

Konsultuoja doc. Vaidotas Urbonas, Santariškių klinikų Vaikų ligoninės gydytojas gastroenterologas

 

Karvės pienas – nuo kada jo galima mažiesiems?


Kito žinduolio pieną, ar tai būtų karvės, ar ožkos pienas, mes galime pasiūlyti nuo maždaug metų. Daugelis prisimena, kaip mes užaugome nuo 3 -4 mėnesių valgydami karvės pieno produktus, tačiau šiandien mes to nerekomenduojame. Laikas, kada galima pradėti pratinti prie karvės pieno, yra 11 -12 mėnesių.

 

Kodėl taip yra?


Karvės pienas yra skirtas veršiukui augti, o šis, švelniai tariant, yra šiek tiek didesnis, negu žmogus. Veršiuko augimas spartesnis, negu kūdikio, visos medžiagos, kurios yra karvės piene, yra skirtos būtent tam žinduoliui.  Vaikui nereikia tiek daug medžiagų, kurių yra karvės piene. Pavyzdys – baltymo karvės piene yra tris kartus daugiau negu mamos piene. Natūralu, kad žmogus auga lėčiau, ir baltymų jam reikia mažiau.

 

Kiek pieno produktų vaikas gali suvalgyti per dieną?


Vaikai gali suvartoti pusė kilogramo įvairių pieno produktų, tai yra, jogurto, varškės ir kitų produktų, pusė kilogramo sudėjus viską. Jei vaikas išgers stiklinę, gerai, jei dvi, irgi. Nėra tokios viršutinės ribos, kada nerekomenduojama, kiek suvartoti pieno produktų.

 

Kuo svarbūs pieno produktai vaikui?


Pienas kaip maisto produktas yra naudingas savo baltymais,. Kiaušinio baltymas ir pieno baltymas yra naudingiausi iš visų maisto produktų baltymų. Tačiau baltymų yra ir kituose maisto produktuose, ne tik piene. Pienas yra reikšmingiausias savo kalciu, nes pagrindinis kalcio šaltinis, kurį gauname su maistu yra pienas ir jo produktai. Tačiau kalcio ir baltymų mes gauname ne tik iš pieno. Fermentinis sūris taip pat turi daug kalcio, ir tinka kaip pieno pakaitalas vaikui, kuris nenori gerti pieno.

 

Matau didesnę blogybę ne tai, kad vaikai per mažai ar daug vartoja pieno produktų, o tai, kad jie brukami vaikui per jėgą, kai jis nenori ir netoleruoja to. Tada vaikas išsigąsta, bijo, ir negeria pieno.

 

Koks pieno produktas yra jūsų vaiko mėgstamiausias?

 

05. Oct 2012, 12:12

Manoji taip pat labai mėgsta visokius sūrius, varškytes, o nuo 1,5 metukų vis dažniau prašo įpilti "kajves pienuko" 😀 Būna, kad net riboju, nes galėtų be saiko vien tuo maitintis 😀

laurora laurora 05. Oct 2012, 09:48

mano dukryte tai suri labai megsta. valgo varskes suri, fermentini, tepamus surelius