Darželis: baubas ar draugas?

Darželis: baubas ar draugas?

24. Sep 2012, 00:00

Iš mamos laiško forume (čia)

 

"Sveiki, nežinau, ką daryti, todėl rašau. Mano sūneliui 2,7 metų. Mes pradėjome eiti į darželį, bet buvome tik 5 kartus. Visus kartus buvau kartu su juo. Tik du kartus bandžiau palikt, bet po 10 minučių auklėtoja skambina ir sako: "Sugrįžkite, nes neįmanoma nuraminti." Nežinau, ką daryti... Nesuprantu, ar auklėtojos taip elgiasi gerai. Jos sako, kad sūnelis ne verkia, o tiesiog rėkia be sustojimo, ir jo neįmanoma nuraminti.

 

Ar vaikui gali kas atsitikti, jei jis dar ilgiau parėks? Gal po 15 minučių jis nurimtų? Manau, kad man atvykus po 10 minučių jo verkimo, jis supranta taip, kad kitą kartą vėl parėks, ir aš vėl atsirasiu. O šiaip sūnelis labai drąsus. Mieste, atrodo, net nebijo nuo manęs toliau nueiti. Net neįsivaizduoju, kas jam... Gal auklėtojos tiesiog nenori dirbti su mano vaiku. Iškart skambina, kad grįžčiau... Ką man daryti?"

 

Konsultuoja Neurolingvistinio programavimo konsultantė (NLP) Linga Švanienė

 

Sveika,

 

Puikiausiai suprantu tavo pasimetimą, pradėjus vesti vaikutį į darželį.  Natūralu jaudintis, atsivėrus nežinomam gyvenimo etapui.  Juk nauja situacija paliečia ne tik tave, bet ir dar visai nedidelį tavo sūnelį, tad pergyveni už abu.  Pradžia ir taip nelengva, o čia dar auklėtojos nesuprantamas elgesys sukelia daugybę klausimų. 

 

Įsivaizduoju, kad gali būti pikta ant darželio darbuotojos, kad ji per mažai stengiasi nuraminti vaiką ir skuba skambinti mamai. Esi sutrikusi, tad ieškai patarimų "Mamyčių klube".  Ir labai gerai darai.  Su kuo daugiau, jei ne su kitomis mamytėmis, galima pasidalinti vaikučio pratinimo prie darželio patirtimi.

 

Ieškodama atsakymo, kaip geriausiai tau ir tavo sūneliui būtų galima padėti, pakalbinau žmogų, kuris jau 20 metų dirba su ikimokyklinukais.  Tavo laiškutį perskaitė ir  savo nuomonę išsakė Gargždų lopšelio darželio "Saulutė" direktoriaus pavaduotoja ugdymui  Lina Petrauskienė. Šiuo straipsneliu pabandysiu perduoti jos perteiktas pagrindines mintis apie vaikučių pratinimą prie darželio.

 

 Ruošiam darželiui

 

Lina Petrauskienė atkreipė dėmesį, kad ruošti vaiką darželiui reikia pradėti kaip įmanoma anksčiau. Jei  tėvai galvoja, kad ateityje teks atžalėlę leisti į darželį, vaikas neturėtų augti vien su mama uždaroje aplinkoje.  Nuo mažų dienų jį reikėtų pratinti būti kitų suaugusių, kitų vaikų draugijose.  Vaikučiai, kurie su mamomis lanko kokius tai užsiėmimus, tarkim muzikos mokyklėlę, lengviau adaptuojasi ir darželiuose.

 

Svarbu, kad tėvai iš anksto pasikalbėtų su auklėtojomis visais rūpimais klausimais.  Jos gali suteikti žinių apie darželio gyvenimo specifiką, konkrečiai patarti, kaip palengvinti vaikui adaptacinį periodą.   Juk ir joms pačioms rūpi kuo daugiau sužinoti apie vaiką, apie jo įgūdžius būti kartu su kitais vaikais, įpročius, apie tėvų lūkesčius ir kt.

 

Artėjant suplanuotam vedimo į darželį laikui mama turėtų paruošti tam vaikutį.  Ji galėtų papasakoti, kad darželyje jis turės draugų, kad ten bus naujų žaislų, kad jam ten bus linksma.  Darželyje jo lauks auklėtojos, ten išmoks naujų žaidimų, dainelių, eilėraštukų.  Jam bus smagu žaisti su kitais vaikais.  Žodžiu, tėvai turėtų nuteikinėti vaiką, kad darželyje jam bus jauku ir gera.

 

Pirmosios dienos darželyje

 

Pastaruoju metu yra paplitusi praktika, kad pirmosiomis dienomis mamytės būna darželyje kartu su vaikučiu.  Lina Petrauskienė patvirtino, kad bet kuri mamytė iš tiesų gali išreikšti šį pageidavimą ir pabūti su vaikučiu naujoje aplinkoje.  Tuo pačiu mano pašnekovė išsakė ir savo nuomonę, kad nuo pirmų dienų svarbu vaikutį palikti darželyje ir be artimųjų. Ji netgi linkus patarti nebūti kartu su vaiku. Taip greičiau  priprantama.

 

Auklėtojos paprastai turi pasirengusios siurprizų, kuriais  gali sudominti naujoką ir nukreipti jo dėmesį nuo to fakto, kad šalia nėra mamos.  Atėjusi pasiimti vaikučio, mamytė galėtų jam atnešti skanumynų, ar net kokią dovanėlę.  Taip darželis vaikučiui tampa susijęs su malonumais.  Savaime aišku, kad būtina mažylį girti, jog pabuvo su kitais vaikais, bei sakyti, kad mamytei jis rūpi, kad yra mylimas.

 

Kalbėkim vaikui tiesą

 

Lina Petrauskienė pabrėžė, kad meluoti vaikui jokiu būdu negalima. Trumpam išeinanti mamytė turėtų pasakyti vaikui, kad greitai sugrįš ir iš tikrųjų pareiti po 15 minučių.  Jei mama išeina į darbą visai dienai, tai taip ir turėtų paaiškinti, kad ji ateis jo pasiimti, kai jis pažais, pavalgys pietus, paskui pamiegos, vėl pažais, pavalgys pavakarius, o tad jau ji ateis. Vaikas nors mažas, tačiau supranta daugiau, nei manome.

 

Kritinis laikotarpis

 

Po 3-4 darželio lankymo savaičių paprastai ateina kritinis laikotarpis. Siurprizai baigiasi, darželio aplinka pasidarė įprasta, ir mažas žmogutis staiga susivokia, kad darželis - vieta, kur reikia būti, nori jis to ar nenori.  Vaikas gali pradėti maištauti, verkti, spyriotis, rodyti didesnius kaprizus, pradėti šlapintis į kelnytes  Visi šie reiškiniai yra natūralūs ir su laiku praeis.

 

Kai kurie tėvai išsigąsta ir kurį laiką nebeveda vaiko į darželį.  Tokiu atveju vėliau vėl teks pratinimą prie darželio pradėti nuo nulio, tad verčiau būtų galima paieškoti naujų būdų, kaip susikalbėti su vaiku.  Galima vaikui sakyti, kad jam neatėjus, jo pasiges grupės draugai, kad auklėtojos jį myli ir džiaugiasi jam pasirodžius.

 

Rami mamytė - ramus vaikas

 

Vaikučio vedimas į darželį yra didelis stresas ir pačiai mamytei, tad labai svarbu ir jai pačiai išlaikyti vidinę ramybę.  Juk sakoma, kad namuose naminiai gyvūnai ir vaikai žino viską.  O žino jie ne todėl, kad supranta, kas jiems sakoma, o todėl, kad jaučia ir nepasakytus dalykus.

 

Nors mamytė ir slepia savo baimę, ją vaikutis puikiausiai skanuoja ir, būdamas priklausomas nuo mamos, išgyvena didžiulį nerimą.  Gaunasi užburtas ratas: mamytė pergyvena dėl vaikučio, o jis jaučia jos nerimą ir bijo dar labiau, kas dar labiau didina mamytės jaudulį.  Kadangi vaikas yra dar mažas, tai išspręsti šią situaciją turi suaugęs žmogus.

 

Ramiau jaustis gali padėti  išankstinis reikiamos informacijos apie darželį gavimas, pokalbiai su auklėtoja, o taip pat savo jausmų išpasakojimas artimam suprantančiam žmogui.  Atskirais atvejais galima kreiptis pagalbos į psichologą.  Taip mamytė, rūpindamasi savimi, geriausiu būdu pasirūpins ir savo vaikučiu.

 

Kiekvienas vaikas yra unikalus

 

Kiekvienas vaikas yra unikalus, tad vienareikšmio atsakymo laiško autorei nėra.  Svarbu, kad tai, ką galima padaryti palengvinant adaptacinį periodą tiek vaikui, tiek mamai, yra ne vienas ir ne du, o žymiai daugiau dalykų.  Esant pasirinkimui visada galima atrasti tai, kas labiausiai tinka tau ir tavo mažyliui.

 

Sėkmės!

 

Linga Švanienė

NLP konsultantė

Mob.tel.8-679 66811

El.p. neurokodas@gmail.com

www.neurokodas.lt