Berniukai žaidžia karą! Ar tinkami tokie žaidimai?

Berniukai žaidžia karą! Ar tinkami tokie žaidimai?

04. Feb 2013, 08:00

Auginate namuose mažąjį kareivėlį? Kuris tik šaudo, gaudo ir kardu mosuoja? Tikriausiai, jums kyla klausimas- ar tinkami vaikui tokie žaidimai.

Karą žaidė visais laikais

Berniukai visais laikais žaisdavo karą ir turėdavo atitinkamų ginklų. Kai jų nebūdavo didelio pasirinkimo, kaip dabar, juos tiesiog pasigamindavo iš turimų medžiagų. Todėl naivu tikėtis, kad šiandien ikimokyklinio amžiaus berniukai niekada neužsimanys tanko ar šautuvo.

Draudžiamas vaisius vilioja

Jeigu nesutinkate nupirkti vaikui šautuvo ar kardo, vaikui paaiškinkite, kodėl. Tačiau jeigu jį nupirksite, vaikas supras, kad leidžiate žaisti karą. Todėl sprendimas turėtų būti gerai apgalvotas. Dar atsiminkite, kad kategoriškas draudimas suveiks kaip draudžiamas vaisius, ir vaikas vis tiek žais karą, kai nematysite – kieme, darželyje ir pan.

Stebėkite vaiko žaidimus

Nors ir koks neigiamas jūsų požiūris į karo žaidimus bei karo įrankius vaiko žaislų spintoje, stenkitės žaisti kartu su vaiku ir jį prižiūrėti. Galite susikurti savo gerąjį herojų, kuris kariauja todėl, kad nori padėti silpnesniems. Juk karas- ne tik mosavimas ginklu, bet ir karo strategija, o tai susiję su vaiko mąstymo įgūdžių stiprinimu.

Agresija iš TV ir kompiuterių

Vaikiški žaidimai atspindi pasaulį, kuriame vaikas gyvena.  Tačiau jūs, o ne aplinka labiausiai veikiate vaikutį. Todėl jei manote, kad vaikas pernelyg įsijautęs į karus, pasvarstykite, ką jis žiūri per televizorių. Vaikas dažnai agresyviai elgiasi prisižiūrėjęs pasakų arba filmų per TV. Jeigu mėgsta kompiuterinius žaidimus, rinkitės tik tokius, kuriuose nėra smurto.

Saugumas - svarbiausia

Nepirkite žaislinių šautuvų, kurie šaudo mažais šoviniais – maži plastikiniai rutuliukai kitam vaikui gali sužaloti akį. Taip pat prekyboje apstu šautuvų su lazerio šviesa – tai kenkia regai, o išmokyti mažus vaikus nepiktnaudžiauti tokiais ginklais- sunku. Verčiau jų nepirkti, ir perspėti kitus svečius, kurie ruošia jūsų vaikui dovaną. Neleiskite, kad vaikai taikytųsi šautuvu į žmones arba gyvūnus.

Išlieti susikaupusias emocijas

Jeigu pastebėjote, kad žaisdamas vaikutis yra per daug agresyvus, išmokykite kitaip išlieti pyktį. Galbūt vaikas neišsikrauna per dieną, ir jam pagelbėtų pasivaikščiojimas lauke. Jei vaikas didesnis, gal jam ne pro šalį lankyti sporto būrelį. 

Ar yra tarp mūsų "prisiekusių kareivukų" mamų? Ar ribojate karinius berniukų žaidimus?