Dantų šepetėlių mados ir patarimai juos renkantis

Dantų šepetėlių mados ir patarimai juos renkantis

17. Apr 2019, 13:31 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nuo kada reikia dantų šepetėlio mažyliui? Kaip tinkamai pasirinkti, į ką verta atkreipti dėmesį ir kaip nepasiklysti jų įvairovėje? Pataria burnos higienistė Jolita Masevič.

Nuo kada reikia šepetėlio?

Dantų šepetėlį reikėtų naudoti nuo pirmo dantuko.

Koks turi būti pirmas šepetėlis?

Šepetėlis būtinai turi būti vaikiškas! Su maža galvute, minkštas, labai gerai jeigu ant dantų šepetėlio yra indikatorius, nurodantis kiek dantų pastos dėti ant šepetėlio. Jeigu tokio nėra, tuomet reikėtų vos perbraukti šepetėliu per dantų pastą, kad tik suvilgytumėte ja šerelius. 

Vaikiškų šepetėlių yra įvairių, skirtingomis galvutėmis ir šerelių skaičiumi. Šepetėlio galvutės forma – apvalus ar pailgas – neturi reikšmės. Svarbiausias patarimas renkantis šepetėlį – atkreipti dėmesį į nurodytą amžių ant pakuotės. Dantų šepetėlio dydis turi atitikti vaiko amžių ir rankos dydį. Šepetėlio kotelio forma turi būti patogi laikyti valantis dantukus. Išlinkimas galvutės ir kotelio jungimosi vietoje palengvina krūminių dantų paviršių valymą.

Ką lemia šerelių kietumas?

Minkšti šereliai užtikrina, kad valant dantukus nesužeisite dantenų. Šepetėlis su kietais šereliais gali neigiamai veikti danties emalį, jeigu mes labai jį spausime.

Vaikams rekomenduojama rinktis minkštus šepetėlius. Šepetėliai su kietesniais šereliais skirti suaugusiems.  

Ar geriau didelė galvutė, ar maža?

Prekyboje galite pamatyti šepetėlių ir su labai mažomis, ir su labai didelėmis galvutėmis, kurių šereliai užima didelį plotą. Dažniausiai rekomenduoju rinktis mažesnes galvutes. 

Rankinis šepetėlis ar elektrinis?

Kuris šių šepetėlių geresnis, daug mokslinių tyrimų nėra atlikta. Svarbiausia, kad vaikas išsivalytų dantukus ryte ir vakare. Kai kurie tėveliai nuperka ir mechaninį, ir elektrinį šepetėlius, tuomet ryte valosi paprastu, vakare – elektriniu. Dantų higienoje labai daug lemia motyvacija. Kai kuriems vaikams nepatinka vibracija ar elektrinio šepetėlio garsas, o kitus, atvirkščiai, labai motyvuoja, kad galės išsivalyti dantukus su elektriniu šepetėliu. Tad kokį šepetėlį rinktis, – šeimos reikalas. Tik svarbu – ar tai būtų elektrinis, ar paprastas šepetėlis – jo nespausti stipriai ir laiku keisti galvutę. 

Valymo trukmė nuo to, koks šepetėlis, nepriklauso. Dantukus rekomenduojama valytis apie 2–3 minutes tiek su elektriniu, tiek su paprastu šepetėliu. Perkant elektrinį šepetėlį būtina atkreipti dėmesį į gamintojo rekomendacijas.

Kaip laikyti šepetėlį?

Šepetėlį būtina išplauti po tekančiu vandeniu bei laikyti sausai.

Kas kiek laiko keisti?

Keisti reikėtų kas 3 mėnesius arba kai pastebite, kad šereliai tarsi išsiskečia į šonus.