Besidomintys mityba žino – džiovinti vaisiai yra naudingi mūsų organizmui. Tačiau ne paslaptis, kad jie įvairiai apdorojami cheminėmis medžiagomis, kol pasiekia mūsų stalą. Kur išeitis?
Džiovinti vaisiai - mineralų šaltinis
Mitybos specialistai pabrėžia, kad džiovintus vaisius sveika valgyti dėl jose esančios ląstelienos, kuri svarbi mūsų virškinimui ir medžiagų apykaitai. Antra, juose daug mineralinių medžiagų, ir kai nėra galimybės valgyti šviežių vaisių ir daržovių, tai išties geras pasirinkimas. Džiovintuose vaisiuose gausu kalio, geležies, karotino ir B grupės vitaminų.
Džiovinti vaisiai kaloringesni už šviežius
Tačiau žinotina tai, kad džiovintuose vaisiuose džiovinimo metu padaugėja cukraus, pavyzdžiui 100 gramų šviežių abrikosų energetinė vertė yra 50 кcal, o džiovintuose 100 gramų - 200-250 kcal. Slyvų 100 gramų turi apie 60 kcal, o džiovintos slyvos daug kaloringesnės, 100 gramų turi apie 250 kcal. 100 gramų šviežių vynuogių turi 70 kcal, o razinų 100 gramų – 280 kcal.
Pavojai, slypintys džiovintuose vaisiuose
1 pavojus: Nenatūraliai ryški spalva
Surinkti abrikosai ir vynuogės apdorojamos sieros dioksidu (etiketėje nurodytas konservantas Е220), po ko džiovinti abrikosai įgauna ryškiai oranžinę spalvą, o šviesių vynuogių razinos – gražią gintaro spalvą. Be to, ši medžiaga saugo džiovintus vaisius nuo neigiamo vabzdžių ir mikroorganizmų poveikio.
Išeitis
Rinktis džiovintus vaisius, kurie yra neapdirbti, ir dėl to, galbūt, ne tokios geros prekinės išvaizdos. Prieš valgant džiovintus vaisius, 10 -15 minučių pamerkite juos į kambario temperatūros vandenį, o po to kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
2 pavojus: Keistas skonis
Išdžiovinti, pavyzdžiui, slyvas ar kitas sultingas uogas, vaisius, paprastuoju būdu, nėra labai lengva, tai užtrunka, todėl pramoniniu būdu šie vaisiai džiovinami tam tikrose dujinėse ar benzinu varomose krosnyse aukštoje temperatūroje. Jeigu vaisiai išdžiovinti būtent taip, valgant džiovintas slyvas, razinas, kartais gali būti jaučiamas keistas “prieskonis”, tarsi benzino, dūmų ar dujų.
Išeitis
Jei džiovinti vaisia sveriami, pauostykite juos prieš pirkdami – ar neturi jie tokio kvapo?
3 pavojus: Keistas blizgesys
Džiovintos slyvos neretai prieš pateikiant į prekybą gamintojų yra pamirkomos prastos kokybės aliejuje arba apdirbamos glicerinu. Tai daroma, kad džiovinti vaisiai įgautų blizgesį ir minkštumą.
Išeitis
Pirkti džiovintus vaisius permatomose pakuotėse, kad galėtumėte įvertinti jų išvaizdą ir blizgumą.
Kokie yra jūsų mėgstamiausi džiovinti vaisiai ir kaip juos apdorojate prieš valgydami?