Dantukų valymo ypatumai: atsakome į jūsų klausimus

Dantukų valymo ypatumai: atsakome į jūsų klausimus

22. Feb 2019, 07:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iki kokio amžiaus reikėtų tėvams valyti vaiko dantis?

Tėvai turėtų būti atsakingi už vaiko dantų priežiūrą, kol jis išsiugdys tinkamus burnos ertmės higienos įpročius. Paprastai tai trunka iki 7 metų amžiaus, t.y. iki kol vaikas pradeda eiti į mokyklą ir išmoksta rašyti ir kasdienės rutinos. Kartais prižiūrėti, ar tinkamai išsivalo dantis reikia ir vyresniems vaikams, maždaug iki 10 metų amžiaus.

Kiek kartų per dieną reikia valyti dantis vaikams? Ar vaikus suvalgius saldumynų arba vaisių, reikia valyti dantis? O gal užtenka tiek pat, kiek ir suaugusiems?

Suvalgius ką nors skanaus pulti valyti vaiko dantis tikrai nebūtina. Per dažnas dantų valymas vaikams kaip ir suaugusiems nėra naudingas. Užtenka dantis išsivalyti 2 kartus dienoje, po pusryčių bei vakare po vakarienės. Svarbiausia, kad jūs ar vaikas tai darytų tinkamai ir kruopščiai. 

Kokį dantų šepetėlį ir pastą rinktis vaikams?

Maždaug iki vienerių metų jokios dantų pastos naudoti nepatariama. Užtenka pirmuosius dantukus nuvalyti vandeniu suvilgyta marle ar švaria, minkšto audinio skiautele, ar specialiu antpirščiu, skirtu jų valymui. Vėliau rinkitės vaikams skirtą dantų šepetėlį, jis turi būti pritaikytas pagal konkretų vaiko amžių ir minkštais šereliais. Galite leisti vaikui pačiam išsirinkti jo spalvą, taip jį labiau įtraukiant į šį procesą.

Kol vaikas nemoka gerai išspjauti ir išskalauti burnos, naudokite pastą be fluoro, nes nurijus didelį kiekį fluoro jis gali būti toksiškas. Fluoras stiprina dantukų emalį, daro jį atsparesnį rūgščių poveikiui, tad vaiku išmokus išspjauti dantų, pastą naudokite vaikams skirtą pastą su fluoru.

Tačiau nepersistenkite - jos ant dantų šepetėlio užtenka uždėti nedidelį žirniuką, ne daugiau kaip vaiko mažojo pirštelio nago dydžio. To visiškai pakanka tinkamai išvalyti dantukus.

Ekspertai

Giedrė Gumbelevičienė

Šv. Kristoforo odontologijos gyd. odontologė
Giedrė Gumbelevičienė in-vecaku-skola