Enurezė yra išgydoma

Enurezė yra išgydoma

11. Dec 2012, 10:00

Kokie pagalbos būdai yra sergantiems naktine enureze vaikams? Profesorės Augustinos Jankauskienės komentaras.

 

Konsultuoja profesorė Augustina Jankauskienė, vaikų nefrologė, Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriaus vedėja

 

Gydymas vaistais. Taip, naktinė enurezė yra išgydoma, galbūt, nėra labai platus vaistų ir priemonių pasirinkimas, bet galima padėti vaikui. Jeigu tai pirminė naktinė enurezė, tada pirmiausia skiriame šlapimo tyrimą, kuris informuoja, ar nėra kokios paslėptos inkstų ligos, šlapimo organų ligos. Jeigu šios priežastys atmetamos, gydoma medikamentais, jų  yra 2-3 rūšių pasirinkimas.

 

Tėvams nereikia bijotis gydymo vaistais. Gydymas vaistais – tai antidiuretinio  hormono skyrimas vaikui. Tai medžiaga, kurios natūraliai yra organizme, kai žmogus sveikas, hormono koncentracija naktį turi padidėti, tai sulaiko skysčius, ir vaikas nepasišlapina naktį į lovą. Jeigu hormono trūksta, vaikai šlapinasi į lovą.

 

Kita priemonė - elektrinis žadintojas.  Tai tam tikras prietaisais, kai ant vaiko petuko užkabinamas tam tikras skambutis, kitas elektrodas yra įdedamas į kelnytes, ir kai tik lašiukas nuvarva į kelnytes, suskamba skambutis, prižadinantis vaiką iš miego. Prancūzijoje jis labai populiarus, tačiau pas mus nelabai. Dažnai problema yra ta, kad vaikai giliai miega ir neprabunda.

 

Teisingas skysčių vartojimas. Labai svarbu žiūrėti, kiek ir kaip vaikas geria skysčius. Lietuvoje yra problema, kad mokyklose ir darželiuose vaikai visą dieną labai mažai geria, ir grįžę vakare išgeria visos dienos normą. Klausėme tyrime, kiek vaikai vartoja skysčių Lietuvoje, ir sužinojome, kad per mažai. yra Vaikui norma būtų apie pusantro litro skysčių per dieną, ir jie turėtų būti išgerti tolygiai visos dienos metu.

 

Vaikas turi norėti pasveikti

 

Labai skatiname, kad vaikas pats bendradarbiautų su gydytojais ir norėtų pasveikti. Iš tiesų, tėvai ir mes, gydytojai, esame tik pagalbininkai. Labai svarbu ir paties vaiko motyvacija ir noras pasveikti.

 

Daugiau informacijos apie naktinį šlapimo nelaikymą rasite interneto puslapyje www.vaikuenureze.lt