DISKUSIJA: Ar baiminatės gripo epidemijos?

DISKUSIJA: Ar baiminatės gripo epidemijos?

30. Jan 2013, 00:00

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje grėsmingai auga, epidemijos apima vis daugiau šalies teritorijų. Vis daugiau uždaroma mokyklų ir darželių. 

 

Tačiau Vilniuje iki šiol gripo epidemija nėra paskelbta, nors gydymo įstaigose sergančiųjų gripu - tiek suaugusių, tiek vaikų - skaičius vis auga. Kaip praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, Vilniaus apskrityje sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra 110 sergančiųjų 10 tūkst. gyventojų.

 

Kaip žinome, gripo epidemija skelbiama, kai yra 100 sergančiųjų/10 tūkst. gyventojų. Kodėl delsiama skelbti epidemiją Vilniuje?

 

Apie gripo situaciją Vilniuje ir Vilniaus apskrityje pasiteiravome Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos Daivos Razmuvienės.

 

"Vilniaus apskrityje gripo atvejų skaičius, lyginant sausio trečią savaitę su ketvirta, padidėjo net tris kartus. Tačiau gripo epidemija kol kas neskelbiama. Priminsiu, jog epidemija skelbiama, kai yra 100 sergančiųjų/10 tūkst. gyventojų, bet iš to šimto vien gripo susirgimai turėtų sudaryti 30 proc. Jei Vilniaus mieste nėra tiek sergančių žmonių, tuomet nėra prasmės uždarinėti mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas", - paaiškino specialistė.

 

Apie Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gautus gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų susirgimų duomenis žino kiekviena Vilniaus apskrities savivaldybė.

 

"Tad žinodami gripo situaciją, vietos saviavaldybė gali išleisti įstatymą, reglamentuojantį uždaryti mokyklą ar darželį dėl gripo epidemijos. Jeigu, pavyzdžiui, kurioje nors Vilniaus rajono savivaldybėje yra tris mokyklos ir į jas neatėjo pusė vaikų, tuomet savivaldybės administracija gali ją uždaryti direktoriaus įsakymu", - pasakojo

 

Ar epidemijos paskelbimas mieste gali pristabdyti gripo plitimą?

 

Anot Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos Daivos Razmuvienės, kaip pranešė Pasaulinė sveikatos organizacija, tos šalys, kurios uždarė ugdymo įstaigas per buvusią gripo pandemiją, joms pavyko suvaldyti gripo plitimą.

 

"Mat skiepai ir ugdymo įstaigų uždarymas yra viena iš priemonių suvaldyti gripo plitimą. Tačiau kitos šalys teigia, kad mokyklų uždarymas epidemijos metu negali paveikti gripo plitimo. Kai uždarai mokyklą, vaikai vis tiek buriasi kitur, vis tiek susitinka su draugais, eina į renginius, lankosi kažkur, tad gripas plinta labai greitai ir nuo to niekas nebus apsaugotas", - Mamyčių klubui pasakojo D.Razmuvienė ir pridūrė, jog visgi rekomenduojama gripo epidemijos metu uždaryti ugdymo įstaigas.

 

Pagrindiniai gripo požymiai:

 

Staigi ūmi pradžia

Aukšta temperatūra

Stiprus galvos skausmas

Raumenų skausmas

Akys bijo šviesos

Vangumas, bendras kūno silpnumas

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, gripo epidemija šiuo metu jau paskelbta Kaune, Prienų bei Rokiškio rajonuose, Kazlų Rūdos savivaldybėje, Kėdainių ir Raseinių rajonuose, skelbiama Marijampolės ir Ukmergės rajonuose, netrukus gripo epidemiją planuojama skelbti Alytaus mieste ir rajone, Lazdijų, Akmenės, Joniškio, Radviliškio rajonuose.

 

Ar baiminatės gripo epidemijos?

motinysteveza motinysteveza 30. Jan 2013, 23:55

aš taip pat šį kartą biju, privengiu didesnių susibūrimų ( į darželį dukros neleidžiu). nors esu už tai, kad reikia stiprinti imunitetą ir eiti ten, kur norisi, reikia, bet epidemijos metu, kai ir suaugusiuosius suguldo į patalus, tai saugomės labiau. draugų šeima prasirgo būtent tuo pandeminiu gripu, tai vieną naktį meldėsi, kad liktų gyvi...

30. Jan 2013, 15:50

pas dukra 9 klasės uždarytos, jos taip pat, pas sūnų 4 vaikai grupėje, tai nežinau gal jau ir daržą uždarys 🤓|

30. Jan 2013, 14:57

pas Erika klaseje 6 serga,pas Martyna grupeje ganetinai daug vaiku

30. Jan 2013, 14:56

pas mus irgi dar tiek mokykla tiek darzelis dirba 😀 praeita savaite neleidau vaiku nei i mokykla ,nei i darzeli tiesiog del saugumo ,dar sunus kosejo

30. Jan 2013, 13:23

Baisiausia, kad vaikas nesusirgtu... Kiekvienais metai darbovieteje skiepijo nuo gripo ir as pries kokius 4 metus pirma karta pasiskiepijau, nu zinokit taip sirgau tais metais, kad siaubas, nors siaip labai retai sergu, nu gal kokia sloga - tai ir nezinau ar sutapimas ar kaip.... bet daugiau gripu nenoriu sirgti.... 😀

Krisliukas Krisliukas 30. Jan 2013, 13:04

mes gripu nesirgom, bet prie peršalimo ligų, temperatūros ir man, ir vaikams prisidėjo vėmimas, viduriavimas... ir jau toks antras ar trečias ratas (tai vienas, tai kitas, tai trečias) ☹ gydytoją įvardino kaip adeno virusą

neri neri 30. Jan 2013, 12:31

mūsų mokykla taip pat kol kas dirba ,dukros klasėje 5 sergantys iš 24 , kiekvieną dieną pavaduotoja skaičiuoja vaikus klasėse .

30. Jan 2013, 12:26

Džiugu kai esame sveiki. Gripas sako, kad dabar su rotavirusu buna, tai neramu. Net galvoju vaiko neleisti i mokykla, sake sesi klaseje gripu jau susirgo, bet pamokos vyksta.

gintarerei gintarerei 30. Jan 2013, 11:47

siek tiek neramu, bet panisko sbaimes nera. As pati su vaikiuku isvis stengiames vengti viesu vietu kol kas, vyras pasiskiepijo, bet vistiek baiminasi, nes jam daugiau tenka kontakto su serganciais zmonemis.
As niekada gyvenime nesirgau gripu, tik lengvomis persalimo formomis, taigi tikiu, kad imunitetas mano stiprus.