Buvusi žmona domisi buvusiojo atlyginimu

Buvusi žmona domisi buvusiojo atlyginimu

20. Nov 2011, 00:00

Iš mamos Ritos laiško:

 

Laba diena,


Iškilo toks klausimas, kuris verčia susimąstyti - ar darbdavys buvo teisus, suteikdamas asmens duomenis kitam žmogui? O reikalas toks: mano vyro buvusi žmona buvo atvykusi į jo darbovietę ir prašė gaunamų pajamų pažymos (sakydama, kad jai jų reikia kažkokiom  kompensacijom ar pašalpom gauti.

 

Darbdavys, tiksliau, darbovietės administracija, suteikė visą informaciją, išduodama trijų mėnesių atlyginimo pažymą. Aš suprantu, jei prašyčiau aš, teisėta jo žmona, o ne buvusioji, kai jau nutraukta santuoka.


Taigi ir iškilo klausimas - ar darbdavys buvo teisus, teikdamas tokią informaciją? Ar nebuvo pažeistas mano vyro asmeniškumas?
Juk tada gali bet kas ateiti ir sakyti - man reik tokio ir tokio žmogaus duomenų apie pajamas...


Pridursiu – vyras alimentus jai už du vaikus kas mėnesį perveda per darbovietę, t.y., kiekvieną mėnesį yra atskaičiuojama nustatyta suma. Labai ačiū už atsakymą.

 

Konsultuoja teisininkas Aurimas Petrauskis:

 

„Pagal asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą, tai yra konfidenciali informacija. Be to, socialinės paramos skyrius ar savivaldybė vadovaujasi Viešojo administravimo įstatyme nustatytu tarnybinio bendradarbiavimo principu, tai reiškia, jog socialinės paramos skyrius mato bendrą "Sodros" duomenų bazę ir kiek išmokų gauna suinteresuoti ar kitaip su besikreipiančiuoju susiję asmenys.

 

Kiekvienu atveju rengdamas ieškinį dėl vaikų išlaikymo, niekada nesiunčiu žmonių imti kažkokių pažymų. Rašai ieškinį ir ten nurodai frazę "Dėl asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo mes negalime gauti informacijos apie atsakovo darbo užmokestį, todėl prašau teismo iš Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos X miesto skyriaus išreikalauti duomenis apie atsakovo gaunamą darbo užmokestį".