Dinaminė kūdikių mankšta: ką kalba mamos

Dinaminė kūdikių mankšta: ką kalba mamos

04. Dec 2012, 10:00

Dinaminė kūdikių mankšta - tai tam tikra seka atliekami ir kartojami tie patys pratimai – švytavimai ir posūkiai. Dinaminės mankštos subtilybes galėjo iš arčiau pamatyti visi norintys, atėję į Litexpo parodų rūmus prie Mamyčių klubo stendo prieš porą savaičių.

 

Ką apie tai kalba mamos, kurių kūdikiai "skrajojo ore" kaip tikri akrobatai?

 

Dinaminę kūdikių mankštą mama Viktorija ir tėtis Mantas su devynių mėnesių dukryte Amelija praktikuoja beveik nuo pat dukrytės gimimo – nuo keturių savaičių.

 

{smallpic:5}

{smallpic:6}

 

Mama prisipažino, jog lankydama nėščiųjų kursus pas gydytoją ginekologą, "Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos" vadovą Romualdą Šemetą, nesitikėjo, kad pradės domėtis dinamine kūdikkių mankštele. Tačiau ilgainiui visai šeimai ši mankšta taip patiko, jog pradėję negalėjo sustoti.

 

{smallpic:7}

{smallpic:8}

 

"Mes dinaminę mankštą su dukryte darome ryte ir vakare, po valgio praėjus maždaug valandai. Pačioje pradžioje vos susipažinę su dinamine mankšta, dukrytę tik laikydavome už rankų – ir už abiejų, ir už vienos rankytės. Palyginus su kitais bendraamžiais, dukrytė anksti atsisėdo, anksti ėmė ropoti, anksti pati atsistojo. Tad nauda vaikučio vystymuisi - akivaizdi. Be to, mes dar grūdinamės, nardome, plaukiojame" , - pasakojo laiminga mama.

 

{smallpic:9}

{smallpic:10}

 

Mamytė Renata su dešimties mėnesių sūneliu Dovydu ėmė praktikuoti dinaminę mankštą, kai mažyliui sukako trys savaitės.

 

{smallpic:1}

 

"Sportuoti sveika, tad tik išgirdę apie dinaminę kūdikių mankštą, susidomėjome tuo. Juk kai mes gulime lovoje kelias dienas sirgdami, blogai jaučiamės, tai įsivaizduokime, kaip jaučiasi kūdikis, kuris tik guli ir dar pats nemoka vartytis. Tad ši mankštelė padeda pajudėti tiek kūdikiui, tiek tėveliams", - Mamyčių klubui atviravo Renata.

 

{smallpic:2}

{smallpic:3}

 

Ar nėra baugu mėtyti vaikučiu į orą? Kaip sako mamytė, patiems mėtyti į viršų mažylį nėra baisu, nes tvirtai tai moka daryti. Tačiau mama sako įsivaizduojanti, kaip baugiai ir nejaukiai tai atrodo iš šalies žiūrint į mėtomus kūdikius.

 

{smallpic:4}

 

"Mums ši mankštelė padeda, kai vaikas būna neramesnis, suirzęs – pasimankštinus geros emocijos netrukus užplūsta mažylį ir visi zirzenimai dingsta. Be to, ėmus kasdien mankštintis Dovydas pradėjo ropoti nuo šešių su puse mėnesių. Mums jo nereikėjo niekur skatinti. Jis pradėjo viską pats daryti - ir žaisti, ir stotis", - šyptelėjo mamytė Renata.

 

Pasak gydytojo ginekologo Romualdo Šemetos, dinaminė kūdikių mankšta yra dalis harmoningo vaikučio ugdymo programos. Harmoningas vaiko ugdymas - tai fizinis, intelektinis ir emocinis ugdymas.

 

{smallpic:11}

 

"Dinaminės mankštos metu vaikams jokio krūvio nėra, atliekami ir kartojami tie patys pratimai – švytavimai ir posūkiai. Įrodyta, kad ankstyvas vaikučio mankštinimasis turi teigiamos įtakos jo proto vystymuisi. Pratimai išties nesudėtingi, tačiau tam, kad atliktum juos tinkamai ir teisingai, reikia mokytis, ir tai daryti su specialistų priežiūra", - pasakojo R.Šemeta.

 

Gydytojas patarė patiems to nepraktikuoti namie, nes reikalinga kontrolė: "Juk kūdikio sąnariukai labai silpni, jeigu ne taip pasuksite ar per staigų judesį atliksite, galite pakenkti mažyliui. Pirmiausia, neturi būti jokio kratymo, čia tik švytavimai ir posūkiai".

 

R.Šemeta rekomenduoja ryte mamai šią mankštelę atlikti kūdikiui, o vakare leisti tėčiui pasimankštinti su kūdikiu, juk jis visą dieną nebuvo namie, tegu pratinasi labiau kūdikį pažinti ir užmegzti ryšį.

 

Dinaminės mankštos nauda:

 

-mankštinami sąnariukai – traumų proflaktika

-stiprinamas vestibiuliarinis aparatas

-po mankštos - geresnis miegas

-geriau vystosi psichomotorika

-anksčiau vaikas pradeda reaguoti į pasaulį nei kiti jo bendraamžiai

-labiau koordintuoti judesiai

-ypač rekomenduojama tiems kūdikiams, kurie turi padidintą raumenų tonusą.

 

04. Dec 2012, 11:10

man ir labai patinka.mes su dukryte darom minimalius,tik tiek kiek patys galime daryti namie,be sukiojimu. gal kas zinote kur Kaune galima mokytis su specialistu?

gintarerei gintarerei 04. Dec 2012, 10:47

labai taikliai viskas isdestyta 😀 mes su Jonuku vis dar tokia dinamine manksta atliekame (dar kitaip, mandriau, ji vadinama vaiku joga) ir taip pat pastebiu tik teigiama sios mankstos itaka Jonukui: pradedant nuo jo tvirtumo, jau nuo pat pirmo menesio, rysio mezgimu darant mankstas, baigiant Jonuko vystymusi. Kiek zinau, nebutinai greiciau vystosi vaikas nuo mankstu, o to ir nereikia, bet vystosi teisingai. Jonukui irgi mankstos patinka, visas krykstauja. Kol kas darome jas pilnu pajegumnu, ziuresime kaip seksis ir kiek laiko pakelsiu as ji 😀

Krisliukas Krisliukas 04. Dec 2012, 10:20

Faustai dinaminė mankšta labai patiko, pradėjom nuo trijų savaičių iki maždaug 10 mėn.. nes jau nebegalėjau aš jos mankštint, man per sunku buvo 😀