Dešrelės: ar visada gardu ir sveika?

Dešrelės: ar visada gardu ir sveika?

13. Jul 2011, 00:00

 

 

Norėčiau pakalbėti apie gana populiarų, o kai kurių galbūt ir kasdieninį patiekalą - dešreles.

Kas dieną girdime žodžius „ekologija", "nesveika", "be jokių E". Prekybos centrai "lūžta" nuo mėsos gaminių asortimento. Gražios dešrelių pakuotės, greita, skanu ir pigu... Vis geriau ir greičiau negu gabalas mėsos. Ar tikrai?

 

Ar kasdien duodami jų savo vaikui, vyrui, susimąstome, kokia tai lėto delsimo bomba? Įvertinus dešrelių švaizdą ir greito alkio numalšinimo galimybę, ši prekė tapo viena populiariausių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

 

 

 

 

Nedėstysiu jums, kokie dešrelių gamyboje naudojami priedai nuodingi, kas yra labai nerekomenduojama, nes viskas ir taip labai „išeskaluota“. Pabandysiu jums ūkiškai išdėstyti savo nuomonę.

 

 Ar etiketė nemeluoja?

 

Dešrelių įvairovė labai didelė, tad koks jų esminis skirtumas? Sudėtis, tiksliau mėsos kiekis ir jos kokybė gaminyje, nuo kurios ir priklauso kaina. Pačios brangiausios yra jautienos ir veršienos dešrelės. O pigiausios vištienos ir kalakutienos.

Užrašas MADM reiškia „mechaniškai apdorota mėsa“ (vištiena ar kalakutiena). Iš pirmo žvilgsnio, rodos, niekuo nekaltas užrašas, visgi tai pačios blogiausios kokybės vištiena. Nors ir parašyta ant dešrelės „aukščiausia rūšis“, o į šia mėsą patenka ir kaulų liekanos, ir kremzlės. Tada kyla klausimas:  ar tikrai tai aukščiausia rūšis? Ne kartą teko girdėti, kaip mėsos perdirbimo įmonės gauna didžiulių baudų už netikslumą etiketėse.

 

Kiek dešrelėje mėsos?


Vištiena pati kaip mėsa yra per daug puri ir neišlaiko formos, todėl į ją dedama daugiau įvairių priedų palyginus su kita mėsa. Kaip jau ir minėjau, į dešreles gali buti malama jautiena, veršiena, kiauliena arba kelių rūšių faršas, toliau dedami kiti komponentai: didžioji dalis sojos baltymų (dažniausiai modifikuotas), kuris kaip kempinė sugeria vandenį (į 1 kg sojos telpa 5 kg vandens).

Kiti priedai - manų kruopos, kurios vandenyje labai gerai brinksta; stabilizatoriai; krakmolas(modifikuotas); kvietiniai miltai; gliukozė, kuri atlieka konservanto funkciją,; askorbo rūgštis (ji ilgina galiojimą) ir natrio nitritas, nudažantis dešreles labai gražia rusva spalva. „Pasikuitusi“ internete apie jį radau štai ką: „Kaip teigia gamintojai, nedidelėmis dozėmis šis fiksatorius sveikam žmogui nepavojingas, tačiau nėščiosioms bei kamuojamiems hipertonijos reikėtų jo vengti, nes gali didinti kraujospūdį ir trukdyti skysčiams  pasišalinti iš organizmo“. 

Negana viso išvardinti, gamintojai dar įdeda karageno arba jūros dumblių ekstrakto, kuris nėra kenksmingas, tačiau sugeria daug daugiau vandens ir taip padidina gaminio svorį. Tiksliau sakant į dešreles pila ne vandenį, o ledą, taip mėsa ir visi kiti priedai tampa daug imlesni  supiltam ledui ir masė paruošta ilgau išlieka šalta.

 

Ką žinoti perkant?

 

Taigi, pirkdami atkreipkite dėmesį, kad dešrelės būtų sausos, o jų apvalkas ar pati pakuotė nepažeista. Prapjovus turi matytis rausvas ir sultingas faršas, turėtumėte jausti malonų kvapą. Jei dešrelė neturi  gražios rusvos spalvos, faršas viduje pilkšvas arba viduje susiformavę riebalai, o po apvalkalu yra skysčio, tokio gaminio geriau atsisakykite. O gal iš vis po šio straipsnio dažniau susimąstysite, jog geriau išvirtas kumpio gabalėlis, negu dešrelė. Juk taip ir sočiau, ir sveikiau.

Aš pati, jeigu susigundau  pirkti, renkuosi gabalinį rūkytą gaminį, vyniotinį, tada turiu bent kiek garantijų, jog tai gryna mėsa.

 

Mama Milda

 

Rėmiausi internete surasta informacija, savo archyvo ir žurnalo „Man“ informacija.

Krisliukas Krisliukas 13. Jul 2011, 19:54

kad ir maniškis nekūdas, ir stambių kaulų..bet žinai kaip močiutėms atrodo 😃

laurora laurora 13. Jul 2011, 17:01

bet cia daug nuo genu ir medziagu apykaitos priklauso. pvz, manoji (1 metuku) niekada manu koses nera ragavusi. apie kazkokius makaronus ar netikras desreles isvis nekalbu... valgo kukuruzu, grikiu, ryziu, avizu koses (per pietus darzovienes su mesa) ir nekuda... tokia putlute

13. Jul 2011, 16:23

o mano mazius megsta manu kose. valgo pro reta su uogiene, ci toks maista stik an greicio kai buna labai isalkes, ne sgreitai isverda 😃 o kas del desreliu tai stengiuosi neduot ir nepirkt bet va buvo vyro sesute pas mus beveik menesy laiko tai ta be desreliu nezino ka daugiau valgyt ☹

13. Jul 2011, 13:28

Ačiū Mildute už išsamų, aktualų straipsniuką 👍 🌷

Krisliukas Krisliukas 13. Jul 2011, 12:58

mano mama irgi pažiūri į mano vaikus ir sako, kokie jie kūdi, vieni kaulai, pieno negeria, manų košės nevalgo..kas per vaikai 😃 aš irgi dorai manų košės nemoku išvirt

13. Jul 2011, 12:31

as jeigu verdu tai kukuruzu kose su braskemis tai kapoja maniske, kitaip irgi gali nebuti😀o manai siaip labai nemaistingi, kaip pasaras, cia mano taip pediatre vadino😀

vaidlina vaidlina 13. Jul 2011, 12:17

seno seno😃 bet ir naujo kirpimo mamos kiša vaikams manų košę😀)) aš net nemoku jos išvirti ir nesiruošiu mokintis😀

13. Jul 2011, 12:09

Tavo tetule "seno kirpimo" 😀Man mama pasakojo, kad jos teta tiek primaitino savo anuke manu kose, kad ta kaip pumpucka pasidare. Ir tuo dar didziavosi. Storas vaikas, anot jos, sveikas ir grazus vaikas 🤗

13. Jul 2011, 11:37

Mes desreliu stengemes visai nepirkti jos mums ir neskanios 👎 o vat drauges dukryte 2 metuku ka tik grizo is lygonines ,nes pasigavo VAKUUMO bakterija ,nuo vakuumuotos mesytes,turejo auksta temperatura ir nieko nevalge,veliau prasidejo vidyriavimas .Dar karta isitikinu kad, geriausiai valgyti tik namuose paruosta maista 😉

vaidlina vaidlina 13. Jul 2011, 11:29

pritariu krisliukui... lauksim daugiau info😀

dešrelių ir dešrų beveik visai neperkame, na, nebent kai nuvažiuojam į kaimuką ar į svečius. neseniai vos neįsivėliau į diskusiją su savo teta, bet galvoju tiek to patylėsiu. buvo taip: svečiavomės kaime. išvirė sriubos su dešrelėmis. tai kažkaip išsikalbėjom ko vaikai nevalgo ir ką valgo. sakau dešrelių visai neperku, tai tetulė atrėžė, jog vaikams reikia mėsos😀 taigi sakau gauna jie tos mėsos kiekvieną dieną tik ne dešrelės pavidalu... o toliau nebnorėjau gilintis apie sudėtį ir pan. ai, dar tseit blogai, kad vaikai nevalgo manų košės😃

Krisliukas Krisliukas 13. Jul 2011, 10:42

labai išsamus straipsnelis, galėtum daugiau šia tema parašyt 😉

laurora laurora 13. Jul 2011, 09:53

ech, kaip pasiilgau tu laiku, kada desreles buvo tikros ir skanios 😛 deja, dabar jei ir perku, tai pigiausias. dazniausiai jas valgom ne vienas, o pvz, i karstus sumustinius dedu ar dar kur. kur jau ten ipirksi kokybiskas?... 😕 o vaikui dar neduodu (valgo gryna kaimiska mesa). kai pagalvoju, tuoj visi mes valgysim vien sintetikka arba genetiskai modifikuotus produktus, o tikro maisto ipirkt negalesim

13. Jul 2011, 08:30

Niekada nelaikiau desreles tinkamu maistu vaikui. Mano dukrytei 1m. 8 men. , bet ji dar nera ju ragavusi.

13. Jul 2011, 08:14

fui,nekenciu desreliu... Nei skanu,nei sveika Neperku ir nezadu pradet 😀

13. Jul 2011, 07:46

tai vat tos kazkokios mesos tai ir yra minetas MDAM, arba zodziais buna parasyta mechaniskai atskirata vistiena/kalakutiena. ji kaip zaliava yra labai pigi kg kaina vos keli lt, todel ir deda...ir dar pastebejimas kad deda ne tik i pigas desreles ar desras.

13. Jul 2011, 07:45

i salta rukyma galima pagedusia sudeti, deda tada dar bakteriaj ir ji viska uzmusa, su slapenkom ir parukytum, taip nepadarysi.

laurora laurora 13. Jul 2011, 01:30

tose pigiausiose tai ne daugiau kaip 30% kazkokios mesos. beje, esu girdejus, kad i jas deda mesa, kurios galiojimas pasibaiges. kadangi prideda daug prieskoniu ir kitokio slamsto, tai ir nesijaucia blogo kvapo. o stai mano kate tik pauosto ir nueina.