Edipo kompleksas. Kaip tai turėtų priimti tėčiai?

Edipo kompleksas. Kaip tai turėtų priimti tėčiai?

27. Apr 2015, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Projekte "Geriausias tėtis pasaulyje" įdomiomis temomis mus konsultuoja psichologė Sonata Vizgaudienė. Šįkart kalbamės apie Edipo kompleksą.

Pavyzdys iš gyvenimo: „Simonas (5 m.) lyg prilipęs visur sekioja mamą, kartu vis dažniau priešinasi tėčiui ir griebiasi piktų gestų, kai pastarasis „leidžia sau“ būti švelnus su savo žmona. Be to, Simonui visai normalu ir pačiam bučiuoti mamą į lūpas ir sakyti: „Tu – mano meilė“.“ Tėtis šiuo metu gali pasijusti atstumtas ir tarsi nereikalingas savo sūnui, kartas net nebesusigaudyti, kaip čia geriau pasielgus.

Vaikai labiau prisiriša prie to gimdytojo, kuris su juo praleidžia daugiausia laiko. Kadangi dažnu atveju taip jau yra, kad mamos su vaikais būna ilgiau, vaikai labiausiai prisiriša prie jų. Tai nereiškia, kad tėveliai mažiau svarbūs, bet jie turi pelnyti vaikų dėmesį. Maždaug 3-6 metais sūnūs pereina ypatingą prieraišumo prie mamos etapą, kuris pasireiškia taip vadinamu Edipo kompleksu (Pasak graikų mito, Edipas nenorėdamas nužudė savo tėvą ir vedė motiną). Tėvai ne tik, kad pasijaučia nebesvarbūs sūnums, net gali pastebėti jų priešiškumą, todėl būtina žinoti, kad tai normalu ir kaip tuo metu tėčiui geriausia elgtis.

Edipo kompleksas, kurį įžvelgė Froidas, yra normalus vaiko raidos etapas. Jis pasireiškia potraukiu prie priešingos lyties gimdytojo ir priešiškumu tos pačios lyties gimdytojui. Edipo komplekso krizė  išryškėja  ketvirtaisiais – penktaisiais vaiko gyvenimo metais, baigiasi šeštaisiais. Pasak Froido, mažas vaikas savo fantazijomis meilės siekia iš priešingos lyties tėvų, tuo pačiu nesąmoningai bijodamas, kad tos pačios lyties tėvai sužinos apie tuos troškimus, supyks ir nubaus. Manoma, kad šios stadijos metu berniukai išgyvena didesnį konfliktą nei mergaitės.

Berniukui tuo metu mama pasidaro labai svarbi ir sūnus nenori jos dalintis su tėčiu. Tuo pačiu berniukas bijo savo tėvo, kuris gali jį už tai nubausti, nes vaikas supranta, kad jis mamai nėra vienintelis, kurį mama myli ir kuriuo rūpinasi. Berniukas gali atsikratyti tėčio baimės tik  atsisakydamas savintis mamą. Todėl vaikas ima slopinti savo perdėtus jausmus mamai ir priešiškumą tėčiui. Aišku, Froidas šią teoriją pateikia per seksualinę prizmę. Taigi atsisakydamas libidinių jausmų savo mamai, priima tėvo draudimą kaip savo paties reikalavimą. Tai padeda berniukui priimti savo tėvo elgesį ir vertybes.

Kaip tuo laikotarpiu geriausiai elgtis tėvams? Vaikui turi padėti abu tėvai: mama – švelniai, bet griežtai atsisakydama perdėto sūnaus prisirišimo prie jos, o tėtis pasiūlydamas konstruktyvius santykius, priešingus jėgos santykiams, kuriuos stengiasi primesti vaikas. Tada sūnus matys tvirtą tėvų porą, gebančią išsaugoti autoritetą.

Nors mamai gali būti malonus toks sūnaus dėmesys, mama turi pasistengti labai švelniai nuraminti sūnelį, meilius jo gestus nukreipdama kita linkme. Svarbu sakyti, kad jai tikrai brangūs dažni sūnaus bučinukai į skruostą ir apsikabinimai, kai tik to norisi, tačiau posakis: „Tu – mano meilė“ labiau tinka tikriems įsimylėjėliams.

Psichologė M. Deny siūlo tėčiui pabūti kiek padūkusiu, pavyzdžiui, tėtis turėtų sugalvoti įvairių vyriškų užsiėmimų kartu su sūnumi, kad ir padirbėti sode... o paskui , nuėjus už įrankių pašiūrės, nusičiurkšti, nors mama tai griežtai draudžia. Ši bendra išdaiga padeda sūnui užkasti kovos kirvį ir imti didžiuotis savo šiek tiek linkusiu į išdaigas tėčiu. Čia jūs turite pajungti savo vaizduotę ir pagalvoti, kas labiausiai patiktų jūsų sūnui. Gal vakarais kartu konstruoti, žaisti su lego, kartu pasportuoti, padūkti su kamuoliu ir tai daryti kuo dažniau.

Mergaitėms šis kompleksas taip pat pasireiškia, vadinamas Elektros kompleksu (pasak graikų mito Elektra siekė nužudyti savo motiną keršydama už tėvo nužudymą), bet akivaizdu ne taip ryškiai. Mergaitės konkuruoja su mama dėl tėčio dėmesio.  Tai labiau pastebima, kai dukrelė stengiasi būti gražesnės už mamą, net ją pakritikuoja („tavo nagai labai ilgi ir negražūs“ ir pan.). Dukrelė siekia tėvelio pagyrų.

Jai svarbu apsivilkus naują suknelę pasirodyti su ja tėčiui, sulaukti patvirtinimo, kad puikiai atrodo ir yra tikra jo princesė. Tėveliai turi sugebėti pasitaikius progai pagirti savo dukreles, bet nepamiršti komplimentais palepinti ir savo žmonas. Mergaitės turi jausti, kad mama tėčiui irgi svarbi.

Prieraišumas prie mamos ar prie tėčio vaikams pasireiškia skirtingai, vieniems epizodiškai ir galbūt nelabai ir pastebima, kitiems – labai ryškiai.

Tuo metu tiek berniukai, tiek mergaitės nelaba mėgsta matyti tėvelius besiglaustančius, susikabinusius ar sėdinčius meiliai šalia vienas kito. Jie tuoj spraudžiasi tarp tėvelių. Reaguokite į tai palankiai, neatstumkite savo atžalėlės. Juk tai smagu visiems, galite pajuokauti: „Jaukiai su mama sėdime, bet su tavimi irgi smagu.“

Verta atkreipti dėmesį, jog šis laikotarpis labai svarbus vaiko raidos etapas, kurio metu formuojasi jo gebėjimas kurti būsimus ryšius su partneriais, supratimas apie tarpusavio santykius. Įgyta patirtimi vaikas vadovausis visą gyvenimą, todėl, tėveliai, būkite supratingi ir jautrūs.

20150202142451-80053.jpg

www.tevystespsichologija.lt

Naujas projektas "Geriausias tėtis pasaulyje". Dalyvaukite!



20150202141724-85970.jpg


sraigiukas sraigiukas 27. Apr 2015, 14:44

ir mergaitėm šis sindromas yra, šiuo metu, mes jį išgyvename su Mildute