Dvikalbė šeima: kaip vaikas mokosi kalbėti

Dvikalbė šeima: kaip vaikas mokosi kalbėti

28. Nov 2014, 10:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dvikalbėje šeimoje kiekvienas iš tėvų kalba savo gimtąja kalba. Tad vaikas šioje šeimoje girdėdamas dvi skirtingas kalbas, mokosi abiejų. Kaip tai vyksta?

Kada vaikas pradeda mokytis kalbos?

Pirmuosius žodžius, kuriuos sąmoningai mažylis taria, galite išgirsti apie 8-tą jo gyvenimo mėnesį. Prieš tai jis tiesiog kartoja garsus, susipažįsta su jais. Sąmoningai - tai reiškia, kad vaikas, išvydęs kokį nors objektą, jį atpažįsta ir įvardina. Jo galvos smegenyse pradeda subręsti kalbos centras. Pradžioje sukuriamas pasyvus žodynas, tai reiškia, kad vaikas tiesiog klausosi. Tai ilgalaikis procesas. Ir svarbu, kad jis būtų ilgalaikis.

Nereikia jaudintis, jeigu mažylis, būdamas 1-1,5 metų nekalba sakiniais. Šiuo metu kaip tik bręsta intelektualiniai sugebėjimai. Vaikas kalbės tada, kai bus pasiruošęs. Vaikai turi puikiai išvystytą gestų kalbą ir ja aktyviai naudojasi.

Kaip vaikas mokosi kalbėti dvikalbėje šeimoje?

Jeigu vaikas mokosi dviejų kalbų, jo smegenyse iš karto bręsta dvikalbiai centrai. Taip vyksta, kai tėvai šeimoje kalba dviejomis kalbomis. Bet yra variantų, kai tėvai nori išmokyti vaiką trečios kalbos - taip nėra visiškai tinkama.

Anot specialistų, dvikalbėje šeimoje psichologiniu požiūriu visgi geriau, kai yra pasirinkta viena gimtoji kalba.

Dažniausiai vaikai dvikalbėje pradeda kalbėti vėliau, bet iškart abiejomis kalbomis. Svarbu, anot specialistų, kad kalbant su vaiku nenaudotumėte iškart dviejų kalbų. Sakinį formuluokite viena pasirinkta kalba, tačiau nenaudokite tame pačiame sakinyje dviejų kalbų. Tai netrukdo normaliam vaiko vystymuisi, tačiau jis ima painiotis, kur kokia kalba.

Atminkite: kalbėkite "švaria" gryna kalba - vienas sakinys viena kalba.