Daržovienės pradžiamokslis

Daržovienės pradžiamokslis

13. Jul 2011, 08:00

 

Sulaukę pusės metukų kūdikiai pradeda ragauti „rimto“ maisto.

Kokią košę – daržovienę ar kruopų – rinktis, teiraukitės vaiko gydytojo, jis patars individualiai. Visgi kaip rodo patirtis, dažniausiai rekomenduojamas pirmas „kietas“ maistas – daržovienė. Kaip ją teisingai virti?

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus vedėja Rūta Babravičienė primena, kad verdant daržoves suyra didžioji dalis vitaminų ir mikroelementų. Tam, kad sumažintume naudingų medžiagų praradimą, reikia laikytis tam tikrų rekomendacijų:

 

  • Verdant daržovės turi būti visiškai apsemtos vandeniu (tačiau jo neturi būti labai daug). Jeigu daug sultinio išgaravo, nepilkite į jį šalto vandens. Su juo į sultinį patenka deguonis, ardantis vitaminą C. Dėl tos pačios priežasties puodą reikia uždengti dangčiu.

 

  • Jeigu į sriubą dedate šaldytų daržovių, jų prieš tai neatšildykite.

 

  •  Kuo trumpiau daržovės būna vandenyje, tuo daugiau jose išlieka vitaminų. Todėl dėkite jas tik į verdantį vandenį ir nepervirkite.

 

  •  Nedėkite visų produktų vienu metu. Mėsai, kad gerai išvirtų, reikia valandos. Jeigu bulves sudėsite kartu su mėsa, kurioms išvirti tereikia 20 minučių, jos praras beveik visus vitaminus.

 

  •  Geriausia, kai maistas yra gaminamas garuose, tuomet daržovės veikiamos neaukštos temperatūros, jos būna sultingos ir išsaugoma daugiausiai vertingų medžiagų.

 

  • Atminkite, nors ir praradusios dalį vitaminų, daržovės vis tiek išlieka naudingos. Jose yra daug ląstelienos ir pektinų. Šios medžiagos mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina virškinimą.

 

 

 

laurora laurora 13. Jul 2011, 09:59

del priespaskutinio punkto tai sutinku tik is dalies... mat jei maistas (darzoves, mesa) pirktiniai, tai geriau virti vandenyje, kad pasisalintu dalis nitratu.