Dovana Kalėdoms: kai tėvų kišenei per brangu

Dovana Kalėdoms: kai tėvų kišenei per brangu

13. Nov 2012, 10:00

Iš mamos laiško:

 

"Žinau, kad Kalėdoms 6 metų sūnus prašys nupirkti PSP, tokį žaidimų kompiuteriuką, kokį turi vyresnis pusbrolis, bet jis brangus, ir aš negaliu leisti sau tokios sumos.  Esu pokalbio metu apie tai užsiminusi, kad Kalėdų senelis neturi tiek pinigų, bet žinau, kad laiške jis prašys būtent to.

 

Nesupranta dar pinigų vertės.  Iš vienos pusės, norisi patenkinti vaiko norą, iš kitos pusės, nenormalu tokiame amžiuje pirkti dovaną už pusę tūkstančio, nes taip po kelių metų gali automobilio užsinorėti. Kaip darytumėte jūs?"

 

Konsultuoja neurolingvistinio programavimo (NLP) konsultantė Linga Švanienė:

 

Svarbu pasitarti

 

Sako, kad korėjiečių stiuardesės yra pačios mandagiausios pasaulyje.  Kaip joms tai pavyksta? Pasirodo, kad jos reguliariai susirenka nedidelėmis grupelėmis sudėtingų atvejų su lėktuvų keleiviais aptarimui. Viena stiuardesė papasakoja apie įvykusį konfliktą, o jos kolegės bando įsivaizduoti, kaip pačios pasielgtų tokioje situacijoje ir apie tai papasakoja visai grupei. 

 

Tokiu būdu kiekviena iš jų gauna po 7-8 galimus konflikto sprendimo variantus.  Taip joms, darbe iškilus problemai, kur kas lengviau ją išspręsti, kai galima pasirinkti iš kelių variantų ir pritaikyti esamai situacijai.

 

Šį problemų sprendimo būdą prisiminiau perskaičiusi susirūpinusios mamytės laiškutį dėl Kalėdinių dovanų pirkimo.  Puiku, kai žmogus  iškilusia problema gali pasidalinti su kitomis mamytėmis ir sužinoti šiuo klausimu įvairias nuomones.  Mamyčių klubo svetainė yra puiki vieta bendravimui ir sau priimtinų sprendimų ieškojimui.

 

Laviruoti nelengva

 

Nepretenduodama į vienintelę teisingą nuomonę (nes tokių ir negali būti) pasidalinsiu savo mintimis apie Kalėdinio stebuklo ir finansinių galimybių santykį. Natūralus tėvelių noras padaryti šią šventę savo vaikučiui ypatinga.  Tačiau piniginės storis ar sąskaita banke ne visada atitinka vaiko įgeidžius. Čia iškyla klausimas, kaip geriausiu būdu išlaviruoti.

 

Tai nėra lengva, nes Kalėdų senelio kaip dovanų dalintojo įvaizdį pasitelkdami reklamą pučia prekybininkai, kuriems prieškalėdinis pirkimo vajus prilygsta atsivėrusiai aukso gyslai.

 

Problema kaip galimybė

 

Neurolingvistinis programavimas siūlo kiekvieną problemą traktuoti kaip galimybę.  Todėl kviečiu pažiūrėti, kokias galimybes atveria šio klausimo atsiradimas.

 

Pasislėpę poreikiai

 

Mano nuomone svarbiausia galimybė šiuo atveju būtų išsiaiškinimas, ar po išreikštu vaiko noru nesislepia nepatenkinti jo būtiniausi poreikiai. Gali būti, kad berniukui trūksta tėvų dėmesio, bendravimo su jais. Gal vaikas nesijaučia gerai vertinamu, mylimu.  

 

Tokiu atveju kompiuteriniai žaidimukai jam padėtų pabėgti į virtualų pasaulį ir ten pasijausti reikšmingu.  Jei tai tiesa, reikėtų pasirūpinti, kad vaikas pirmiausia gautų būtent  tai, ko jam labiausiai trūksta - dėmesio, bendros veiklos, žaidimų kartu, pagyrimų, džiaugimosi juo ir jo elgesiu.

 

Kas svarbu tėvams

 

Jei suprantat, kad vaiko noras turėti tam tikrą žaislą yra įpirštas reklamos ar aplinkybių, tai sprendimas, kaip pasielgti priklausys nuo jūsų pačių.  Jei jums, tėvams, patiems svarbu, kad vaikas gautų brangias dovanas, o pinigų trūksta, jūs galite ieškoti sprendimo, kaip uždirbti daugiau pinigų.   Taip noras nupirkti vaikui brangią dovaną privers jus išjudėti iš finansinio sąstingio, ieškoti ir atrasti būdų, kaip gauti reikiamų pinigų.  Nuo to laimės šeimyninis biudžetas.

 

Kūrybiniai sprendimai

 

Jei manot, kad pageidaujamas daiktas yra tik įgeidis, kuris po poros dienų atsidurs užmirštų žaislų krūvoje, arba, kad šis žaislas vaikui suteiks daugiau žalos nei naudos, tada pasitelkit savo kūrybiškumą. Atsakymai vaikui galėtų būti, pavyzdžiui, tokie:

 

* Kalėdų senelis neturi daug pinigų, tad jei vienam nupirks labai brangų daiktą, tai keli vaikučiai liks visai be dovanų.

 

* Kalėdų senelis yra senas, išsiblaškęs, tad gali užmiršti, ko prašei, todėl geriau laiškutyje pateikti kelis variantus, vieną iš kurių jis tikrai prisimins.

 

* Kalėdų senelis perskaito visus gautus laiškus su vaikučių pageidavimais, tačiau pats nusprendžia, kas kiekvienam vaikui labiausiai tinka.

 

Čia toli gražu ne visi galimi atsakymai, todėl būtų gerai, jei ir kitos mamytės prisidėtų savais pavyzdžiais, kaip jos elgiasi ar elgtųsi tokiais atvejais.  Pasidalinimai istorijomis iš savo vaikystės taip pat būtų naudingi.  Tokiu būdu praturtėtumėm visos, įgydamos didesnes tinkamo pasirinkimo galimybes.

 

Sėkmės!

 

Linga Švanienė

NLP konsultantė

Mob.tel.8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

www.neurokodas.lt

jaldija jaldija 13. Nov 2012, 13:58

Svajonė yra svajonė, ir aišku norisi, kad vaikui ji išsipildytų. Bet jei tėvai žino, kad vaikas nori tokios brangios dovanos, kodėl gi nepasikalbėjus su juo. Kodėl nenusprendus su vaikučiu pradėt taupyti pinigėlių ir pamažu žengti link tos svajonės. Paprašyti visų giminaičių, kurie per šventes perka įvairias dovanėles, kad dovanotų pinigėlius. Aišku nesusirinks ta suma greitai, bet jei įskaičiuosim kalėdas, gimtadienį, velykas, manau ne taip mažai ir gausis.O už pamažu taupytus pinigus ir daiktas daug brangesnis, labiau vertinamas gaunasi.
Mūsų šešiamečiui iškyla tokie klausimai: iš kur Kalėdų senelis gauna tiek tų dovanėlių, ar jis jas perka, ar jam parduotuvėj duoda, kodėl vaikai kiti gauna mažas dovanas, o kiti labai dideles, kodėl kai jis vardija ko norėtų kartais mes sakome, kad tai per daug brangi dovana?
Kai augo vyresnėlis, jis tokių klausimų neuždavinėjo 😀
Tad mes turim susikūrę tokį atsakymą; kai vaikutis kalėdų senelio paprašo labai brangios dovanos, kalėdų senelis negali jam tokios paruošti, tada jis rašo laišką vaikučio tėveliams, paaiškindamas kokia jų vaiko svajonė, tėveliai, jei jie turi daug pinigėlių nusiunčia jų seneliui, tada vaikas ir gauna brangią doovaną.