Duoti čiulptuką ar ne? Privalumai ir trūkumai

Duoti čiulptuką ar ne? Privalumai ir trūkumai

09. Apr 2014, 09:49 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vienas iš kebliausių klausimų tėveliams – duoti vaikui čiulptuką ar ne. Kokie gi gali būti šio aršių diskusijų objekto privalumai ir trūkumai?

Čiulpimo refleksą turi visi vaikučiai. Šis poreikis patenkinamas skirtingais būdais, pavyzdžiui, čiulpiant rankučių ir kojyčių pirštukus, maitinantis mamos pienu. Kai ima dygti dantukai, poreikis žįsti tik dar labiau sustiprėja.

Pats geriausias būdas jį patenkinti – maitinimas krūtimi. Jeigu mama tai daro tada, kada reikia, be čiulptuko galima ir apsieiti, tačiau kiekvienas atvejis individualus. Yra vaikučių, kurių skrandukas labai mažas, ir yra mamyčių, kurios turi labai daug pieno, tad mažylis greitai pavalgo, bet nespėja patenkinti savo žindimo poreikio ir nusiraminti, užmigti prie krūtinės.

Ką reikia žinoti, perkant čiulptuką:

  • Jeigu ketinate pirkti čiulptuką, svarbu, kad vaikučio amžius atitiktų nurodytą ant pakuotės.
  • Nereikėtų čiulptuko duoti kaip universalios raminamosios priemonės. Daug svarbiau atkreipti dėmesį į tikruosius vaiko poreikius, o ne „užkišti“ verksmą čiulptuku.
  • Geriausia naudoti tik tada, jei diskomfortas (bet ne liguista būsena) išlieka, o niekas kitas daugiau nepadeda (nei krūtinė, nei nešiojimas ant rankų, nei glostymas ir t.t.). Pageidautina, kad duotumėte tik neilgam.
  • Čiulpimo reflekso patenkinimas nukreipia dėmesį nuo nemalonių pojūčių ir... pasaulio pažinimo, todėl čiulptukais patartina naudotis kaip galima rečiau.
  • Kartais geltonos spalvos lateksiniai čiulptukai sukelia alergines reakcijas. Jeigu šių reakcijų gydymas neduoda rezultatų, pamėginkite pakeisti čiulptuką.
  • Geriausia čiulptuką pirkti vaistinėje arba specializuotoje parduotuvėje, pageidautina – po konsultacijos su pediatru (jis padės išsirinkti tinkamiausią formą).

Jei mažylį norite atpratinti nuo čiulptuko, pastarąjį galite „padovanoti paukštukui“, patrumpinti, kad taptų ne toks patogus, arba pakeisti kitu, nepatogesniu, o įprastą paslėpti.

Kokie čiulptuko privalumai?

-Vis dėlto tenka pripažinti, kad čiulptukai ramina ir padeda prislopinti skausmą, o tai naudingiau, negu vartoti vaistus.

-Čiulptukai padeda apsaugoti mažylius nuo staigios kūdikių mirties sindromo, kadangi ši priemonė neleidžia liežuvėliui uždengti kvėpavimo takų ir labai giliai įmigti (kitaip tariant, netikėto kvėpavimo sustojimo, arba miego apnėjos, atveju vaikutis gali nubusti, ir tai išgelbsti jo gyvybę). Dėl šių priežasčių miegas ant nugaros tampa saugesnis.

-Šiuolaikiniai čiulptukai su įgaubtu viršumi (žinoma, išrinkti po konsultacijų su pediatru arba vaikų stomatologu) padeda vystyti apatinį žandikaulį (jeigu jis nepilnai išsivystęs) ir gerina sąkandį.

Kol nesusireguliavo laktacija ir mažylis neišmoko tinkamai apžioti krūties, čiulptuko geriau neduoti. Paprastai tai trunka 3–4 savaites.

Kartais dėl tam tikrų priežasčių mamytės negali maitinti atžalos krūtimi, tad tenka naudoti mišinukus. Šiuo atveju svarbu žinoti, kad vaikučiui čiulptukas yra daug reikalingesnis, kadangi mažyliui valgymo metu neužtenka laiko patenkinti žindymo refleksą. Yra manančių, kad ateityje tokie nepatenkinti poreikiai gali turėti nepageidaujamų pasekmių – pavyzdžiui, tapti pomėgio truktelėti iš butelio kakliuko ar rūkymo priežastimi.

Čiulptukas padeda išvengti staigios kūdikių mirties sindromo

Nepaisant to, jog čiulptukas kai kuriais atvejais sumažina motinos pieno gamybą ar gali sukelti laikinių pakitimų kūdikio sukandimui, 2007 metų leidinio “General Dentistry, the Academy of General Dentistry“ sausio/vasario numeryje išspausdinta mokslinių tyrimų ataskaita, kurioje teigiama, jog čiulptukas padeda išvengti staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS).

Viena iš studijos autorių, Amerikos pediatrinės odontologijos bendruomenės atstovė Jane Soxman, teigia, jog nepaisant vyraujančių mitų, čiulptukas kūdikiui – ne tik žalingas įprotis, bet ir nauda. Itin svarbu, kad prie čiulptuko pripratusiam kūdikiui sumažėja SKMS tikimybė. Čiulpdami čiulptuką kūdikiai neužmiega taip giliai, taigi rizika pamiršti kvėpuoti jiems sumažėja. Be to, čiulpdamas čiulptuką kūdikis ilgiau jaučia pasitenkinimą ir būna ramesnis.

Kūdikių staigios mirties sindromo priežastys nėra tiksliai nustatytos, žinomos tik prielaidos. Manoma, kad tai lemia vaikučio kvėpavimo, širdies ar neurologinės sistemos sutrikimai. Taip pat tai siejama su tam tikro hormono vaikučio organizme trūkumu. Tačiau tikslios priežastys iki galo nėra žinomos. Pavyzdžiui, JAV per metus užfiksuojama apie 2500 kūdikių staigios mirties sindromo atvejų, Kanadoje per savaitę jų būna trys atvejai.

Ar duodate vaikučiui čiulptuką? Jei taip - nuo kada?

Ortodontiniai čiulptukai NUK Genius iš latekso ir silikono

20140409103026-95155.jpg

 

 

-Superminkšti – spaudimas į burnos sritį ir dantukus sumažintas iki minimumo.

-Palikta daugiau erdvės burnoje.

-Ortondontinė čiulptukų forma imituoja mamos krūties spenelio formą žindymo metu.

09. Apr 2014, 12:30

Mes taip pat neduodame ciulptuko, pirmaja savaite pameginome duoti, taciau isspjove ir daugiau nedaveme, mazylis mieliau renkasi nyksti, nezinau ar tai gerai, taciau jis su pirstuku burnyteje uzmiega ir jeigu buna piktas, tai puikus budas jam nurimti. Gydytoja sake, kad geriau pirstukas, nei ciulptukas. Tik va nezinau kaip seksis atpratinti mazyli nuo sio iprocio, ciulptuka gali atiduoti paukstukui, o va pirstukas visada kartu ir jo nepaslepsi 😀

09. Apr 2014, 12:01

Turim ciulptuka,bet dukryte pagrauzia tik karoliukus, kurie pritvirtinti ant soskytes. Buna skauda dantenas tai patepu soske tepaliuku,nes pirstu nevisada leidzia prisiliesti, bet nulaizo ir spjauna lauk. Nuo pirmu dienu daviau soske,bet tiesiog nenorejo ir neeme, o as ir nekisau.

09. Apr 2014, 11:46

Maniske paeme jau trecia gimimo para. Kai pamaciau, kad kruties jai burnoj reikia ne valgymui, o tik vietoj ciulptuko, tai nebeturejau kantrybes ir taip nukramtytu speneliu kisti jai burnytem, su soskyte viskas susitvarke, davem, nesigailim. Atsisakem 2m. ir gan nesunkiai. jokiu trukumu nematau tame. Greit turesim broliuka, jam taippat duosiu, jei tik ims 😀

09. Apr 2014, 11:40

Kai dažnai žindo dėl dieglių, tai bandžiau duoti čiulptuką, bet netiko, spjovė jį kuo toliau ir žinduku buvau aš, bet neilgai 😀 Džiaugiuosi, kad neėmė 😀

09. Apr 2014, 11:37

Mes bandeme duoti ivairius ciulptukus nuo gimimo,taciau nuo visu ziaugciojo ir nei vieno neeme. Buvau praradus vilti,kad kada nors jis mum bus reikalingas... Tad visa kolekcija ciulptuku buvau pavertus zaislais. Sulaukus 5 men. mazoji pati sau issirinko ciulptuka ir dabar nebesiskiria su juo. Pasirinkimas buvo NUK genius lateksinis ciultukas

09. Apr 2014, 11:33

mūsų žiogelis čiulptuką pradėjo naudoti vos savaitės. Kadangi krūties visiek pats neėmė tai ir nebuvo ko bijoti, kad neims. Juo labiau kad mažylis po valgio norėdavo čiulpti. Dar gelbėdavo tada, kai intensivesnio augimo laikotarpiu mažiukas išalkdavo greičiau ir dar nebudavau nusitraukusi pienelio maitinimui. Mažiau verksmo - mažiau prigaudyto oro, su kurio ir taip buvo bėdos. Na, o ir rinkdama kraiteli savo pirmagymiui be ilgų pamąstymų nupirkau čiulptuką. Nors straipsnių įvairių taip pat buvau skaičiusi ir apie buteliukus ir čiultukus. Va per straipsnius ir buteliuko nenusipirkau, o gavosi taip, kad paskui teko vyrui begti ir pirkti į parduotuvę buteliukų, pientraukį (o pirmi blynai net šiuom klausimu irgi būna prisvilę). Patyriau tai, kad geriau jau savo mamų paklausyti nei mokslinių straipsnių. O jei klausyti tai manau bet kuriai mamai SKMS yra žymiai didesnis baubas, nei ale iškrypęs žandikaulis. Žinoma kiekvienam savi atvėjai, bet atsargos dėlei reikia bent jau stalčiuje tūrėti.

09. Apr 2014, 11:27

Niekada nenaudojom ir nenaudosim.
Kartą daviau pamėginti, bet mažulis pats išspjovė, labai tuo apsidžiaugiau ir daugiau nebesiūliau 😀

09. Apr 2014, 10:57

Prisiskaičiusi įvairios literatūros maniau, kad čiulptuko tikrai neduosiu, bet dabar sūnus turi jų net tris ir duodu - kada nori. O kaip viskas buvo? Turėjom didelių bėdų su pilvu, tad jam nuolat reikėjo nusiraminimo čiulpiant, taigi krūtinės reikėjo kone kas valandą ar dažniau, mažylis daug prisivalgydavo, daug atpildavo, todėl dar labiau dirgino pilvuką. Gydytoja šiuo atveju patarė duoti čiulptuką, nes maistas negali tapti nusiraminimo priemone, o valgymas kas valandą net ir suaugusiam sukelia nemalonius pojūčius. Pripratinimui prie čiulptuko reikėjo pastangų: bandėme įvairias formas ir faktūras, o kiek jų reiks atpratinti.. Bet dabar jis mums labai padeda: vaikas pavalgo kiek noro ir kada nori, atsirūgsta ir jei dar yra poreikis - gauna čiulptuką.
Čiulptuką pradėjo imti beveik nuo trijų mėnesių.
Beje, išbandėme ir NUK, patiko, tik trūkumas tas, kad neturi apsauginio dangtelio..