Didžiausi akių priešai

Didžiausi akių priešai

16. Oct 2012, 09:00

Ar girdėjote, kokie maisto produktai "sveikiausi" mūsų akims? O kas yra didžiausi jų priešai?

 

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Dovilė Jakubavičiūtė:

 

Pasirūpinkite tinkama mityba

 

Maisto produktuose turi būti pakankamas vitaminų kiekis, pats maistas – įvairus: valgykite daug šviežių geltonos ir oranžinės spalvos vaisių bei daržovių (morkų (būtinai sumaišytų su aliejumi), papajų, mangų), melionų, aviečių, žemuogių, raudonųjų ir žaliųjų paprikų, kopūstų, brokolių, bulvių, kurie yra vitamino C šaltiniai.

 

Rekomenduojama vitamino C dienos norma 60 – 70 miligramų; mėlynės stiprina regėjimą, matymą prietemoje ir mažina akių nuovargį ilgai būnant dirbtinėje šviesoje; omega-3 riebalų rūgštys svarbios akių skysčio cirkuliacijai, reguliuoja akispūdį, mažina riziką pasireikšti sausų akių sindromui.

 

Neskaitykite valgydami, važiuodami ar gulėdami lovoje

 

Kompiuteriu dirbkite ir televizorių žiūrėkite ribotą laiką.

 

-nepertraukiamai dirbti kompiuteriu ir žiūrėti televizorių galima ne daugiau kaip 1 val.;

dirbant kompiuteriu 8 val. darbo dieną, kas valandą 5 – 10 min. leiskite akims pailsėti (rekomenduojama atlikti specialius akių ir fizinius pratimus darbo vietoje ir (arba) poilsio zonoje);

atstumas iki monitoriaus turi būti ne mažesnis kaip 40 cm, monitorius turi būti pastatytas taip, kad žvilgsnis būtų nukreiptas šiek tiek žemyn ar vienodame akių lygyje;

optimaliausias atstumas tarp televizoriaus ir žiūrovo – penkis šešis kartus didesnis nei televizoriaus įstrižainės ilgis.

 

Pasirūpinkite akių poilsiu ir mankšta

 

Pavargusias akis pirmiausia atgaivinkite šaltu vandeniu, paskui uždėkite ramunėlių, medetkų ar juodosios arbatos kompresą; jeigu dirbate kompiuteriu, sąmoningai turite stengtis dažniau mirksėti, kad būtų drėkinama akių junginė. Galite pasinaudoti ir „greitąja pagalba“ – dirbtinėmis ašaromis, kurios turi būti kuo artimesnės natūraliai ašarų struktūrai, be dirbtinių konservantų.

 

Reguliariai tikrinkitės regėjimą

 

Vaikams nuo 1-3 metų amžiaus ir suaugusiems regėjimas profilaktiškai tikrinamas vieną kartą per metus; gydytojui nurodžius nešioti akinius - jų nevenkite. Nuomonė, kad užsidėjus akinius po metų kitų reikės juos keisti į dar stipresnius yra neteisinga. Teisingas akinių parinkimas ir reguliari akių mankšta garantuoja gerą regėjimą.


Kas daro įtaką mūsų akims?


Įtemptas darbas;

Sausas oras;

Netinkamas apšvietimas;

Netinkama mityba;

Ultravioletiniai spinduliai;

Netinkamai parinkti akiniai;

Darbas kompiuteriu;

Televizoriaus žiūrėjimas;

Rūkalų dūmai;

Nuovargis ir stresas;

Nereguliarus miegas.

 

Būtinai atkreipkite dėmesį, jeigu Jūsų akys:


Paraudo, niežti;

Dažniau mirksi, tapo dirglesnės;

Neryškiai mato;

Ašaroja, traiškanoja ar jaučiamas akių sausumas.