Dirbu dviejuose darbuose

Dirbu dviejuose darbuose

06. Oct 2011, 00:00

 

Dirbu dviejuose darbuose

 

Vilmos klausimas:

 

Dirbu dviejuose darbuose. Prieš išeinant nėštumo ir gimdymo atostogų, kur turiu rašyti prašymą? - abiejuose darbuose? Ar man pašalpa skaičiuosis nuo abiejuose darbuose gautų darbo užmokesčių? O jeigu viršys esamas pašalpų "lubas"?

 

Atsako Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Skinulytė-Niakšu:

 

Motinystės pašalpa skiriama ir mokama už nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį (pagal nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą) ir jos dydis yra 100 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio.

 

Kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas pagal paeiliui einančių 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios mėnesį, asmens draudžiamąsias pajamas, gautas visose darbovietėse. Pavyzdžiui, jei Jūsų nėštumo ir gimdymo atostogos prasidėjo šių metų rugpjūtį, tai pašalpa bus apskaičiuota pagal draudžiamąsias pajamas turėtas visose darbovietėse nuo 2010 m. liepos 1 d. iki 2011 m. birželio 30 d.

 

Mėnesio kompensuojamasis uždarbis (taigi, ir mėnesio pašalpa) negali būti didesnis už einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, galiojusių nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios mėnesį, 4 dydžių sumą. Šiuo metu tai yra 4680 Lt (1170 Lt x 4).

 

Jeigu motinystės pašalpos gavimo laikotarpiu turėsite draudžiamųjų pajamų (dirbsite), bus mokamas motinystės pašalpos ir pašalpos mokėjimo mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas.

 

Pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms gali būti suteikiamos vaiko priežiūros atostogos ir skiriama motinystės (tėvystės) pašalpa, kurios dydis priklauso nuo pasirinktos pašalpos gavimo trukmės. Savo pasirinkimą asmuo nurodo prašyme pašalpai skirti. Pasirinkus motinystės (tėvystės) pašalpą gauti kol vaikui sueis vieni metai skiriama 100 proc., o pasirinkus pašalpą gauti du metus, pirmaisiais vaiko auginimo metais 70 proc., o antraisiais – 40 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio pašalpa.

 

Prašymus dėl motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų skyrimo galima pateikti per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą (https://gyventojai.sodra.lt), paštu arba atvykus į „Sodros“ teritorinį skyrių.

 

Atostogų suteikimo klausimais konsultuoja Valstybinė darbo inspekcija.

 

Gal ir Jūs esate dirbę dviejuose darbuose iki Motinystės atostogų?

06. Oct 2011, 20:11

iki dekreto dirbau dvejose darbovietese. viena buvo pagrindine, o kitoje dirbau puse etato. visas pazymas ir prasymus tvarkiausi abiejose darbovietese ir pajamas skaiciavo nuo abieju

06. Oct 2011, 11:06

as turejau 3darbovietes, skaiciuoja nuo visu, tik biski palakstyt teko su pazymom😀