Botulino toksinas ne tik grožiui, bet ir cerebrinio paralyžiaus ligoniams

Botulino toksinas ne tik grožiui, bet ir cerebrinio paralyžiaus ligoniams

17. Oct 2013, 10:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Rodos, botulino toksinas tokia priemonė, kuri reikalinga tik moterims, kurios nori pasigražinti, bet specialistai teigia visai ką kitą. 

Vaikų raidos centro neurologė Laima Mikulėnaitė neseniai vykusioje medikų konferencijoje džiaugėsi rezultatais, kuomet botulino toksinu gydomi vaikai, sergantys cerebriniu paralyžiumi. 

Kuo šie vaistai padeda? Botulino toksino injekcijos į raumenis sumažina judėjimo sutrikimus, mažina raumenų tonusą, didiną judėjimo amplitudę. O tai reiškia, jog vaikučiai gali būti savarankiškesni ir gyventi aktyvesnį gyvenimą. Vaikai, po injekcinų pradėjo vaikščioti, ropoti, sumažėjo raumenų spazmiškumas. Atrodo, tokie sveikiems vaikams paprasti dalykai ligoniukams yra milžiniškas pasiekimas. 

“Po injekcijų pagerėjo net vaikų kalba, dėmesio koncentracija ir buitiniai įgūdžiai. Patys vaikai manęs klausia kada man vėl leisite botoksą, nes aš galiu eiti pasivaikščioti ir žaisti”, - rezultatais džiaugėsi gydytoja. 

Žinoma, kaip visuomet susiduriama ir su mitais. 

1 mitas: Botulino toksinas nepadeda pagydyti cerebrinio paralyžiaus. 

Tiesa: kol kas nėra pasaulyje vaistų nuo cerebrinio paralyžiaus, bet botulino toksinas pagerina gyvenimo kokybę.

2 mitas: Tai neturi teigiamo poveikio gydymui. 

Tiesa: Netiesa, nes injekcijos veikia motorinius įgūdžius, savarankiškumo formavimąisi ir atideda ortopedines operacijas. 

3 mitas: Nuodingas ir sukelia daug pašalinių efektų.

Tiesa. Tai labiausiai ištirtas vaistas. Ispanijoje tirta 1000 vaikų, kuriems buvo leidžiama net po 30 injekcijų į vieną raumenį ir nebuvo jokių reikšmingų pokyčių. 

4 mitas: Kuo anksčiau bus taikomas operacinis gydymas, tuo anksčiau vaikšios.

Tiesa: ne, taip nėra. Vaikas pradės vaikščioti tada, kai turės subrendusius judesio mechanizmus ir vaikščiojimas nepriklauso nei nuo gydymo botulino toksinu, nei nuo operacinio gydymo. 

5 mitas: Botulino toksino poveiktis ilgalaikis ir gali pakenkti tolimesniai funkcijai.

Tiesa: Šis vaistas veikia 3-4 mėnesius, vėliau jo poveikis išnyksta. 

“Noriu paklausti medikų, kurie atsakytų sau į klausima: ar tikrai negaliu padėti vaikui paskyręs botulino toksino? Gyvenimo neapsprendžia ar tu esi gyvas, bet apsprendžia kaip esi gyvas”, - teigė L.Mikulėnaitė.

Ekspertai