Darželio pranašumai

Darželio pranašumai

14. Sep 2011, 00:00

 

 Kaip parodė mūsų projekto dalyvių patirtis, išleisti pirmą kartą į darželį vaiką nėra taip paprasta. Sunku ir mažyliui, ir mamai.

 

Jau po kelių dienų vaikas gali susirgti arba kategoriškai nebenorėti eiti į darželį. Tada mamoms kyla klausimas: „O gal paskubėjau?“, „Gal dar palūkėti?“.

 

Paklausėmė specialistės, kokie gi yra darželio pranašumai?

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

 

„Vaikų tarpusavio bendravimo neatstos niekas, net ir geriausia auklė. Kalbant apie darželio pranašumus, paminėčiau šiuos:

 

- Turtingesnė vaiko kalba.

 

- Mokymasis prisitaikyti prie pasikeitusios aplinkos.

 

- Socialinio ir kolektyvinio bendravimo pradmenys.

 

- Lengvesnė adaptacija mokykloje.

 

- Išlavėjusi smulkioji motorika. Darželio nelankantys vaikučiai darydami darbelius naudoja mažiau detalių, jų piešiniai primityvesni.

 

- Savarankiškumo įgūdžiai. Darželį lankantis trimetis pats apsirengia, aunasi batukus, tuo tarpu iš namų atėjusieji tik ir laukia, kol auklėtoja užsegs ir atsegs.

 

Kai į priešmokyklinę grupę ateina vaikas iš darželio ir iš namų, jo nelankęs, jie abu tikrai skiriasi. Taip, pasitaiko vaikų, kurie namuose labai daug ko išmokyti – žino valstybių ir sostinių pavadinimus, moka skaičiuoti ir kitų dalykų. Tačiau jiems sunku dirbti kolektyve. O juk mokykla – tai kolektyvas, prie kurio teks taikytis.

 

Taigi, jei tėvai svarsto, leisti į darželį vaiką ar ne, aš pasisakau tik „už“. Čia nekalbu apie lopšelį ir metukų mažiukus, kai tėvai dažnai juos leidžia tik todėl, kad prispiria bėda, tenka grįžti į darbą ir nėra kur palikti vaikučio. Kalbu apie 3 -4 metų vaikus“.

 

O ką manai Tu? Gal žinai ir kitų darželio pranašumų, kuriuos patyrei savo kailiu?

14. Sep 2011, 20:48

Man viena mokytoja yra sakiusi,kad vaikuciui istikruju uztenka vieneriu metu pries mokykla palankyti darzeli ir as uz tai 😉

laurora laurora 14. Sep 2011, 10:30

ir as uz.

14. Sep 2011, 08:48

Sutinku, kad darželis yra labai gerai vaikučiui 😀 nors pati jo nelankiau ir jokių bėdų pradinėje mokykloje neturėjau, norėčiau, kad mano dukrytė lankytų 😀 aišku labiausiai baugina ligos, bet stiprinamės, kaip galim, ir tikimės, kad nepuls jos mūsų baisiai 😀