Dėmesio! Prasideda gripo sezonas

Dėmesio! Prasideda gripo sezonas

28. Sep 2011, 07:30

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis,  Lietuvoje didėja sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

 

Praėjusią savaitę gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) susirgo 38,52 iš 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Tauragės administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje.

 

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, kad šį sezoną cirkuliuos tokie patys kaip ir pernai gripo virusai - A(H1N1), A(H3N2) ir B tipo, tačiau Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai ragina neprarasti budrumo.

 

Saugesni gali jaustis tik tie žmonės, kurie praėjusį sezoną persirgo gripu, ir jų ligą sukėlęs gripo viruso tipas buvo patvirtintas laboratorijoje.

 

Šį rudenį Lietuvoje pirmieji du gripo atvejai užregistruoti jau rugsėjo viduryje – 37-ąją metų savaitę. Didžiausias sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje registruojamas gruodžio – vasario mėnesiais.

 

Dažniausios gripo komplikacijos: pneumonija, bronchitas, ausų uždegimas, sinusitas, lėtinių ligų paūmėjimas.

 

Kaip apsisaugoti nuo gripo?

 

Kaip teigia ULAC specialistai, skiepai yra pati efektyviausia specifinė imunoprofilaktikos priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo sezonui, tačiau galima pasiskiepyti ir vėliau. PSO pasiskiepyti rekomenduoja daugumai, o ypatingai 65 m. ir vyresniems bei visų amžiaus grupių asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis: širdies ir kraujagyslių, plaučių, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis bei asmenims, kurių imunitetas yra nusilpęs. 

 

Rekomenduojama:

 

Dažnai plauti rankas;

Vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

Vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

Kosint ir čiaudint prisidengti burną;

Neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ir burnos;

Gerai vėdinti patalpas;

Susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Naudoti vienkartines nosinaites, o panaudotas išmesti į tam skirtas vietas.

 

28. Sep 2011, 11:12

Mes už šias natūralias rekomendacijas plauti rankytes, vengti sergančių, vedinti patalptas ir pan, bet prieš skiepus tikrai....

28. Sep 2011, 10:28

nesiruosiam skiepytis tikrai...

vaidlina vaidlina 28. Sep 2011, 09:33

va va, dabar visi pulkim į paniką ar į poliklinikas skiepytis... jau vakar per radiją girdėjau profesoriaus agitaciją dėl skiepų...