Drovus vaikas darželyje

Drovus vaikas darželyje

16. Oct 2012, 08:30

Auginant lėtą ir drovų vaiką, tėvams itin baugu išleisti jį į darželį. „Kaip jis ten jausis?“, „Ar pritaps?“ – neramina klausimai.

 

Konsultuoja „Šilagėlė Žvėryne“ vadovė Danguolė Milašienė, www.silagelesdarzeliai.lt

 

Droviam ir nedrąsiam vaikui kaip niekam kitam labai reikia padrąsinimo. Tėveliai jokiu būdu neturi sakyti „tu nebijok“, „nebūk bailys“, o turi drąsinti: „viskas gerai“, „tu šaunuolis“, „tu susirasi draugų“, „tau pasiseks“.

 

Neparodykite vaikui, kad jis kitoks, akcentuokite stipriąsias jo puses. Tokiems vaikams reikia daugiau laiko negu kitiems apsiprasti su nauja situacija. Tačiau geriausia, kai vaikas pats savaime tam pribręsta, o ne kai tėvai jį per prievartą stumia ir ragina.

 

Drovūs vaikai iš pradžių būna stebėtojai, ir labai gerai, kad jie stebi, kas vyksta aplink. Natūraliai ateis diena, kai jis įsilies į grupę, nereikia reikalauti to daryti per prievartą ir jėgą.

 

Turėjome grupėje mergaitę, kuri iš pradžių atėjusi nedalyvaudavo grupės veikloje, tik stebėjo ją. Praėjo daugiau kaip mėnuo, ir vieną dieną pasakiusi „noriu šiandien dainuoti“, ji išdainavo visas daineles, kurių anksčiau tik klausėsi. Tai labai džiugu.

 

Manau, kad nedrąsūs vaikai darželyje gražiai įsilieja į kolektyvą, iš pradžių pabūna stebėtojais, o po kiek laiko ir patys, žiūrėk, kitam vadovauja –„ tu čia padaryk taip ir anaip“. Tereikia neskubinti vaiko ir laiku padrąsinti jį. 

 

Ar yra tarp mūsų mamų, auginančių drovuolius? Kokių receptų, kaip įsilieti tokiam vaikui į kolektyvą, turite Jūs?