Faringitas - gerklės uždegimas

Faringitas - gerklės uždegimas

22. Feb 2012, 14:00

Ar esate savo šeimose susidūrę su faringitu?

 

FARINGITAS - tai ryklės gleivinės uždegimas, kuriam būdingas:

 

karščiavimas,

galvos skausmas (gali būti ir pilvo skausmas),

sloga,

kosulys ir konjuktyvitas,

užkimęs balsas

ryklės paraudimas

organizmo vandens netekimas.

 

Faringitas dažniausiai „nebūna vienas“, todėl dar žinomas tonzilofaringitas (ryklės ir tonzilų uždegimas), nazofaringitas (nosies gleivinės ir ryklės uždegimas).

 

Tik 15 procentų pacientų, kurie kreipiasi į gydytojus dėl gerklės uždegimo (ūmaus faringito arba tonzilofaringito), serga bakterine (streptokokų) sukelta infekcija. Visais kitais atvejais šį susirgimą sukelia virusai. Virusai sukelia apie 60-75 proc. faringitų vaikams.

 

Kaip įtarti, kad vaikui faringitas?

 

Mažylis negali pasakyti, kas jam skauda, tačiau jei rydamas maistą ar gėrimą jis pradeda verkti, galima įtarti, kad jam skauda gerklę.

 

Vaikai faringitu serga dažniau ir sunkiau nei suaugusieji. Paprastai vyrauja tokie simptomai kaip bendras negalavimas, gerklės skausmas, užkimimas, neaukšta temperatūra. Taip pat gali varginti galvos skausmas, skausmingas rijimas, sloga. Virusinis faringitas paprastai praeina per kelias dienas.

 

Ką daryti šios ligos atveju?

 

Kūdikiams nuo 3 mėnesių galima duoti paracetamolio, šiltų švelnių gėrimų. Jei situacija negerėja per 2-3 dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją.

 

Galite pabandyti ir natūralias priemones nuo gerklų uždegimo:

 

Ramunėlių žiedai - 30 g

Šalavijų lapai - 20 g

Pipirmėčių lapai - 20 g

Ajerų šaknys - 30 g

 

1 valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 30 min. pritraukti, perkoškite ir duokite vyresniam vaikui skalauti burną bei gerklę keletą kartų per dieną.

 

PATARIMAS: Faringito galima išvengti, jei tinkamai rūpinsitės savo ir vaiko apranga, maistu ar gėrimais. Jei šaltą dieną kvėpuodami burną prisidengsite šaliku, o karšta dieną negersite labai šaltų gėrimų – rizika susirgti faringitu sumažės. 

 

Būkite sveiki!

 

Mamyčių klubas