Braškių ragavimas: nuo kada?

Braškių ragavimas: nuo kada?

21. May 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Braškės – tos skaniosios ir kvapniosios vasaros uogos, kurių norisi ir norisi, ypač mūsų mažiesiems. Nuo kada jų galima ragauti vaikučiams, kokia yra dienos norma ir kaip atpažinti alergiją – apie tai pasakoja sanatorijos „Pušyno kelias“ gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Kuo braškės naudingos?

Pasak dietologės, jose nėra gausu įvairių vitaminų, tačiau ko jau ko, o vitamino C yra pakankamai daug.

„Jei vaikas suvalgys 100 gramų braškių, gaus vitamino C paros normą. Taip pat daug braškėse kalio, kurio reikia raumenų sistemai, nerviniams impulsams perduoti.

Vitaminas C ir kalis ypač naudingi organizmui, jie stiprina vaiko imunitetą, apsaugo kraujagyslių sieneles, turi priešuždegiminį poveikį. Todėl peršalus labai naudinga valgyti braškes“, - naudingas raudonųjų uogų savybes vardino gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Mažyliams iki metukų braškių neduokite

Tačiau braškės, kad ir kokios gardžios būtų, yra vienas iš tų produktų, kurie gali alergizuoja. Todėl gydytoja nepataria braškių duoti vaikučiams iki metų, o vyresniems vaikučiams galima duoti tik susipažinti su braškių skoniu.

„Fermentinė vaiko organizmo sistema susiformuoja tik apie septintus metus. Todėl neduokite vaikams braškių per daug iki 7 m. amžiaus, tik paragauti“, - patarė gydytoja.

Žinoma, mums norisi duoti mažyliui paragauti nors vieną uogą per dieną, tačiau kai vaikutis paragaus jos, reikia sekti, kokia bus odos reakcija. Gydytoja patarė atsargiai duoti ragauti braškių vaikams, ypač, jei nors vienas iš tėvų vaikystėje buvo alergiški joms.

Koks braškių kiekis yra norma?

Jei labai norisi braškių, nuo 1 iki 3 metų vaikučiams per dieną nereikėtų viršyti maždaug puodelio uogų per dieną. Vyresniems vaikams galima duoti ir du-tris puodelius per dieną. Tačiau visada reikia stebėti ar neatsirado alerginės reakcijos.

Kokie alergijos požymiai?

Kaip sako dietologė, jei vaikui netinka braškės, bus atitinkama odos reakcija – bėrimas, net gi gali būti vėmimas: "Gali būti greito ir lėto tipo alerginė reakcija. Jeigu vaikas tikrai alergiškas, alergijos simptomai galiu pasimatyti iš karto – po valandos ar net greičiau". 

Nuo kada jūsų mažylis paragavo pirmųjų braškių?