Dermatologė: Atopinį dermatitą būtina gydyti laiku

Dermatologė: Atopinį dermatitą būtina gydyti laiku

03. Dec 2014, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak dermatologų, kartais tėvai tikisi, kad liga praeis savaime ir nieko nedaro, tačiau liga labai įsigali, ypač, kai ji lydima niežėjimo.

Konsultuoja gydytoja dermatologė, prof. Gerimanta Balevičienė.

Atopinis dermatitas – viena dažniausių egzemos rūšių. Egzema – tai odos uždegimas. „Atopinis“ reiškia – neturintis nuolatinės vietos.

Kada prasideda atopinis dermatitas?

Kartais labai anksti – 1-2 mėnesių amžiaus. Pirmieji ženklai atsiranda ant skruostukų – jie pasidaro rausvi, šerpetoja, tampa šiurkštūs, gali būti bėrimų, o gali jų visai ir nebūti. Gali šie požymiai ir išnykti dienos eigoje.

Tačiau jei vaikas nusiprausė, pajudėjo, žiūrėk – skuostukai vėl parausvėjo ir ėmė šerpetoti.

Kartais tėvai tikisi, kad liga praeis savaime ir nieko nedaro, tačiau liga labai įsigali, ypač, kai ji lydima niežėjimo. Tas kasymais taip žaloja odą, kad man susidaro įspūdis, kad vaikas kasėsi ilgus metus.

Tad laukti nereikia – reikia gydyti.

Niežėjimas paūmėja, kai vailas sušyla, sušlampa, yra pervargęs, nakties metu. Net kelių mėnesių mažylis tiksliai suranda niežtinčią vietą ir drasko ją savo nagučiais.

Taip pat atopinis dermatitas suaktyvėja šaltuoju metų laiku. Tokia būklė gali trukti tam tikru sezono metu. Sezoniškumas būdingas – rudenį, žiemą, o vasarą visi simptomai gai ir išnykti. Kartais – visam laikui, o kartais ir kartojasi kasmet.