Dvikalbėje šeimoje pradeda kalbėti vėliau?

Dvikalbėje šeimoje pradeda kalbėti vėliau?

01. Feb 2012, 07:00

Ar tiesa, kad skirtingomis kalbomis kalbančioje šeimoje gimęs vaikutis pradeda kalbėti vėliau, negu vienos kalbos šeimoje?

 

Redos klausimas:

 

"Ar tiesa, kad dvikalbėse šeimose vaikai pradeda kalbėti vėliau, negu vienakalbėje? Gyvename Švedijoje, vyras švedas, o sūneliui 2 metukai. Kol kas jis dar nelabai kalba. Ačiū už atsakymą".  

 

Atsako logopedinio kabineto „Kalbos dovana“ logopedė Renata Žaliaduonienė:

 

Mamai Redai paantrinčiau, kad dvikalbėse šeimose vaikai gali pradėti kalbėti vėliau, nes reikia vienu metu įsisavinti 2 visiškai skirtingas fonemines (garsines) sistemas. BET šioje situacijoje nesu įsitikinusi, kad būtent dvikalbystė įtakoja dvimetinuko kalbos raidos sulėtėjimą. Be dvikalbystės yra daugybė priežasčių, lemiančių lėtesnę kalbos raidą, o pabandyti "apčiuopti" priežastį galėtų patyręs raidos pediatras, psichologas ar logopedas.

 

Vėl pasikartosiu, kaip ir kituose savo atsakymuose, kad  labai svarbu kiek vaikas supranta, kaip bendrauja ir ką jau moka pasakyti, kiek įdeda pastangų bandydamas išreikšti savo poreikius.

 

Logopedinis kabinetas "Kalbos dovana",

Vilnius, tel. 869819100

17. Feb 2012, 14:17

Gyvenam ir mes Svedijoje, sunus eina i svedu darzeli nuo 2 metuku, ten girdi tik svedu kalba ir ten jis normaliai bendrauja, namuose girdi vien tik lietuviu kalba ir nelabai jis lietuviu nori kalbeti. Kiek konsultavausi su svedu logopedais, pediatrais , kiek su lietuviu psichologais, logopedais ir pediatrais tai vienas atsakymas, kad vaikutis ir prades sik tiek veliau kalbeti, nes jis girdi dvi skirtingas kalbas, svarbu vaikas supranta kas jam sakoma, parodo ko jis nori, ir t.t

17. Feb 2012, 12:02

Laba diena, o kokiu būdu pradėjote mokyti trečiosios kalbos? Mūsų šeima yra dvikalbė, sūneliui du metukai ir jis jau tikrai nemažai žodžių moka abiem kalbom, jau gali reikšti mintis kelių žodžių junginiais. Rimtai svarstau galimybę vaiką leisti į rusų kalbos darželį (šeimoje kalbame lietuviškai ir turkiškai) ir galvoju kaip galėčiau jam padėti susipažinti su rusų kalba.

01. Feb 2012, 11:34

tikrai ne veliau😀 turiu netgi dvi seimas pazistamas,kur teciai rusai mamytes lietuves ir maziai labai graziai su tetukai rusiskai sneka su mamytem lietuviskai 😀 ir labai graziai sneka 😀

01. Feb 2012, 07:36

Aš manau, kad tai visiška netiesa. Mano šeimoje vaikas pradėjo kalbėti anksti, ir ne dviem, o trimis kalbomis. Be to turiu pasakyti, kad tarpusavyje, mano dukra, šių trijų kalbų nepainiojo. Jau nuo 4 metų ji pradėjo skaityti bei nuo 4 metų pradėjo mokytis ketvirtos - anglų kalbos ( mokyklėlėje). Šiuo metu jai 12 ir ji puikiai kalba jau 4-iom kalbom. Manau, kad su vaiku tiesiog užsiimti reikia😀